Sa combatem balonarea

Trebuie sa evitam unele legume crude - pentru ca favorizeaza crearea de gaze in exces de-a lungul tractului gastro-intestinal.
  • Publicat:
Sa combatem balonarea
Spune “Stop!” balonarii

O data cu venirea verii si cu adaptarea tinutelor la temperaturile de afara, iese la iveala una dintre vechile noastre probleme: burtica. Iar neplacerea este cu atat mai mare cu cat este provocata de balonare si vine la pachet cu senzatiile de disconfort pe care le stim prea bine.

Cum combatem balonarea? Prin alimentatie. Iata ce ar trebui sa consumi si ce ar trebui categoric sa elimini din alimentatie:

Alimente de evitat in cazul balonarii:

Unele legume crude – pentru ca favorizeaza crearea de gaze in exces de-a lungul tractului gastro-intestinal. Specialistii spun ca nu toate vegetalele sunt benefice in stare naturala, ele fiind mai usor digerate atunci cand sunt gatite.

De evitat deci conopida, varza, ceapa, ardeii iuti si brocoli in stare cruda. Daca iti plac, gateste-le (fierte sau in baie de aburi), ele isi vor pastra aceeasi nutrienti, insa vor ocupa mai putin spatiu in intestine si nu vor mai elimina gaze.

Bomboanele fara zahar – in fapt, ar trebui sa stai la distanta de orice dulce care nu contine zahar. Asta pentru ca toate aceste produse contin, de obicei, sorbitol, un substitut al zaharului, care actioneaza precum un laxativ.

Determinand formarea de apa in intestinul gros, sorbitolul nu face decat sa te baloneze si sa-ti dea dureri de burta.

Foarte sarate si inalt procesate – sodiul din continutul acestora declanseaza procesul de retentie a apei in organism, cel care cauzeaza balonarea. Asadar, evita mancarea de tip fast-food, snaks-urile, chips-urile, sosurile foarte sarate si in general tot ce este mult prea procesat.

Guma de mestecat – multi dintre noi nu realizam acest lucru, insa guma duce inevitabil la balonare intrucat atunci cand o mestecam se intampla sa inghitim si aer. Acesta, o data prins in tractul gastro-intestinal, creeaza senzatia de abdomen umflat.

Ce ar trebui sa consumi:

Fibresau mai bine spus aliatii digestiei si ai abdomenului plat. In jur de 25 – 30 de grame de fibre, atat ar trebui sa consume zilnic un adult sanatos.

Acestea prelungesc senzatia de satietate, usureaza tranzitul intestinal, favorizeaza eliminarea mai rapida a resturilor in urma digestiei si protejeaza impotriva balonarii.

In plus, fiind substante naturale nedigerabile, fibrele alunga senzatia de foame pentru un timp indelungat, si asta fara vreun aport caloric! Le gasesti in cerealele integrale, fructe, iaurt, legume.

Apa – daca nu bei suficienta apa zilnic un doar ca te vei deshidrata, dar va aparea si senzatia de balonare. In special in sezonul cald, apa este esentiala.

Daca nu poti sa bei cantitati prea pari de apa, ai putea sa-i adaugi lamaie sau diverse fructe care ii vor da aroma. Mai mult, daca iti vei potoli setea, nu o vei mai confunda cu foamea.

Alimente bogate in potasiu – acestea vor contrabalansa aportul de sodiu despre ale carui efecte nocive am vorbit mai sus. Potasiul are si efect diuretic asa ca nu ocoli bananele, papaya, kiwi, capsunile, spanacul, sfecla si brocoli gatit.

Alimente bogate in vitamina B6 – care actioneaza tot ca un diuretic, prevenind balonarea. Daca te hotarasti sa iei suplimente cu vitamina B6 ai grija sa nu depasesti o cantitate de 100 mg pe zi. Consuma asadar ton, piept de pui si avocado.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ajutor! Vreau sa ma ingras!
Ajutor! Vreau sa ma ingras!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân