OMS: Până va ajunge vaccinul la toată lumea vor fi peste 2 milioane de decese cauzate de COVID-19

  • Publicat:
  • Actualizat:
OMS: Până va ajunge vaccinul la toată lumea vor fi peste 2 milioane de decese cauzate de COVID-19

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 la nivel global ar putea depăși 2 milioane până la apariția și distribuția pe scară largă a unui vaccin eficient, au afirmat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății într-o întrunire recentă.

Dacă nu se adoptă și nu se respectă măsurile necesare, numărul deceselor cauzate de COVID-19 ar putea fi chiar mai ridicat de atât.

Atât de mulți oameni nu au avut șansa de a-și lua rămas-bun. Mulți oameni care au murit singuri… Este o moarte teribil de dificilă și în singurătate, a declarat Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

La nouă luni de la descoperirea noului coronavirus în China, au fost înregistrate peste 1 milion de decese la nivel mondial, cele mai multe în Statele Unite ale Americii, Brazilia, Mexic și India.

Dacă nu respectăm regulile, vom avea peste 2 milioane de decese la momentul distribuirii pe scară largă a unui vaccin eficient anti-COVID, dacă și când vom avea unul, a declarat Mike Ryan, epidemiolog specializat în boli infecțioase și sănătate publică, precum și director pentru programele de urgență din cadrul OMS.

Copiii nu trebuie stigmatizați

Tinerii și copiii nu trebuie blamați sau stigmatizați pentru creșterea numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Relaxarea măsurilor de restricție la nivelul tuturor țărilor și nerespectarea regulilor de igienă și distanță fizică au favorizat acest fenomen, a adăugat specialistul.

Sper sincer că nu se va pune pe seama copiilor această creștere. Ultimul lucru de care are nevoie un tânăr, un copil în această perioadă este să fie pus la zid și arătat cu degetul pentru simplul fapt că există, spune Ryan.

În schimb, sunt de condamnat adunările, aglomerațiile din interior, la care participă oameni de toate vârstele și care întrețin această pandemie, a adăugat el.

Mallurile supraaglomerate, slujbele în biserică și evenimentele de interior la care participă mai multe persoane decât prevede legea sunt adevăratele cauze ale exploziei de cazuri de COVID-19, susține expertul.

Purtarea măștii de protecție, inclusiv în aer liber dacă este un mediu aglomerat, spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun și distanța fizică de minimum 1,5-2 metri sunt singurele măsuri cu adevărat eficiente care pot reduce riscul de infectare cu noul coronavirus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030