Urticaria: cauze și tratament

Ce cauze are urticaria și ce e de făcut ne explică Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, în cadrul SANADOR.

Dacă vă confruntați cu erupții la nivelul pielii este posibil să aveți urticarie. Este vorba despre o reacție alergică a organismului care poate avea mai mulți factori declanșatori. Ce cauze are urticaria și ce e de făcut ne explică Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, în cadrul SANADOR.

Urticaria: factori declanșatori

Urticaria este o afecțiune care se manifestă la nivelul pielii sub forma unor umflături roșii, extrem de pruriginoase, care pot persista de la câteva minute la 24 de ore. Factorii declanșatori sunt variați: factori care acționează direct asupra pielii, factori alimentari sau medicamentoși, dar pot fi situații în care factorii declanșatori nu sunt cunoscuți.

„Se întâmplă ca factorii declanșatori să nu fie evidenți. Sunt afecțiuni cronice care pot să se manifeste la debut prin urticarie, pornind de la unele banale, cum ar fi infecțiile parazitare, infecțiile virale sau infecțiile bacteriene, pot fi boli autoimune, fie specifice, boli de organ sau boli generale, pot fi afecțiuni inflamatorii, mai nou definite și nu simplu de diagnosticat.

Uneori, din fericire nu foarte des, urticaria poate fi expresia unei neoplazii la debut sau, foarte frecvent în practică, urticaria este produsă de intoleranțe alimentare care sunt produse de disfuncții digestive”, explică Dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie și imunologie clinică.

Diagnosticul se face clinic, deoarece semnele și simptomele sunt caracteristice. Acesta vizează identificarea cauzei. În acest sens, se fac investigații specifice și se caută boala care stă în spatele urticariei.

Gradul de periculozitate a unei urticarii nu este mare, dar este extrem de neplăcută și afectează calitatea vieții.

Pentru tratament, se încearcă îndepărtarea factorului inductor atunci când acesta este depistat și se tratează boala de bază. În cazul urticariei cronice, a doua linie de tratament este terapia biologică, atunci când urticaria cronică nu are o cauză bine definită. Există și urticarii extrem de rezistente la tratament.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Adriana Cămuescu - Medic primar alergologie și imunologie clinică
Dr. Adriana Camuescu este Medic Primar, Alergologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București. Experiență 2007 - prezent medic primar alergologie și imunologie clinicamedic primar alergologie și imunologie clinică - Centrul Medical Sanador 2007 ...
citește mai mult