Când ne spălăm pe dinți? Înainte sau după micul dejun?

Un chestionar din 2014 arată că 62% dintre respondenți se spală pe dinți imediat cum se trezesc, în timp ce restul practică acest obicei după micul dejun. Când ne spălăm pe dinți, de fapt?
  • Publicat:
Când ne spălăm pe dinți? Înainte sau după micul dejun?
Foto: pexels

În fiecare dimineață oferim atenție periajului dentar pentru cel puțin două minute. Dar trebuie să reamintim că acest ritual diferă de la o persoană la alta. Un chestionar din 2014 din Illinois arată că 62% dintre respondenți se spală pe dinți imediat cum se trezesc, în timp ce restul practică acest obicei după micul dejun. Așadar, când ne spălăm pe dinți, de fapt? Înainte sau după micul dejun?

De ce este important să ne spălăm pe dinți dimineața?

Pe lângă mirosul neplăcut cu care ne trezim, periajul dentar dimineața joacă un rol crucial în menținerea unei igiene dentare, iar asta pentru că bacteriile sunt prezente în cavitatea bucală, în special pentru că nu avem atât de multă salivă pe timpul nopții. Aceste bacterii produc cariile dentare sau bolile gingivale, iar periajul dentar dimineața asigură îndepărtarea tuturor bacteriilor cumulate peste noapte.

Aceste bacterii pot produce efecte serioase dacă nu sunt îndepărtate imediat cum te trezești. Dacă stau prea mult pe dinți pot forma placa bacteriană, care devine acidă atunci când bem sau mâncăm, scrie Clinica Cleveland. Acești acizi distrug smalțul dentar și astfel poate apărea gingivita, o afecțiune în care gingiile se înroșesc, se inflamează și pot sângera. De asemenea, placa bacteriană se poate transforma în tartru, care nu se poate îndepărta cu periuța dentară, ci este nevoie de o curățare profesională.

Când ne spălăm pe dinți?

Se recomandă să me spălăm pe dinți înainte de micul dejun pentru a îndepărta orice bacterie prezentă și pentru a evita apariția plăcii bacteriene. Acest obicei protejează dinții pe viitor și te ține la distanță de pericolele produse de micul dejun.

Chiar și la micul dejun consumăm alimente acide și sucuri care pot slăbi smalțul dentar, iar periajul dentar la prima oră ajută la reducerea acestor probleme.

Mai mult, dacă periajul dentar are loc după micul dejun, pot apărea și alte efecte. Alimentele acide care pot slăbi smalțul dentar pot crește și sensibilitatea dentară. Tocmai de aceea se recomandă periajul dentar la 30-60 de minute după masă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân