Evita tulburarile de tranzit intestinal!

„Tulburarile tranzitului in­testinal se manifesta prin mai multe sem­ne care variaza ca gravitate de la o per­soa­na la alta."
  • Publicat:
  • Actualizat:
Evita tulburarile de tranzit intestinal!
Evita tulburarile de tranzit intestinal!

Desi foarte asteptate, vacantele constituie si o sursa de evenimente neprevazute. O singura gustare care nu este proaspat pregatita sau un fruct consumat nespalat sunt de ajuns pentru a transforma intr-un fiasco intreaga deplasare. Insa respectand cateva reguli de baza si apeland la solutii de ultima ora chiar si tulburarile de tranzit intestinal pot fi prevenite sau combatute.

Tulburarile de tranzit intestinal, diare­ea si constipatia, sunt destul de des intalnite la persoanele care calato­resc. Ca sa avem aceste neplaceri este suficient sa mancam un fruct nespalat, sa nu fim atenti la termenul de valabilitate al unei inghetate sau a unei ciocolate sau sa nu consumam suficiente lichide, ori sa alegem sa consumam in special carne, branza, oua in defavoarea fructelor, le­gu­melor, supelor.

„Tulburarile tranzitului in­testinal se manifesta prin mai multe sem­ne care variaza ca gravitate de la o per­soa­na la alta, cum ar fi durere in partea inferioara a abdomenului, balonare dupa masa, eliminare excesiva de gaze, consti­patie, diaree, stomac zgomotos“, explica dr. Andrei Halauca.
 
Ce declanseaza diareea?

Consumul de apa sau alimente contami­na­te cu Salmonella, Campylobacter, Shi­ghella si Escherichia coli; infectia virala cu: Cytomegalovirus, Herpes simplex virus, vi­rusul hepatitei; intoleranta alimentara; afectiuni intestinale inflamatorii, ca de exemplu colonul iritabil si alte afectiuni ce afecteaza functionalitatea normala a intestinului – sunt cateva dintre cauze.

Cel mai frecvent implicat in producerea diareei este Rotavirusul. Deci evitarea alimentelor fara termen de valabilitate clar, spalarea mainilor cu apa si sapun cat mai des sunt reguli de baza pentru com­baterea acestei probleme de sanatate.
 
Cum putem evita constipatia?

„O dieta cu suficiente fibre (intre 20-35 g/ zi) ajuta la formarea unui scaun moale. Se recomanda reducerea consu­mu­lui sau eliminarea din dieta a alimentelor bogate in grasimi, a alimentelor care pro­duc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol“, ne sfatuieste dr. Halauca.

Fara efecte adverse

In tulburarile tranzitului intestinal este indicat tratamentul cu probio­tice, bacterii care au un rol im­por­tant in sanatate. Ele sunt alese din flora normala a persoanelor sana­toa­se si fiind capabile sa supra­vie­tuiasca in me­diul acid, cum este de exemplu Lac­tobacillus casei sub­spe­cia DG, de origine umana.

Acest pro­biotic este capabil sa restabileas­ca efectiv echi­li­brul microbian intes­tinal si sa exer­cite un rol important prin formarea unei bariere eficiente de protectie impotriva agentilor patogeni, impiedicand deci dezvoltarea bacteriilor cu potential nociv. Lactobacillus casei subspecia DG este continut de medicamentul Enterolactis, prezent si in farmaciile din Romania.

Citeste si Totul pentru o digestie sanatoasa

Foto: HEPTA

Urmărește CSID.ro pe Google News
Tu stii ce varsta are inima ta?
Tu stii ce varsta are inima ta?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”