Implant dentar digital – tot ce trebuie să știi despre acesta

Un implant dentar digital este indicat inclusiv în cazul pacienților în vârstă, care pot beneficia pe această cale de o lucrare protetică fixă.
  • Publicat:
Implant dentar digital – tot ce trebuie să știi despre acesta
Sursa foto: Shutterstock

Implantologia este una dintre cele mai răspândite și practicate tehnici dentare, iar de-a lungul anilor, aceasta a beneficiat de îmbunătățiri semnificative datorită utilizării tehnologiilor de vârf.

Implantologia digitală include 3 faze: una preventivă, faza reală a creării și instalării protezei și, în final, o fază post-operatorie a verificărilor procesului de vindecare.

Atuurile unui implant construit digital sunt: predictibilitatea integrării osoase, reabilitare dentară într-o singură etapă chirurgicală a unor zone edentate întinse și cu substrat osos deficitar.

Implantul dentar digital este indicat inclusiv în cazul pacienților în vârstă, care pot beneficia pe această cale de o lucrare protetică fixă, cu riscuri chirurgicale și complicații ulterioare minime.

Cine poate alege un implant dentar digital?

Un implant dentar digital se adresează în special următoarelor cazuri:

  • Pentru pacienți cu atrofie osoasă severă consecutivă bolii parodontale, în cazul edentațiilor vechi, neprotezate, extracțiilor traumatice, rezecțiilor osoase pentru tumori ale oaselor maxilare, chistectomiilor sau traumatismelor cu pierdere de substanță osoasă și dentară;
  • Pacienților în vârstă, cu patologie asociată (diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli renale), cărora le este contraindicată o intervenție chirurgicală de lungă durată sau pentru care integrarea unor eventuale materiale de adiție (os autolog, bovin etc.) poate să fie deficitară;
  • Pacienților care își doresc o reabilitare rapidă, într-o singură etapă chirurgicală, a unor zone edentate întinse. Implantul dentar personalizat poate să fie astfel un tratament alternativ, care să substituie intervenții chirurgicale de tipul: sinus lift, implanturi zigomatice, lateralizare de nerv alveolar inferior, blocuri osoase.

Cum se pregătește pacientul pentru o astfel de intervenție?

Fie că ai nevoie de implanturi sau mini-implanturi, pentru a beneficia de dinți noi este nevoie să treci printr-o perioadă premergătoare operației, urmată de cea specifică timpului de vindecare.

Practic, trebuie să parcurgi 5 etape: consultația, analizele, pregătirea de operație, operația propriu-zisă, recuperarea.

Sursa foto: Shutterstock

În cât timp poate fi montat un implant dentar digital?

Intervenția chirurgicală propriu-zisă de inserare a implantului digital se realizează cu anestezie locală. Are o durată medie de aproximativ 60 de minute. Presupune plasarea implantului subperiostal și fixarea acestuia cu șuruburi tranversale. Acest lucru oferă o bună stabilitate, contribuind astfel la o integrare osoasă optimă, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic implantolog.

Durata de inserare a implantului poate să crească sau să scadă în funcție de:

  • Numărul și tipul posibilelor operații conexe;
  • Timpul total al operației, în cazul mai multor dinți implantați, nu este proporțional cu numărul de implanturi. Aproape întotdeauna există și alte operațiuni conexe ce necesită, la rândul lor, timp.
  • Experiența chirurgului implantolog. Durata operației este influențată de modul în care se organizează chirurgul respectiv, de cât de bine stăpânește tehnicile specifice implantologiei și, poate cel mai important, de experiența acumulată de-a lungul carierei sale.

Implanturile dentare digitale sunt realizate individual, cu tehnologie de ultimă oră și indicate pacienților care au nevoie de reconstrucție mandibulară și/sau maxilo-facială: desfigurări severe, pierderi grave de masă osoasă din cauza cancerului, accidentelor sau altor condiții medicale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân