Smochinul (Ficus carica)

Denumire științifică: Ficus carica
Denumire populară: Smochin
Smochinul (Ficus carica)

Descriere

Smochinul este un arbust originar din Asia de sud-ves,care creşte în special în zona Mării Mediterane, ca floră spontană. El este cunoscut încă din antichitate, egiptenii supranumindu-l „alimentul multifuncţional”.

În România, smochinul creşte în zona Dobrogei, dar poate fi cultivat şi în alte zone. Este un arbust de mărime medie (maxim 10 m), cu scoarţa netedă şi gri, frunzele sunt foarte lobulate (între 3 şi 5 lobi pentru fiecare frunza), fructele au forma conică şi se numesc smochine.

Smochina are un miros dulceag, o aromă delicată şi pătrunzătoare. Fructul se topeşte în gură şi lasă o senzaţie de prospeţime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de seminţe.

Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietăţi curative, iar în scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele şi frunzele.

Smochine – Compoziţie

Smochinul are în compoziţia chimică numeroase substanţe benefice precum: invertină, proteine, glucide, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom).

Smochine – Acţiune

Smochinul are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice şi antiinflamatorii.

Smochine – Indicaţii terapeutice

Fructele consumate ca atare (crude sau uscate),  infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul şi consumată pasta rezultata sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea urmptoarelor afecţiuni: tulburări circulatorii şi renale, amigdalită, angină,  astenie fizica şi psihică, bronsşite cronice, ciclu menstrual neregulat, cistite, colite, constipaţii cronice, dureri, gastrită, guturai prelungit, inflamaţii pulmonare şi ale gâtului, insomnii, iritaţii gastrointestinale, nefrite,  pneumonii, răceala, stadii febrile acute, stomatite, tuse, gingivite şi viermi intestinali.

În uz extern sunt folosite rămurelele tinere din care se extrage latexul, o substanţă care poate diminua petele de vitiligo. De asemenea, fructele fierte în lapte şi aplicate la nivel local pot grăbi vindecarea abceselor, plăgilor, bătăturilor, furunculelor şi negilor.

Smochine – Precauţii şi contraindicaţii

Smochinele sunt bogate în anumite săruri numite oxalaţi, care ne fură din depozitele de calciu şi fier, pierzându-le în scaun. Prin urmare, copiii mici, persoanele anemice şi gravidele nu trebuie să exagereze cu consumul de smochine.

Smochine – În cosmetică

În cosmetică,  smochinele nu sunt atât de utilizate pe cât ar trebui. Smochinele sau laptele de smochine au început încet-încet să îşi facă apariţia în domeniul cosmeticii bio, datorită proprietăţilor benefice aduse pielii corpului şi tenului. Virtuţile smochinelor sunt multe la număr şi se datorează prezenţei vitaminelor şi a acizilor graşi esenţiali.

Iată câteva dintre beneficiile pe care le au aceste fructe asupra pielii: prezintă excelente proprietăţi antirid, încetinind vizibil procesul de îmbătrânire, recomandat pentru  un ten cu riduri fine sau chiar mai adânci, revitalizează ţesutul conjunctiv prin producerea de colagen, util în îngrijirea tenului îmbătrânit şi a pielii mature, devitalizate, propriăţatile hrănitoare ajută la îngrijirea pielii uscate, deshidratate, laptele de smochine are efect regenerant şi este un reparator al pielii şi un restructurant cutanat.

Calităţile de fermizant şi tonic fac smochină să fie folosită ca ingredient în compoziţii destinate elasticizării pielii.
De asemenea, smochinele au o acţiune antiinflamatoare şi emolientă foarte puternică, făcând pielea catifelată.

Datorită conţinutului ridicat de apă, smochinele sunt ideale în produsele de demachiere şi de combatere a acneii.
În plus, smochinele realizează o exfoliere uşoară prin intermediul unei enzime active care ajută laeliminarea celulelormoarte.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Urticaria: cauze și tratament