Durerile gingivale – din ce cauze apar, cum se tratează?

Durerile gingivale pot fi ușoare sau severe și pot avea la bază anumite cauze. Tulburările hormonale și sinuzita pot fi cauze ale durerilor gingivale. 
  • Publicat:
Durerile gingivale - din ce cauze apar, cum se tratează?
Sursa foto: Shutterstock

Gingiile sunt țesuturi moi, pe care se pot dezvolta leziuni infecțioase, pot apărea arsuri termice și chimice sau se pot forma leziuni mecanice. 

Numai un medic poate determina exact cauza durerii gingivale, dar în unele cazuri simple acest lucru se poate face independent, după care se pot lua măsuri pentru eliminarea durerii.

Care sunt cauzele durerilor de gingii?

Durerile gingivale pot fi atât ușoare, cât și severe, epuizante, uneori putând radia în zona capului. Depinde de sursa lor și de gradul de dezvoltare a problemei care le provoacă.

Iată câteva cauze pentru care apar durerile gingivale.

Leziuni, gingivită, tulburări hormonale, cauze pentru care apar durerile gingivale

Leziunea ulcerativă. Pe țesutul gingival pot apărea ulcere mici, dar foarte dureroase, cauzate de scăderea imunității și a alte probleme de sănătate. Chiar și stresul emoțional poate declanșa răni la nivelul gurii.

Leziuni și tăieturi. Particulele ascuțite de alimente (oase de pește sau bomboane tari) pot răni țesutul moale al gingiilor, rezultând sângerări. Astfel de ”micro-răni” pot provoca dureri acute și disconfort atunci când se mănâncă alimente calde, condimentate sau acide.

Gingivita este inflamația gingiilor cauzată de acumularea bacteriilor. Lipsa tratamentului la timp poate duce la parodontoză sau chiar la pierderea dinților. În categoria persoanelor cu cel mai mare risc intră fumătorii și persoanele care nu au o igienă orală corespunzătoare.

Tulburări hormonale. Acest lucru se observă mai ales la femeile gravide în perioada de fluctuații hormonale puternice. Sângerarea, umflarea și durerea iritantă pot apărea la nivelul gingiilor.

Sinuzită, abces dentar, ața dentară sau periajul prea dur al dinților

Periuța de dinți sau ața dentară utilizate incorect. Perierea dinților prea dur dăunează gingiilor. Un alt agent traumatic poate fi ața dentară, atunci când nu este utilizată cum trebuie. Scobitorile din lemn și plastic rănesc, de asemenea, țesutul gingival. În microtraumatisme se formează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor.

Sinuzita. Prezența unei infecții bacteriene sau virale în sinusuri provoacă adesea dureri la nivelul gingiilor și chiar la dinți. Totuși aceasta nu este deloc o durere de dinți sau o durere de gingie. Tratamentul în acest caz este asociat doar cu eliminarea răcelii obișnuite sau a sinuzitei.

Abcesul dentar. O leziune infecțioasă a rădăcinii dintelui provoacă formarea unui sac purulent. Acest lucru duce la umflarea și durerea gingiilor. În acest caz, este extrem de important să solicitați ajutorul medicului în timp util. În caz contrar, abcesul se poate răspândi spre tot corpul, afectând alte organe.

Fiecare dintre cauzele enumerate ale durerii de gingii este un motiv pentru a merge la medicul dentist pentru a efectua un diagnostic complet. Singura excepție pot fi microtraumatismele apărute din cauza consumului de alimente solide.

Tăieturile mici pot fi ușor vindecate prin clătiri cu soluții antiseptice sau decocturi din plante, eliminând în același timp complet alimentele iritante.

Cum tratăm durerile gingivale?

După ce a stabilit cauza durerii, medicul va prescrie o schemă de tratament. De cele mai multe ori tratamentul constă într-o curățare profesională a dinților pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul, în care bacteriile patogene se dezvoltă activ.

Dacă gingiile și oasele sunt grav afectate, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală reconstructivă. În unele cazuri, aceasta poate necesita adiții osoase.

În cazul abceselor, se efectuează tratament de canal; se îndepărtează pulpa infectată, urmată de dezinfectarea și sigilarea canalelor radiculare.

În cazul sinuzitei bacteriene, sunt prescrise antibiotice.

Puteți utiliza, de asemenea, analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul. Dar este mai bine să mergeți la un cabinet stomatologic atunci când gingiile sunt foarte dureroase, decât să le tratați cu mijloace inutile care pot înrăutăți situația.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”