Legătura nebănuită dintre spălatul pe dinţi şi bolile cardiovasculare

Dr. Adrian Mina vorbeşte despre legătura dintre banalul obicei, spălatul pe dinţi, şi sănătatea inimii.
  • Publicat:
Legătura nebănuită dintre spălatul pe dinţi şi bolile cardiovasculare
FOTO: pexels.com / Legătura nebănuită dintre spălatul pe dinţi şi bolile cardiovasculare

Adulţii care nu respectă regulile elementare de igienă dentară sunt mai predispuşi la a suferi un accident vascular cerebral ori atac de cord. Iată ce spune despre acest subiect, dar şi ce recomandări oferă în acest sens medicul stomatolog Adrian Mina. 

„Numeroase studii au descoperit bacterii orale în cheagurile de sânge ale persoanelor care primesc tratament de urgenţă pentru accident vascular cerebral. Iar experţii au legat bolile parodontale cu un risc semnificativ mai mare de hipertensiune arterială. Totodată,distrugerea bacteriilor orale din flora saprofită a cavităţii orale, care ajută la menţinerea unui microbiom oral sănătos şi echilibrat, poate perturba nivelul tensiunii arteriale şi poate duce la hipertensiune. Prin urmare, menţinerea unei bune sănătăţi orale pare să aibă o importanţă semnificativă pentru sănătatea sistemului cardiovascular”, declară medicul stomatolog Adrian Mina.

Te speli pe dinţi de 3 ori pe zi? Eşti mai ferit de bolile de inimă

„Un nou studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a descoperit că persoanele care se spălau pe dinţi de trei ori pe zi aveau un risc mai mic de a dezvolta anumite probleme cardiace. Cercetătorii speculează că minimizarea bacteriilor din gură ar putea ajuta la scăderea inflamaţiei şi la păstrarea bacteriilor în afara fluxului sanguin.

În acest studiu, persoanele care s-au spălat pe dinţi de cel puţin trei ori pe zi au avut un risc cu 12% mai mic de a dezvolta insuficienţă cardiacă şi un risc cu 10% mai mic de a dezvolta fibrilaţie atrială, bătăi ale inimii neregulate care de obicei provoacă un flux sanguin scăzut. Rezultatele au fost independente de o serie de factori incluzând vârsta, sexul, statutul socioeconomic, exerciţiile fizice regulate, consumul de alcool, indicele de masă corporală şi comorbidităţi precum hipertensiunea”, dezvăluie medicul stomatolog Adrian Mina.

Periajul frecvent reduce bacteriile dintre dinţi şi gingii

„În timp ce studiul nu a investigat mecanismele prin care bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin periajul dinţilor, o posibilitate este că periajul frecvent reduce bacteriile din biofilmul subgingival (bacteriile care trăiesc între dinţi şi gingii), împiedicând astfel translocarea în fluxul sanguin. Bacteriile parodontale reuşesc să pătrundă în fluxul sangvin prin intermediul vaselor de sânge fragile. Bacteriile reprezinta cauza formarii unor proteine ramificate în peretii vaselor de sânge, care vor forma placa ateromatoasa. Rezulta astfel îngustarea vaselor de sânge si ischemia tesutului”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Boala paradontală duce la boli de inimă?

Boala parodontală reprezintă o afecţiune de tip inflamator cauzată de bacteriile parodontale care pot ajunge apoi în fluxul sanguin ducând la deteriorarea valvelor cardiace numite endocardită. Dacă infecţia nu este tratată, poate duce la complicaţii grave (chiar care pot pune viaţa în pericol), precum accidentul vascular cerebral, insuficienţa cardiacă şi leziuni renale.

Orice inflamaţie cronică apărută oriunde în organism (inclusiv în parodonţiu) determină ficatul să producă o substanţă numită proteina C-reactivă. Când valoarea proteinei C-reactive este mai mare de > 3 mg/litru de sânge, pacientul are un risc crescut de a dezvolta boala cardiovasculară.

Proteina C reactivă determina formarea cheagului de sânge si instabilitatea plăcii ateromatoase care se poate rupe si deplasa la inima sau la creier, unde se depune si poate cauza un infarct”, explică Dr. Adrian Mina. 

Este bine să vă spălaţi pe dinţi de trei ori pe zi?

„Deşi pare excesiv, este foarte bine să adăugaţi un periaj suplimentar la rutina voastră, cu condiţia să o faceţi corect. Atâta timp cât periaţi cu o pastă de dinţi care conţine fluor şi nu sunteţi agresivi, acest aspect nu va fi o problemă.

Totuşi, nu este nevoie să vă stresaţi dacă nu aţi periat dinţii de trei ori pe zi. În cele din urmă, a avea dinţi sănătoşi este ceea ce contează. De asemenea, este demn de remarcat faptul că studiul nu a demonstrat de fapt că spălarea dinţilor scade apariţia problemelor cardiace, doar că persoanele care au periat mai mult au avut un risc mai mic.  

Acestea fiind spuse, nu faceţi niciun rău dacă periaţi de trei ori pe zi şi, în realitate, veţi putea să reduceţi cariile şi gingivita.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea sănătăţii inimii în general, menţinerea dinţilor sănătoşi este doar unul dintre multitudinea de factori care pot ajuta. Sportul regulat, consumul unei diete bogate în fructe şi legume şi minimizarea stresului va face, de asemenea, să vă menţineti inima sănătoasă”, ne recomandă medicul Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân