Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Reţetă de panettone fără gluten, cu stafide şi coajă de portocală confiată

Crăciunul înseamnă o masă îmbelşugată, familie, brad împodobit şi colinde, dar farmecul acestei sărbători nu ar fi complet fără un desert tradiţional care să învăluie casa într-un miros ademenitor, aşa cum este cozonacul.

În ultimii ani însă, românii au început să prindă şi gustul cozonacul italienesc numit panettone – în esenţă, făcut cam după aceeaşi reţetă, dar cu o altă formă.

 

Pentru că multe persoane se simt balonate după ce consumă produse care conţin gluten, ne-am propus ca astăzi să vă oferim o reţetă de panettone delicios cu stafide şi coajă de portocale, fără gluten, ca să vă bucuraţi de sărbători fără probleme digestive.

Iată care sunt ingredientele de care aveţi nevoie şi cum se prepară acest desert!

Cum prepari panettone fără gluten, cu stafide şi portocale

Trebuie să vă înarmaţi cu răbdare, pentru că această reţetă are nevoie de aproximativ 16 ore pentre a fi dusă la bun sfârşit, de la pregătire până la coacerea propriu-zisă. Dar rezultatul va merita din plin efortul, aşa că haideţi să vedem cum obţineţi un panettone aromat fără gluten!

Ingrediente pentru panettone fără gluten

Pentru biga – un preferment de consistenţă solidă, de 50-60% hidratare, care se face cu 12-24 de ore înainte de a fi încorporat în aluatul final:

  • 170 ml apă
  • o linguriţă de drojdie uscată
  • 170 de grame de făină de orez
  • o jumătate de linguriţă de gumă de xantan alimentar (un agent de îngroşare care poate fi găsit în magazinele naturiste)

Pentru fructe:

  • 113 grame de stafide
  • 42 de grame de coajă de portocale confiate
  • coaja rasă de la o lămâie
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • 2 linguriţe de extract sau esenţă de vanilie
  • o linguriţă şi jumătate de extract sau esenţă de lămâie

Dacă nu vă plac stafidele şi coaja de portocale, le puteţi înlocui cu fulgi de ciocolată, rahat, merişoare, caise, cireşe. Mai jos puteţi urmări şi un video cu reţeta de panettone fără gluten. 

Pentru aluat:

  • 326 de grame de făină de orez brun
  • 106 grame de făină de sorg (da, o găsiţi, din nou, la magazinele naturiste)
  • 56 de grame de amidon din cartofi
  • 100 de grame de zahăr tos
  • o linguriţă şi jumătate de gumă de xantam alimentar
  • o linguriţă de praf de copt
  • o linguriţă de sare
  • 226 ml lapte cald (1,5% grăsime)
  • 2 pliculeţe de drojdie pudră
  • 3 gălbenuşuri
  • 2 ouă
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • 2 linguri de miere
  • 113 grame de unt nesărat moale

Mod de preparare panettone fără gluten

  1. Preparaţi biga – amestecaţi drojdia cu apa într-un bol mic, până se dizolvă complet, aproximativ 2 minute. Amestecaţi în alt bol făina de orez şi guma de xantan, apoi adăugaţi mixul de drojdie. Continuaţi să amestecaţi până obţineţi o compoziţie lipicioasă. Acoperiţi bolul cu o folie de plastic şi lăsaţi-o la temeperatura camerei peste noapte.
  2. Preparaţi fructele – amestecaţi într-un bol stafidele, coaja de portocale, coaja de lămâie data pe răzătoare, esenţele de lămâie şi de vanilie şi zeama de lămâie. Acoperiţi bolul cu o folie de plastic şi lăsaţi la temperatura camerei peste noapte, astfel încât toate aromele să se întrepătrundă.
  3. Preparaţi aluatul – într-un bol mic, adăugaţi drojdia peste laptele călduţ, amestecaţi până se dizolvă şi lăsaţi mixul deoparte 5 minute. Adăugaţi în bolul mixerului ingredientele uscate (făina de orez brun, făina de sorg, amidonul din cartofi, zahărul, guma de xantan, praful de copt şi sarea), mixaţi, apoi adăugaţi compoziţia cu drojdie şi lapte, gălbenuşurile, ouăle întregi, uleiul de floarea-soarelui şi mierea. Mixaţi la viteză medie timp de 3 minute, până obţineţi un aluat dens. Adăugaţi apoi biga, mixaţi pentru încă un minut, apoi, treptat, turnaţi în compoziţie câte o lingură din untul topit. Încorporaţi bine de fiecare dată, înainte să adăugaţi următoarea lingură de unt topit. Aluatul obţinut trebuie să fie dens, fraged, fără cocoloaşe. Acum e momentul să adăugaţi fructele confiate – amestecaţi bine, pentru ca acestea să ajungă în întreaga compoziţie.
  4. E momentul să turnaţi aluatul într-un lighean uns cu puţin ulei. Acoperiţi aluatul cu folie de plastic pentru 2-2,5 ore, până când îşi dublează volumul.
  5. După ce aluatul se umflă, dezumflaţi-l cam 75% amestecând uşor cu o spatulă de silicon.
  6. Daţi cu spray de gătit o tavă rotundă specială de panettone, cu interior nonaderent, şi turnaţi aluatul. Nivelaţi cu o spatulă. Acoperiţi cu folie de plastic şi mai lăsaţi aproximativ o oră la temperatura camerei, până aluatul ajunge la vârful tăvii.
  7. Preîncălziţi cuptorul la 175 de grade Celsius. Îndepărtaţi folia de plastic şi introduceţi tava cu aluat în cuptor. Lăsaţi să se coacă aproximativ o oră, până temperatura din interiorul cozonacului italienesc ajunge la aproximativ 100 de grade Celsius (vă puteţi folosi de un termometru digital cu sondă). Panettone trebuie să capete o crustă maronie închisă. Dacă vi se pare că interiorul nu este făcut, mai lăsaţi 15-20 de minute, dar acoperiţi cozonăcelul cu folie de aluminiu, ca să nu se ardă prea tare.
  8. Lăsaţi panettone la răcit, apoi înfăşuraţi-l în folie de plastic, ca să nu se întărească. Poate fi păstrat astfel 3 până la 7 zile, dar cu siguranţă va fi devorat în mai puţin timp, odată ce mireasma de cozonac copt cu portocale începe să învăluie casa.



