Ce se întâmplă dacă înghiți apă din mare sau piscină. Efectele nocive asupra dinților

Înoți în mare și în piscină? Iată cum îți afectează dinții apa sărată și cea cu clor!
Ce se întâmplă dacă înghiți apă din mare sau piscină. Efectele nocive asupra dinților
Foto: Shutterstock

Mulți dintre noi ne petrecem vacanța de vară la mare sau în destinații exotice, unde baia în piscină sau în apa mării este la ordinea zilei. Pe cât de reconfortantă este această activitate, pe atât de periculoasă poate fi pentru dinții noștri.

Cum ne poate afecta apa din mare sau din piscină sănătatea danturii? Află mai jos!

Apa sărată din mare demineralizează smalțul dinților

În mod normal, apa de mare are efecte benefice pentru sănătatea dinților și a gingiilor deoarece conține săruri minerale. Ingerată în cantități mici, aceasta nu va afecta dinții.

Dacă însă înotăm mult sau obișnuim să înfruntăm valurile, și astfel o mare cantitate de apă să intre în cavitatea orală, sărurile minerale din apă se pot depune pe dinti și să demineralizeze smalțul.

Asta duce ulterior la sensibilitate dentară și favorizează apariția cariilor.

Prin urmare, atunci când vorbim despre înotul în mare, este bine să avem măsură, la fel ca în orice altă activitate.

Clorul din piscină crește riscul de carii dentare și pete pe dinți

La fel ca în cazul apei sărate a mării, și apa din piscină, tratată cu clor, poate avea efect antibacterian la nivelul dinților, în cantități mici.

În cantități mari și cu aport constant însă, ea va provoca demineralizări la nivelul smalțului care se va sensibiliza în timp și va crește riscul apariției cariilor dentare.

În plus, pot apărea și pete inestetice pe dinți. Eroziunea smalțului și demineralizarea apar când avem de-a face în mod repetat cu pH-uri scăzute.

În unele cazuri, substanțele chimice din apa din piscină pot irita gingiile și mucoasa orală, provocând disconfort și sensibilitate.

Astfel, atunci când mergem periodic la piscină, o dată la câteva săptămâni, cu siguranță nu vom avea probleme de acest fel. Lucrurile se schimbă abia când vorbim despre expunere zilnică, așa că este indicată moderația și să ne clătim mereu gura cu apă proaspătă după ce ieșim din piscină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân