Situaţii care necesită o igienă bucală specială

De câte ori aţi folosit scobitoarea? V-aţi gândit vreodată că deşi aţi reuşit să îndepărtaţi restul alimentar ce a rămas sub punctul de contact dintre doi dinţi şi marginea gingivală, aţi lezat gingia? Iar dacă lupta cu resturile alimentare cantonate între dinţi devine obişnuinţă este clar că ar trebui să întrebaţi şi un medic stomatolog care este cauza.
  • Publicat:
Situaţii care necesită o igienă bucală specială

De câte ori aţi folosit scobitoarea? V-aţi gândit vreodată că deşi aţi reuşit să îndepărtaţi restul alimentar ce a rămas sub punctul de contact dintre doi dinţi şi marginea gingivală, aţi lezat gingia? Iar dacă lupta cu resturile alimentare cantonate între dinţi devine obişnuinţă este clar că ar trebui să întrebaţi şi un medic stomatolog care este cauza.

În primul rând, cauzele naturale cum ar fi înghesuirea dinţilor şi suprapunerea feţelor dentare sau dimpotrivă microdonţia ce determină spaţii prea mari fără puncte de contact duc către acumularea de placă bacteriană şi implicit tartru pe zonele slab igienizate. Situaţiile ce necesită o igienă specială includ şi purtarea aparatelor ortodontice fixe sau mobile, cazurile pacienţilor ce au punţi dentare, obturaţii debordante, coroane neadaptate. De asemenea, copiii mici, persoanele leneşe, persoanele cu abilitate manuală redusă si persoanele cu handicap fizic pot avea aceasta problema.

O igienizare dentară complexă înseamnă mai mult decât periajul. Se vorbeşte din în ce în ce mai mult de igiena interdentară şi legătura directă cu problemele parodontale. De asemenea, o igienă interproximală (a suprafeţelor dentare în contact) slabă creează condiţiile carierii dinţilor (atât a suprafeţelor în contact, cât şi a celorlaltor suprafeţe dentare, în primul rând prin aciditatea crescută pe care o menţine).
            
Periajul singur nu poate îndepărta eficient placa bacteriana de pe suprafeţele interproximale (în contact), aşa că sunt necesare metode suplimentare de curăţare, cum ar fi:

1. aţa sau banda dentară.
A te spăla pe dinţi fără să foloseşti şi aţa dentară este că şi cum ti-ai spăla doar 65% din corp. Restul de 35% rămâne necurăţat. Asociaţia Dentiştilor din Statele Unite (ADA) recomandă utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi. Ata dentara Oral B Satin Floss ajuta la indepartarea resturilor alimentare dintre dinti si la curatarea spatiilor greu accesibile.

Corect folosită, aţa dentara ajută la:
 -îndepărtarea plăcii dentare din spatiile interdentare şi spaţiul subgingival;
 -lustruirea suprafeţelor dentare;
 -controlul respiraţiei neplăcute.

2. apa, gelurile şi spray-urile de gură.
Acţiunea lor este chimică şi vine să completeze curăţarea mecanică pentru zonele pe care totuşi nu am reuşit să le curăţăm complet, incluzând suprafeţele cervicale (din vecinătatea gingiei) şi proximale (laterale). Apele de gura, cum ar fi si Oral B Pro Expert, ajuta si la improspatarea respiratiei.

Există oameni care din diverse motive folosesc cu mai mare dificultate periuţa de dinţi. Modalităţile de acţiune a acestor ape, geluri, spray-uri sunt fie atacarea directă a microorganismelor (prin afectarea metabolismului lor), fie împiedicarea aderării microorganismelor la placa dentară, fie creşterea rezistentei suprafeţei smalţului dentar la atacul microbian (geluri pentru fluorizare etc.). De aceea, ele inhibă formarea plăcii bacteriene.

3. scobitorile medicinale.
Stomatologii au înţeles că este extrem de greu să schimbe obiceiurile şi mentalitatea oamenilor, aşa că au decis să le adapteze. Scobitorile de lemn erau folosite încă din 3500 î.Hr. de către babilonieni. Astăzi, firmele specializate în producerea produselor de îngrijire orală produc scobitori în scop medicinal, din plastic, sau din lemn moale, cu diferite forme, mărimi şi învelişuri, simplu de folosit şi foarte eficiente în curăţarea spatiilor interdentare.

4. dispozitivele de curăţare a limbii.

5. periuţele interdentare.
Obligatorii, alături de periuţele obişnuite, la cei care au aparate ortodontice sau lucrări protetice fixe, punţi. Sunt din ce în ce mai des recomandate pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de la nivelul şanturilor proximale.
Au forma periilor pentru spălarea sticlelor (însă la scară mult mai mică, evident!) şi sunt disponibile în diverse mărimi, adaptabile dimensiunilor variate ale spatiilor interdentare. Sunt indicate şi nivelul furcaţiilor şi ca aplicatoare pentru igienizarea zonelor agenţii antimicrobieni.

6. dusurile bucale.
Duşul sau irigatorul bucal este un aparat special care se mai numeşte hidropulsor. Este prevăzut cu un rezervor în care se pune o substanţă dezinfectantă. La acesta se conectează un tub flexibil pe al cărui capăt se fixează o canulă personală. Duşurile dentare sunt utile pentru persoanele care prezintă punţi dentare deoarece îndepărtează eficient resturile alimentare de sub corpul de punte.

Duşurile bucale nu previn formarea plăcii bacteriene, în schimb realizează masaj gingival şi cresc troficitatea ţesuturilor care susţin dintele, ceea ce înseamnă profilaxie împotriva bolii parodontale. Un irigator bucal complex este OxyJet de la Oral-B.

Există şi mijloace suplimentare de menţinere a unui mediu bucal sănătos, de control chimic al plăcii dentare bacteriene. Acestea se prezintă sub formă de ape de gură, geruri şi spray-uri, accesibile în magazine sau unele doar în cabinetele stomatologice.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Foloseşte periuţa de dinţi potrivită

Ce înseamnă un periaj dentar corect

Cum prevenim placa bacteriană pentru o dantură fără griji

Urmărește CSID.ro pe Google News
Gingivita: cauze, simptome, tratament
Gingivita: cauze, simptome, tratament
Recomandare video
Biorezonanța Asyra: cum funcționează și ce beneficii are