Citește și:
Cozonac cu nucă
Cea mai simplă si rapidă reteţă de cozonac
Friganele din cozonac cu migdale rumenite, zmeură proaspătă şi îngheţată de vanilie
Exclusiv Online - 10.12.2018
Citește pe descopera.ro
SECRETUL uriaş al lui da Vinci din pictura ,,Cina cea de taină'', DECRIPTAT după sute de ani SECRETUL uriaş al lui da Vinci din pictura ,,Cina cea de taină'', DECRIPTAT...
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Un fenomen spectaculos, dar extrem de PERICULOS va avea loc astăzi în România. ATENŢIE, nu e de glumit, puteţi avea de suferit Anunţ de ULTIMĂ ORĂ! Un fenomen spectaculos, dar extrem de PERICULOS...
Scorpion Scorpion 23 octombrie - 21 noiembrie

Pe plan financiar s-ar putea să vă confruntaţi cu unele probleme de ordin materiale datorate unor investiţii proaste sau a unor acţiuni caritabile. Relaţiile cu străinătatea sunt foarte bune în...citește mai departe

×

Zf.ro
RĂSTURNARE de situaţie! Cea mai nouă măsură luată de PNL. Anunţul făcut de guvern RĂSTURNARE de situaţie! Cea mai nouă...
ATENŢIE! Mişcare fulger făcută de ANAF....
Cea mai SIGURĂ reţea de telefonie din...
BusinessMagazin.ro
Cum a ajuns o BUCĂTĂREASĂ să câştige mai mulţi bani decât un director de bancă. Face 30.000 de dolari pe zi fără nici un efort Cum a ajuns o BUCĂTĂREASĂ să câştige...
S-a terminat: Arabia Saudită dă lovitura...
Este oficial: Realitatea TV s-a ÎNCHIS....
Mediafax.ro
Povestea românului din Marea Britanie care a ajuns să trăiască în trenuri şi gări, după ce şi-a rupt un picior şi a rămas fără loc de muncă: Am fost abandonat Povestea românului din Marea Britanie care...
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili....
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Gandul.info
Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi mireasa s-au trezit cu poliţiştii la nuntă chiar în toiul petrecerii / Care este motivul bizar Banii de dar daţi pe amenzi | Mirele şi...
ŞOCUL suferit de o femeie, după ce a apelat...
Unul dintre cele mai vândute telefoane...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă cu Valentina Pelinel şi Mihaela Borcea! Milionarul, masat ca un împărat! IMAGINI ÎN PREMIERĂ. Cristi Borcea, vacanţă...
FOTO. Cum a ajuns să arate Andreea Tonciu,...
FOTO | Cum s-a îmbrăcat Viorica Dăncilă...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Şefii serviciilor secrete le recomandă cetăţenilor să NU cumpere aceste smartphone-uri, produse de un jucător de top. Iată MOTIVUL Şefii serviciilor secrete le recomandă...
NOKIA nu produce doar telefoane mobile!...
SCANDAL de proporţii după ce o aplicaţie...
ProMotor.ro
Fata rănită după ce prietenul ei a folosit ulei de motor ca lubrifiant Fata rănită după ce prietenul ei a folosit...
Cum arată singura româncă invitată de...
Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL...
Descopera.ro
24 de ani, RUŞII au săpat la această GROAPĂ. Ce ASCUNDE ea este INCREDIBIL 24 de ani, RUŞII au săpat la această...
PODUL construit de Leonardo da Vinci pentru...
Efectul DEVASTATOR pe care îl are consumul...
ULTIMA ORĂ
Decizie definitivă: RADET intră în FALIMENT. Ce spune primarul Capitalei

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.