Cum prevenim placa bacteriană pentru o dantură fără griji

Obiceiurile se deprind în copilărie. Învăţăm de la părinţi, de la profesori, de la cei din jur şi din admiraţie pentru ei încercăm să fim ca ei. De aceea credem că în programa şcoală ar trebui să existe ore de educaţie stomatologică. Să învăţam că prevenţia este cheia rezolvării multora dintre probleme noastre.
  • Publicat:
Cum prevenim placa bacteriană pentru o dantură fără griji
Cuprins
  1.  
  2.  

Obiceiurile se deprind în copilărie. Învăţăm de la părinţi, de la profesori, de la cei din jur şi din admiraţie pentru ei încercăm să fim ca ei. De aceea credem că în programa şcoală ar trebui să existe ore de educaţie stomatologică. Să învăţam că prevenţia este cheia rezolvării multora dintre probleme noastre.

Lecţia 1: prevenirea

Totul ar trebui să înceapă cu prevenţia blacii bacteriene. Aceasta se depune pe dinţi în mod continuu, imediat după igienizare, iar rata de îngroşare a stratului de placă poate fi doar încetinită şi nu oprită.

Regulile elementare de igienă precum periatul dinţilor după mese, utilizarea apei de gură, a aţei dentare nu ar trebui să fie mai puţin importante decât regula punctualităţii, spre exemplu. Din nefericire placa microbiană dentară evoluează spre tartru, iar singura metodă eficientă de îndepărtare în totalitate a plăcii este periajul dentar profesional.

Lecţia 2: igienizarea

Igienizarea reprezintă un ansamblu de acţiuni terapeutice, în principal nechirurgicale, care urmăresc îndepărtarea plăcii bacteriene şi a produşilor ei – a tartrului supra şi subgingival şi a cementului necrotic accesibil după detartraj – şi menţinerea în timp a unei bune igiene gingivo-orale. Probabil aşa ar suna o definiţie dintr-un manual de educaţie stomatologică, dacă acesta ar exista. În mult mai puţine cuvinte, igienizarea înseamnă  curăţarea dinţilor şi a cavităţii bucale.

Ingienizarea începe acasă, prin periaj, la care se adaugă mijloace secundare precum folosirea aţei dentare, a apei de gură, realizarea unor duşuri bucale. Aceasta este continuată în cabinetul medical şi presupune detartraj, lustruirea suprafeţelor şi curăţare în profunzime, până la eliminarea tuturor impurităţilor.

Lecţia 3: periajul

Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare. Acesta este esenţial deoarece menţinerea în cavitatea bucală a plăcii bacteriene, a resturilor de alimente, în condiţii constante de umiditate şi oxigenare redusă, repausul părţilor moi favorizează dezvoltarea florei microbiene.

Periajul de dimineaţă acţionează ca un masaj asupra gingiei, stimulând circulaţia şi vascularizaţia gingivală. Completarea periajului de dimineaţă şi seară prin clătirea gurii cu soluţii antiseptice (ape de gură) favorizează o bună igienizare.

De asemenea, consumul de fructe (mere) şi legume (morcovi), după masă, dislocă resturile organice depuse în zonele gingivo-dentare şi ajută la o igienizare mult mai bună a cavităţii bucale.

Timpul de periaj diferă de la o persoană la alta. Un periaj corespunzător se face 3-5 minute, când tehnica de periaj este însuşită corect şi efectuată complet. Ideal ar fi să avem două periuţe de dinţi, pe care să le folosim alternativ. Astfel se menţin uscate, perii nu se deterioreză la fel de repede şi nu trebuie să le înlocuim la fel de repede.

Deci nu uita că niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa o lecţie nouă, iar prevenţia este lecţia esenţială care trebuie asimilată când vorbim despre zâmbet perfect şi dinţi sănătoşi!

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Sensibilitatea dentară, o problemă tot mai frecventă

Lecţia lunii: cum prevenim depozitele de tartru

Respiraţie proaspătă, în fiecare zi

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”