Saliva, un aliat prețios pentru a avea dinți albi și sănătoși

  • Publicat:
Saliva, un aliat prețios pentru a avea dinți albi și sănătoși
Sursa foto: Shutterstock

Când vorbim despre o dantură sănătoasă, facem mereu referire la igienă, la tratarea posibilelor carii, vorbim despre aspectul dinților… dar, te-ai gândit ce rol joacă saliva în toată această poveste?

Ei bine, află că saliva joacă un rol esențial în curățarea dinților și menținerea sănătății bucale generale. De fapt, nu numai că aceasta contribuie la o digestie corectă a alimentelor, dar rolul salivei este esențial și pentru percepția aromelor, pentru neutralizarea acizilor prezenți în unele alimente și pentru protejarea suprafeței dinților.

De aceea, pentru a păstra cel mai bine funcțiile digestive, de vindecare și de protecție ale acestui prețios aliat al nostru, este necesar să fim atenți la igiena orală și să încercăm să adoptăm o dietă sănătoasă și echilibrată.

De fapt, ce reprezintă saliva și cum ne ajută?

Pe scurt, saliva este un lichid format din apă, mucus, proteine, minerale și o enzimă numită amilază produsă de glandele salivare din gură, obraz, limbă și buze. De altfel, saliva reprezintă 99% apă, deci apa potabilă este cel mai bun mod de a stimula producția de salivă. Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană în fiecare zi variază dar, în general, este indicat sa bem 8 pahare de apă în fiecare zi.

Saliva curăță în mod natural dinții, spălând bucăți de resturi alimentare și prevenind un atac acid prelungit asupra smalțului dinților. Saliva conține, de asemenea, agenți antimicrobieni, fapt ce ajută la combaterea bacteriilor nefaste care alimentează cariile.

Saliva menține, de asemenea, gura într-un echilibru sănătos al pH-ului, deoarece fără salivă adecvată pot apărea mult mai ușor boli ale cavității bucale și ale gingiilor.

Producția adecvată de salivă este o modalitate excelentă de a ajuta la menținerea dinților curați, dar nu este un substitut pentru îngrijirea orală adecvată și de rutină. Toată lumea trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute la fiecare sesiune, spune dr. Lorelei Nassar, medic implantolog.

Alimentele care deteriorează cel mai mult dinții

Trebuie să reții că este important ce mănânci pentru dinții și gingiile tale. Când bei și mănânci alimente cu amidon sau zahăr, nu îți hrănești doar corpul, ci și bacteriile care pot provoca cariile dentare și boli ale gingiilor în gură.

Placa este un film subțire, invizibil, lipicios de bacterii lipicioase și alte materiale care acoperă suprafețele tuturor dinților. Când zaharurile sau amidonul din gură intră în contact cu placa, se formează acizi care îți pot ataca dinții timp de 20 de minute sau mai mult după ce ai terminat de mâncat. Atacurile repetate pot descompune smalțul dur de pe suprafața dinților, iar acest lucru duce la formarea cariile dentare. Bacteriile din placă declanșează, de asemenea, un răspuns inflamator. Acest lucru determină inflamarea gingiilor, a oaselor și a altor structuri de susținere ale dinților, completează specialistul.

Mâncărurile cu amidon, care au aspect lipicios, cum ar fi pâinea, chipsurile sau gumele de mestecat, vor expune dinții la zahăr pentru perioade mai lungi de timp și vor provoca un atac acid susținut asupra smalțului dinților. Odată ce smalțul dinților s-a erodat, dinții devin mult mai sensibili la carii. Pentru a preveni atacurile acide susținute, resturile alimentare trebuie îndepărtate prin spălare de pe dinți și gingii.

Alimentele lipicioase și dulci sunt dăunătoare pentru dinți, pentru că tind să se „lipească” și să rămână pe dinți mai mult timp. Astfel, cresc șansele ca bacteriile să supraviețuiască și să distrugă dinții.

Alimentele și băuturile acide ar putea deteriora smalțul dinților. În plus, acestea sunt și zaharate (cum ar fi sucul), astfel că dublează problemele pentru dinți.

Iată alimentele dăunătoare danturii:

Unele alimente (dintre cele enumerate mai jos) nu sunt dăunătoare sănătății, cum ar fi fructele uscate, dar experții încurajează spălarea dinților, folosirea aței dentare și clătirea gurii după consumul acestora, pentru a ajuta la prevenirea cariilor.

Popcorn – Se blochează între dinți și favorizează dezvoltarea bacteriilor. Ferește-te de miezurile crocante care pot duce la crăparea dinților, și de corpurile ascuțite care pot duce la tăierea gingiilor.

Băuturi nealcoolice – Băuturile siropoase, cum ar fi băuturile răcoritoare și energizantele, sunt deosebit de rele pentru dinți, atunci când sunt consumate pe perioade lungi de timp. De asemenea, ar trebui evitate băuturile răcoritoare. Sunt încărcate cu zahăr, iar majoritatea băuturilor răcoritoare au acizi fosforici și citrici care uzează smalțul dinților.

