4 obiceiuri care contribuie neașteptat la sănătatea dinților

  • Publicat:
4 obiceiuri care contribuie neașteptat la sănătatea dinților

Îți speli dinții de cel puțin două ori pe zi, folosești ață dentară și apă de gură? Chiar dacă deja ești visul oricărui dentist, aceste patru obiceiuri te vor ajuta să îți protejezi smalțul dentar, menținându-ți dinții sănătoși.

Creste-ți aportul de vitamina C

Este de mult timp considerată esențială pentru sistemul imunitar, însă vitamina C nu face doar acest lucru: de fapt, este liantul care ține laolaltă toate celulele tale. Așa cum este vitală pentru pielea ta, este importantă și pentru sănătatea țesutului gingival. Oamenii care consumau mai puțin de 60 mg din această vitamină pe zi (o portocală conține mai mult de 80 mg) aveau cu 25% mai multe șanse să dezvolte o boală gingivală decât cei care consumau 180 mg sau mai mult, conform unui studiu american efectuat pe peste 12.000 de persoane. 

Soluție rapidă: Adaugă un pahar zilnic de suc de portocale la micul dejun. Și mai bine? Ține mere proaspete la îndemână pentru o gustare.

Periază-ți dinții după fiecare partidă de înot

Ciudat, dar adevărat: cercetătorii au descoperit că apa excesiv de clorinată din piscină poate eroda și păta smalțul dentar. Dacă ajungi des la bazin, ia-ți o periuță de dinți împreună cu prosopul când mergi data viitoare. Mai mult clor într-o piscină poate însemna mai multă protecție împotriva bacteriilor, dar exagerarea scade nivelul de pH al piscinei și o face periculos de acidă.

Soluție rapidă: Periază-ți dinții și folosește o pastă de dinți cu fluor imediat după ce petreci mai mult de o oră în piscină. 

Optează pentru cereale integrale

Cerealele integrale sunt ca o asigurare dentară — aceasta este concluzia unui studiu realizat de Universitatea McMaster din Canada. Studiul a arătat că cerealele integrale contribuie la menținerea sănătății dinților pentru o perioadă mai lungă de timp, adăugând acest lucru la o listă lungă a beneficiilor acestora (care include menținerea sănătății inimii, prevenirea diabetului și altele). Printre cei 34.000 de bărbați studiați timp de 14 ani, cei care consumau cel puțin trei porții zilnice de cereale integrale aveau cu 23% mai puține șanse să dezvolte inflamații gingivale (parodontită), care duc la slăbirea dinților, decât cei care consumau mai puțin de una. Bonus? Consumul de cereale integrale ajută la stabilizarea nivelurilor de zahăr din sânge, ceea ce a fost demonstrat că reduce parodontita la diabetici.

Soluție rapidă: Înlocuiește orezul alb și pastele regulate cu variante bogate în fibre, integrale. De asemenea, fii un detectiv al etichetelor – scanează cu atenție pentru a te asigura că orezul brun sau cerealele integrale sunt enumerate ca prim ingredient.

Adaugă mai mult iaurt și brânză la micul dejun

Așa cum calciul din aceste bunătăți gustoase contribuie la oase puternice, este necesar și pentru a-ți proteja dinții. Oamenii care consumă cel puțin 800 mg pe zi au mai puține șanse să dezvolte o boală gingivală severă, conform unui studiu american. Motivul: aproximativ 99% din calciu în corpul tău se află în oasele și dinții tăi. Calciul, disponibil în alimente precum brânza, laptele și iaurtul, întărește osul alveolar din maxilar, ceea ce, la rândul său, ajută la păstrarea dinților.

Soluție rapidă: Consumă 1000 mg de calciu pe zi, care este DZR pentru femeile sub 51 de ani, sau 1300 mg pentru cele mai în vârstă. Un supliment de calciu poate face treabă bună, dar ar trebui să încerci să iei cât mai mult din dietă. Vei obține aproximativ 300 mg dintr-un pahar de lapte, o porție de 200 g de iaurt sau o porție de 40-60 g de brânză. 

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian