Suptul degetului la copii – dăunător pentru sănătate? Un medic stomatolog explică

Dr. Adrian Mina explică dacă este dăunător obiceiul copiilor de a-şi suge degetul.
  • Publicat:
Suptul degetului la copii - dăunător pentru sănătate? Un medic stomatolog explică
FOTO: shutterstock / Suptul degetului la copii - dăunător pentru sănătate?
Suptul degetului este un obicei des întâlnit la copii. Este modul bebeluşilor de a explora lumea folosindu-şi gura, un instinct natural cu care aceştia se nasc. Este însă acest obicei dăunător sau nu pentru sănătatea copilului? Iată ce spune medicul stomatolog Adrian Mina.
 
Suptul degetului este un obicei complet normal pe care unii copii îl dezvoltă chiar înainte de a se naşte. Este liniştitor şi, de asemenea, îi ajută pe bebeluşi să ia contact şi să exploreze mediul inconjurator. Dacă acest obicei este însă practicat cu mult peste vârsta de 3 ani, e posibil să apară probleme in dezvoltarea aparatului dento-maxilar. A ajuta copilul sa se dezobişnuiască la momentul potrivit este important, altfel acest lucru ar putea avea unele consecinţe nedorite.

„Într-o muşcătură normală, arcada superioară circumscrie şi acoperă arcada inferioară. Dar este posibil ca presiunea degetului mare, a degetului sau a suzetei care se sprijină pe gingii să interfereze cu erupţia normală a dinţilor şi chiar cu creşterea maxilarului. Unii dezvoltă anumite anomalii dento-maxilare cum ar fi ocluzia deschisă, ceea ce înseamnă că dinţii nu se suprapun atunci când copilul muşcă, existănd un spaţiu între dinţii superiori şi inferiori”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Beneficii şi dezavantaje

„Unul dintre principalele beneficii atât pentru copil, cât şi pentru părinţi al acestui obicei este că îi ajută pe cei mici să adoarmă. Cu toate acestea, este de preferat să dezobişnuieşti copilul de  acest obicei înainte ca dinţii să înceapă să erupă pe arcada, deoarece, dacă li se permite să continue, acest lucru ar putea cauza probleme legate de alinierea dinţilor, anomaliilor dento-maxilare, care ar putea duce la necesitatea intervenţiilor  stomatologice în viitor.Studii statistice arată că aproximativ 30% dintre copiii aflaţi la vârstă preşcolară încă îşi sug degetele mari. Cel mai important este ca părinţii să arate sprijin şi să încurajeze copilul pe tot parcursul acestui proces de oprire, acest lucru ajutând la construirea stimei de sine care, la rândul său, va reduce nevoia sau dorinţa de a suge degetul sau degetele”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina. 

Pedepsim copilul pentru că îşi suge degetul?

„Pedepsele le-ar putea provoca stres, stres care îi va face să îşi dorească să-şi sugă mai mult degetele. Eliminarea oricăror factori de stres din mediul copiilor îi va ajuta să se oprească. Educarea copilului asupra riscurilor şi potenţialelor efecte pe termen lung ale continuării acestui obicei le va clarifica motivele pentru care ar trebui să se oprească”, adaugă Dr. Adrian Mina. 

Cum dezvăţăm copilul de acest obicei? 

„Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte, există  o multitudine de soluţii mai puţin plăcute care pot fi incercate. Printre acestea, şosetele pe mâinile copilului în timpul somnului, folosirea benzii pentru a le menţine în loc sau un medicament cu gust amar prescris de medicul dentist care poate fi pus la capătul suzetei sau a degetului mare ceea ce îl face foarte neplăcut pentru ei. Dacă nu puteţi ajuta copilul să se oprească, este recomandată vizita la medicul specialist care, prin mijloace educative, ajută copilul să conştientizeze cât de dăunător este acest obicei pentru dinţii lui. Aparatele ortodontice folosite pentru a împiedeca introducerea degetului în gură sunt scutul vestibular, scutul lingual, monoblocul”, recomandă medicul stomatolog Adrian Mina.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”