Importanța microscopului dentar în realizarea tratamentelor endodontice

Cu toții știm ce presupune un tratament de canal și cât de important este acesta pentru a ne menține dinții sănătoși cât mai mult timp pe arcadă. Însă, de ce este important să-l realizăm cu ajutorul microscopului dentar?
  • Publicat:
Importanța microscopului dentar în realizarea tratamentelor endodontice
Importanța microscopului dentar în realizarea tratamentelor endodontice

Endodonția modernă ne răsplătește printr-o șansă mult mai mare în păstrarea dinților naturali. Cu toții știm ce presupune un tratament de canal și cât de important este acesta pentru a ne menține dinții sănătoși cât mai mult timp pe arcadă. Însă, de ce este important să-l realizăm cu ajutorul microscopului dentar?

Importanța microscopului dentar

Tocmai pentru că procedura în sine este destul de complexă, iar dacă tratamentul nu este efectuat cu ajutorul unei astfel de tehnologii, rezistența dintelui poate avea de suferit.

,,Ce aș putea spune că ne-a adus în plus tehnologia este predictibilitatea. Este foarte important pentru pacient să știe că rata de succes a unui tratament de canal realizat corect, de-a lungul timpului, nu a suferit mari modificări. Însă, ceea ce s-a schimbat este șansa cu care putem obține rata respectivă de succes. Dacă în trecut, un tratament endodontic efectuat într-un mod calitativ necesita timp mare de realizare, în ziua de astăzi, tehnologia ne ajută să realizăm manopere cu o eficiență ce ne permite să asigurăm reușite pe termen lung, într-un mod pe cât se poate de simplu, eficient și predictibil.

Cu ajutorul microscopului dentar, într-o ședință sau două, în funcție de fiecare caz, medicul poate repara toate canalele și poate identifica canalele suplimentare, acele rupte pe canal și perforațiile radiculare, care nu se pot observa cu ochiul liber sau la radiografie, oferind, astfel, un tratament de o calitate superioară, pe o perioadă lungă de timp”, explică Dr. Bogdan Moldoveanu, medic stomatolog cu practică orientată spre endodonție.

Să ne păstrăm dintele natural este de departe cea mai bună și sigură soluție. Atunci când vrem să avem funcție masticatorie corectă, adică să putem mesteca fără griji sau o fonație excepțională, din nou, dintele natural este cel care ne poate asigura toate aceste aspecte. Astfel că, pentru a realiza un tratament endodontic corect, medicul are nevoie în primul rând de mărire, utilizând microscopul dentar, acesta fiind o unealtă în plus care îi permite specialistului să își desfășoare intervenția într-un mod predictibil.

Cu alte cuvinte, îl ajută pe medic să realizeze un tratament care are șansă de reușită mult mai crescută față de un tratament realizat în mod clasic. Fără microscop pot interveni anumite elemente necunoscute, iar dacă controlul asupra acestora nu este deținut din timp, oricând se poate întâmpla un eșec. Pe lângă microscop, este esențial să existe în aceeași incintă și radiologie dentară. O radiografie retro-alveolară este foarte utilă atât înainte de realizarea tratamentului, cât și după acesta.

,,În momentul în care pulpa sau nervul dintelui, în limbaj laic, sunt afectate, afecțiunea poate să fie cât se poate de diversificată. Astfel că se poate inflama sau infecta nervul și atunci ne putem confrunta cu dureri puternice la rece sau la cald ori putem simți disconfort atunci când mâncăm și mestecăm. Aceste probleme sunt pe cât se poate de serioase și se tratează doar de către un medic stomatolog generalist cu practică orientată către endodonție sau de către un medic specialist endodont”, completează Dr. Bogdan Moldoveanu, medic stomatolog cu practică orientată spre endodonție.

În ce constă procedura?

Intervenția stomatologică constă în îndepărtarea bacteriilor și a nervului dentar afectate. Procedura este nedureroasă, iar terapia se realizează doar cu anestezie locală. Totodată, pentru a maximiza eficiența tratamentului endodontic, medicul specialist va utiliza întotdeauna diga dentară.

Principalul avantaj medical al folosirii acesteia este că pe toată perioada desfășurării tratamentului ne simțim mult mai liniștiți și liberi să înghițim propria salivă și să respirăm normal, fără teamă că am putea înghite soluțiile ori materialele folosite. În momentul în care dintele este curățat, iar nervul și infecția sunt îndepărtate, medicul va dezinfecta foarte bine zona și va acoperi golul cu materiale specifice tratamentului endodontic.

De asemenea, tratamentul se încheie doar în momentul în care dintele tratat beneficiază de o restaurare coronară definitivă, adică fie de o plombă dentară, în cazul în care dintele nu a fost afectat atât de profund de infecții sau de carii dentare, fie de o coroană dentară finală.

Un dinte natural tratat la timp poate să țină întreaga viață doar dacă ne luăm angajamentul serios față de sănătatea orală și mergem periodic la medicul stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân