Proteza dentară mobilă – cum trebuie curățată corect

30.05.2021
Proteza dentară mobilă - cum trebuie curățată corect
Sursa foto: Shutterstock

Proteza dentară mobilă trebuie curățată cel puțin o dată pe zi. Trebuie folosite doar soluții speciale! În caz contrar, proteza mobilă se poate deteriora. 

Integrarea unor diferite tipuri de proteze este una dintre necesitățile ce vin odată cu procesul de îmbătrânire. Conform unui studiu, aproximativ 55% dintre persoanele cu vârste de peste 70 de ani au montat un tip de proteză. Însă sunt şi mulți alţi pacienți care ar avea nevoie de astfel de dispozitive.

Odată cu montarea unei proteze vine şi responsabilitatea igienizării ei. Aceasta trebuie curăţată chiar mai minuțios decât dinţii naturali.

Cum se curăță proteza dentară mobilă

Proteza mobilă trebuie curăţată cel puţin o dată pe pe zi. În anumite situații trebuie igienizată şi după servirea mesei.

Igienizările dintre mese se realizează prin îndepărtarea protezei şi curăţarea acesteia cu apă. Procesul de curăţare include şi clătirea cavităţii bucale, a gingiilor şi a dinţilor rămași.

La curăţarea de seară, protezelor trebuie să li se acorde maximum de atenție. Ele trebuie curățate deasupra unui vas special ori deasupra lavoarului. Astfel se evită deteriorarea ce ar putea surveni în cazul scăpărilor accidentale.

Curăţarea trebuie realizată cu periuţa cu peri fini sau perii special concepute. A se evita periuțele de dinți cu peri duri, care pot afecta suprafața protezei!

Curăţarea efectivă a protezei se va realiza prin perierea minuţioasă a tuturor suprafețelor, a părţilor exterioare, dar şi a celor interioare.

Se folosesc doar detergenți speciali pentru curățarea protezei dentare

Proteza mobilă nu trebuie curățată decât cu detergenţi speciali în acest scop. Trebuie evitate produsele cu efect înălbitor şi detergenţi agresivi sau destinate altor activități. O clătire incorectă poate afecta sănătatea sau deteriora proteza.

În magazinele de specialitate există şi produse speciale de curăţare a protezelor dentare. Substanţele de acest tip previn înmulţirea bacteriilor şi a germenilor. Totodată au efect de albire și, astfel, aspectul protezei se păstrează impecabil.

Acestor dispozitive trebuie să li se acorde o atenție specială şi pe timpul nopții. Persoanele care poartă proteză dentară mobilă au nevoie să lase gingiilor o perioadă de relaxare. Prin urmare, se recomandă ca pe durata nopții să fie îndepărtată proteza dentară.

Aceasta trebuie păstrată în apă călduță sau în soluții speciale, nu trebuie introdusă în apă foarte caldă pentru a nu se deforma şi nici lăsată la întâmplare pentru că își va pierde proprietățile şi se va deteriora prematur.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras