Tu stii ce varsta are inima ta?

Un nou instrument ar putea revolutiona eforturile globale de reducere a bolilor cardiovasculare: Heart Age.
  • Publicat:
Tu stii ce varsta are inima ta?
Tu stii ce varsta are inima ta?

Un nou instrument ar putea revolutiona eforturile globale de reducere a bolilor cardiovasculare: Heart Age („Varsta Inimii”), o initiativa prin care fiecare persoana isi poate determina riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si riscul de aparitie a atacului vascular cerebral in urmatorii 10 ani de viata.

In cadrul lansarii globale, care a avut loc la Londra, pe 9 iunie, experti de renume mondial in bolile cardiovasculare si-au exprimat sprijinul pentru acest nou instrument, despre care considera ca ar putea contribui la efortul global de a reduce incidenta bolilor cardiovasculare, principala cauza a deceselor premature la nivel mondial.

Pe baza scorului de risc Framingham, Heart Age utilizeaza factori de risc standard pentru bolile cardiovasculare sau atacul vascular cerebral (cum ar fi varsta, greutatea, sexul, nivelul de colesterol, tensiunea arteriala si fumatul) pentru a estima „varsta inimii”, care ar putea fi mai mare decat varsta cronologica daca factorii de risc personal de boala cardiovasculara sunt mari.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), decesele provocate de bolile cardiovasculare vor creste de la 17,2 milioane pe an in 2005 la 24 de milioane pe an in 2030 – ceea ce echivaleaza cu pierderea unui numar de persoane mai mare decat intreaga populatie a Australiei in fiecare an.

Conceptul „Varsta Inimii” este o traducere a bine-cunoscutului scor de risc Framingham, adaptat in scoruri de evaluare a riscurilor similare la nivel european.

Testul „Varsta Inimii” se poate face accesand site-ul  www.heartagecalculator.com

Medici cardiologi vor fi prezenti incepand cu 21 iunie, in fiecare duminica, intre orele 10.00 -14.00, in toate magazinele Real din tara pentru a-i ajuta pe romani sa faca testul „varsta inimii” si a-i incuraja sa isi schimbe alimentatia si stilul de viata, pentru a-si imbunatati sanatatea inimii.

Aceasta actiune este realizata cu sprijinul Becel si se va desfasura in perioada 21 iunie – 15 noiembrie, intr-un spatiu special amenajat, in fiecare magazin Real din tara.

Ce este Becel?

Becel este un brand de margarina premium care, datorita compozitei sale, contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Ca parte a unei alimentatii echilibrate si completata de activitate fizica, Becel contribuie la mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange, precum si a unui nivel normal al colesterolului.

Margarina de la farmacie, pe baza de reteta

Creata de catre cercetatorii Unilever la solicitarea comunitatii medicale olandeze, la sfarsitul anilor ’50, aceasta margarina a fost lansata pe piata in 1963, cu numele de marca Becel – prescurtarea expresiei Blood Cholesterol Lowering. Initial a fost distribuita numai in farmacii, pe baza de reteta. Astazi, Becel este una dintre cele mai cunoscute marci de margarina din lume, este consumata de 12  milioane de oameni si este prezenta in 29 de tari.

Sanatate si margarina incap in aceeasi propozitie!

Beneficiile oferite de Becel sunt datorate continutului bogat in acizii grasi polinesaturati esentiali Omega 3 si Omega 6,  precum si vitaminelor din grupul B  – Acid folic, B6 si B12. Cele doua ingrediente anti-colesterol, Omega 3 si Omega 6, sunt acizi grasi esentiali de care corpul uman are mare nevoie, dar pe care nu ii poate produce singur.

Cei doi acizi grasi esentiali contribuie la pastrarea curata a celor mai fine vene si artere si ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Acidul folic si vitaminele B6 si B12 contribuie la protectia inimii si a vaselor de sange, prin scaderea concentratiei de homocisteina din sange (un aminoacid care, daca este prezent in cantitati mari, afecteaza integritatea vaselor de sange).

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân