Problemele dentare pot fi agravate de kilogramele în plus

  • Publicat:
Problemele dentare pot fi agravate de kilogramele în plus

Problemele dentare des întâlnite, precum cariile, parodontoza, uzura sau fractura, pot fi favorizate sau agravate și de obezitate, atrag atenția medicii stomatologi.

Neplăcute și nedorite, cariile dentare reprezintă, totuși, cea mai frecventă problemă apărută în cavitatea bucală. Cauza? Apariția cariilor este cauzată de o multitudine de factori, printre care se numără Streptococus Mutans, anatomia dintelui afectat de carie, tipul alimentației pacientului și igiena dentară deficitară a acestuia.

Dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog la Clinica Implantologie Dr. Lorelei Nassar, abordează o temă prea puțin dezbătută, și anume ce efect au kilogramele în plus asupra danturii.

Problemele dentare și obezitatea – care-i legătura?

Cercetările arată că obezitatea este un factor de risc pentru mai multe afecțiuni grave, inclusiv diabet, hipertensiune arterială și boli de inimă. Însă știai că această afecțiune este legată și de bolile gingivale?

Acest lucru apare ca urmare a faptului că supraponderabilitatea severă poate agrava infecții precum boala gingiilor. Ba mai mult, obezitatea este, de asemenea, legată de alte condiții de sănătate orală, cum ar fi gura uscată și cariile dentare. De asemenea, poate avea un impact extraordinar asupra stării generale de sănătate, afirmă dr. Lorelei Nassar, medic stomatolog.

Indiferent de vârstă, este extrem de important să ai și să-ți menții un stil de viață sănătos, cu o dietă bună, o activitate fizică regulată și igienă orală ca la carte.

Inflamațiile și dantura – ce spun studiile?

Studii recente au arătat că obezitatea și dinții sunt două elemente strâns legate: obezitatea este boala cronică a vremurilor noastre și este o problemă în creștere în mai multe țări.

O cercetare a demonstrat existența unei relații foarte strânse între obezitate și bolile parodontale. Printre alți factori, această legătură este urmarea rezistenței la insulină tipică persoanelor cu obezitate și prezenței mai mari a proteinelor inflamatorii.

Din aceste motive, persoanele cu obezitate ar trebui să efectueze constant vizite la stomatolog și, mai presus de toate, să apeleze la serviciile de igienizare dentară cel puțin de două ori pe an, tocmai pentru a reduce posibilitatea infecțiilor bacteriene. Mai mult decât atât, persoanele cu obezitate suferă adesea de inflamații ale gingiilor și iritații ale cavității bucale: aceste simptome ar putea anunța apariția parodontitei. Important de reținut! Parodontita sau parodontoza este o boală care, dacă nu este tratată cu atenția cuvenită și la momentul potrivit, poate duce la pierderea dinților, punctează dr. Nassar.

Epidemia de obezitate și problemele dentare

O analiză a tendințele viitoare indică o creștere a incidenței obezității asupra întregii populații. Conform specialiștilor, obezitatea a atins acum proporțiile unei epidemii.

În plus, creșterea în greutate este de obicei însoțită de o scădere a atenției pentru sănătatea și imaginea cuiva: respingerea de sine se reflectă adesea în abandonarea anumitor obiceiuri și, în mod specific, ar putea ca programul de igienă orală să fie insuficient, rezultând o creștere a plăcii bacteriene și a tartrului dentar. Rezultatul? Drum liber și un debut al gingivitei și parodontitei.

Boala parodontală începe ca o boală inflamatorie cronică a gingiilor (gingivită) și se poate agrava, ducând la distrugerea și perderea țesutului gingival și chiar la pierderea osuluialveolar (parodontită). Etapa finală are ca rezultat pierderea dinților și este, de asemenea, asociată cu unele boli inflamatorii sistemice, adaugă specialistul.

Totodată, s-a constatat că indivizii cu un indice de masă corporală ridicat (IMC) care produc un nivel mai ridicat de proteine ​​inflamatorii, precum și concentrații crescute de markeri inflamatori sunt asociați cu obezitatea. În parodontită, nivelurile crescute ale markerilor de inflamație din sânge – cum ar fi proteina C reactivă (CRP) sau interleukina 6 (IL-6) – se găsesc indicând reacții sistemice locale de inflamație în cavitatea bucală.

Creșterea în greutate duce, de asemenea, la o creștere a sarcinilor de mestecat, astfel încât este obișnuit la pacienții cu obezitate să se confrunte cu uzură sau fracturi ale dinților. Este posibil ca pacientul să nu dezvolte probleme articulare, deși există o creștere a masei corporale și, prin urmare, și a posturii, dar poate prezenta o modificare importantă a componentei ocluzale. Aceste probleme trebuie, de asemenea, abordate cât mai curând posibil, completează medicul.

În cazul copiilor, obezitatea și supraponderabilitatea pot avea un impact asupra erupției dentare, afectând (posibil în mod negativ) apariția dentiției permanente la pubertate și expunând tânărul pacient la un risc de boli orale.

S-a constatat că prezența obezității la copil se corelează semnificativ cu un număr mai mare de erupții dentare în perioada de dentiție mixtă. La copiii cu obezitate, dinții permanenți apar mai devreme decât la copiii cu greutate normală și riscul de apariție a cariilor dentare și a malocluziei este mai crescut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”