Pericolul suzetei – ce probleme poate avea copilul dacă o folosește prea mult timp?

Suptul degetului și suzeta folosită în exces afectează dantura copiilor. Aflăm detalii de la dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont.
  • Publicat:
Pericolul suzetei - ce probleme poate avea copilul dacă o folosește prea mult timp?
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 60% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare. Cea mai comună afecțiune este caria dentară, iar specialiștii avertizează că amânarea tratării acesteia poate crește costul tratamentului de trei ori, iar durata tratamentului de până la patru ori.

Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune dentară care apare la copii, cu toate complicațiile care pot deriva din ea și care afectează atât dinții de lapte, cât și dinții permanenți. De asemenea, în special la copiii mici, care nu au un echilibru foarte bun, sunt întâlnite destul de frecvent traumatismele dentare. Dizarmoniile dento-maxilare sunt și ele foarte frecvente, fiind reprezentate în special de înghesuiri dentare, dar și de spațieri, în unele cazuri, declară dr. Ramona Hlandan, medic specialist pedodont.

Folosirea suzetei pe termen lung afectează dezvoltarea dinților și a maxilarului

Potrivit dr. Ramona Hlandan, suzeta folosită la sugari și copiii până în 2 ani nu are, de obicei, efecte nocive asupra dezvoltării aparatului dento-maxilar. Cu toate acestea, după vârsta de 3 ani suzeta ar trebui să fie eliminată complet.

„În situațiile de utilizare excesivă a suzetei pot să apară modificări în poziția dinților, așa-numitele vestibulopoziții, adică dinții prezintă o înclinare accentuată spre interior. De asemenea, se pot produce chiar și modificări ale formei arcadelor”, avertizează dr. Ramona Hlandan.

Pe de altă parte, suptul degetului poate avea urmări mai grave decât folosirea suzetei. Asta pentru că, pe lângă modificările dentare, în funcție de poziția în care este ținut degetul în gură, pot să apară modificări mai accentuate la nivel osos. Astfel, bolta palatină se poate adânci foarte mult, arcada superioară devenind mai îngustă. De asemenea, pot să apară modificări la nivelul mandibulei din cauza exercitării unei presiuni continue asupra mentonului.

Cum ne dăm seama dacă dantura celui mic s-a dezvoltat normal?

În urma consultației la medicul specialist pedodont, părinții vor fi avertizați de toate modificările existente la nivelul cavității orale a celui mic, li se va spune în ce măsură suptul degetului sau folosirea suzetei a afectat dezvoltarea armonioasă a aparatului dento-maxilar și totodată vor primi sfaturi, tips&trics despre cum să dezvețe copilul de aceste obiceiuri vicioase.

Mai mult decât atât, s-a constatat că un sfat venit din partea unui străin, care pe deasupra este și stomatolog, are un impact mai mare asupra lor, față de cerințele repetate ale părintelui pe care s-au obișnuit să le ignore.

Este indicat să aducem copiii la stomatolog după apariția primului dinte, pentru că pedodontul, în afară de tratarea problemelor dentare existente, are un rol foarte important în informarea părinților, iar sfaturile primite de la un specialist ajută la prevenirea anumitor afecțiuni, înainte ca acestea să apară și să trebuiască apoi să fie tratate, adaugă dr. Ramona Hlandan.

Când trebuie începută igiena orală a copiilor?

Potrivit specialistei, igiena orală a celor mici trebuie începută încă de dinaintea apariției primului dinte. Astfel, în cazul sugarilor, igiena orală se va realiza cu ajutorul unui tifon înfășurat pe degetul mamei, tifon îmbibat în prealabil cu ser fiziologic și cu care mama va șterge gingiile celui mic, după fiecare alăptare.

După apariția primului dinte se va trece la utilizarea periuțelor de tip degetar iar ulterior se vor folosi periuțe adaptate vârstei celui mic, împreună cu o pastă de dinți potrivită vârstei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”