Bomboanele tari și cele lipicioase – Acestea rămân în cavitatea bucală pentru o lungă perioadă de timp (circa 10 minute), până când se vor dizolva. Consumă doar acele dulciuri care se pot curăța rapid din gură. Evită acadele, caramele și picături de tuse care conțin zahăr rafinat.

Băuturile alcoolice și unele medicamente – acestea duc la uscarea gurii (xerostomia) și determină scăderea producției naturale de salivă. Alcoolul irită, de asemenea, toate țesuturile moi din gură. Dacă medicamentele sunt cauza, discută cu medicul stomatolog. Acesta îți poate recomanda folosirea unei ape  cu fluor sau a unui gel cu fluor pentru spălarea dinților.

Citricele – Este dăunător să scăldăm dinții în acid! Alimentele bogate în acid, cum ar fi lămâile, roșiile, pot favoriza cariile dentare atunci când sunt consumate singure. Aceste alimente au valoare nutritivă atunci când sunt preparate împreună cu alte alimente. Bucură-te de ele, dar nu uita să-ți clătești gura cu apă după ce le-ai mâncat, pentru a ajuta la tamponarea acidului.

Chipsuri – Alimentele cu amidon care se pot bloca în gură (ex. cartofi, chipsurile de porumb și pâinea albă), rămân de obicei printre dinți și hrănesc bacteriile care cauzează placa.

Fructe deshidratate – Deși pot fi mai hrănitoare decât gustările din fructe procesate, acestea sunt însă lipicioase și bogate în zahăr. Nu uita să te speli pe dinți și să folosești ața dentară după ce le-ai mâncat.

Untul de arahide este lipicios și adesea preparat cu zahăr. Încearcă unturi naturale de arahide, fără zaharuri adăugate, pentru a diminua problema. Gemul sau dulceața, de asemenea sunt încărcate cu zahăr.

Cafea și ceai – Treptat, aceste băuturi îngălbenesc dinții, mai ales dacă sunt și îndulcite. În plus, fac ca multe bacterii să rămână în cavitatea bucală și să provoace carii.

Gheață – Gheața este pentru răcire, nu pentru mestecat. Mestecarea substanțelor dure îți pot face dinții vulnerabili la o urgență dentară, cum ar fi un dinte crăpat.

Efectele ciocolatei asupra prevenirii cariilor au fost larg promovate, dar acest lucru nu a fost dovedit în totalitate. Cu toate acestea, ciocolata se spală de pe dinți mai repede decât alte dulciuri (American Dental Association – ADA). În plus, ciocolata neagră (70% cacao) are unele beneficii pentru sănătate.

Alimente benefice pentru dantură

Fructe și legume bogate în fibre. Conform ADA, alimentele cu fibre te ajută să-ți păstrezi dinții și gingiile curate, dar ajută și la producerea salivei. Saliva conține urme de calciu și fosfat. Deci, restabilește mineralele în zonele dinților care le-au pierdut din acizii bacterieni. Alături de o bună îngrijire dentară, saliva este cea mai bună apărare naturală împotriva cariilor și a bolilor gingivale.

Brânză, lapte, iaurt și alte produse lactate. Brânza este un alt producător de salivă. Calciul din brânză și calciul și fosfații din lapte și alte produse lactate ajută la restabilirea mineralelor, pe care dinții tăi le-ar fi putut pierde din cauza altor alimente. De asemenea, ajută la refacerea smalțului dinților.

Ceai negru sau verde. Ambele tipuri conțin polifenoli care interacționează cu bacteriile plăcii. Aceste substanțe fie omoară, fie rețin bacteriile. Acest lucru împiedică bacteriile să crească sau să producă acid care sa atace dinții. În funcție de apa folosită pentru a prepara ceaiul, o ceașcă de ceai poate fi, de asemenea, o sursă de fluor.

Gumă de mestecat fără zahăr – un alt mare producător de salivă care îndepărtează particulele alimentare din gură.

Alimente cu fluor. Apa potabilă fluorurată sau orice produs fabricat cu apă fluorurată ajută dinții. Exemple: sucurile sub formă de pudră (dacă nu conțin mult zahăr) și supele deshidratate. Alimentele preparate comercial, cum ar fi produsele din păsări de curte, fructele de mare și cerealele sub formă de pulbere, pot furniza, de asemenea, fluor.

American Dental Association (ADA) oferă sfaturi pentru a ajuta la reducerea riscului de carie dentară din alimentele pe care le consumi:

Consumă alimente cu zahăr în timpul meselor. Gura ta produce mai multă salivă în timpul meselor. Astfel este redus efectul producției de acid și ajută la clătirea bucăților de alimente din gură.

Limitează gustările între mese. Alege ceva hrănitor. Poți mesteca gumă fără zahăr după masă, pentru a crește fluxul de salivă și a spăla alimentele și acidul.

Bea mai multă apă. Apa fluorurată poate ajuta la prevenirea cariilor dentare. Când optezi pentru apă îmbuteliată, verifică eticheta pentru conținutul de fluor.

Și, nu uita: Spală-te pe dinți de minimum două ori pe zi și folosește ață dentară o dată pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”