CSID.RO Live. Totul despre CHIRURGIA ROBOTICĂ: „Operațiile sunt mult mai sigure, recuperarea – mai rapidă”

Vorbim în emisiunea CSID.RO Live din 27 septembrie, ora 16:00, despre avantajele chirurgiei robotice.

În ediția CSID.RO Live din 27 septembrie abordăm o temă de actualitate, și anume chirurgia robotică, împreună cu Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică, în cadrul SANADOR.

Chirurgia robotică este o tehnologie avansată care permite intervenții chirurgicale minim invazive și efectuarea unor operații complexe cu o mare precizie, flexibilitate și control.

În cadrul emisiunii vom afla de la specialist:

  • Ce presupune chirurgia minim invazivă
  • Cum se operează cu ajutorul robotului chirurgical
  • Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru pacienți, dar și pentru medici
  • În ce afecțiuni este indicată chirurgia robotică
  • Care sunt cele mai mari provocări ale medicilor atunci când folosesc chirurgia robotică

Diferențele dintre laparoscopie și chirurgia robotică sunt ca între o mașină de nivel mediu și una de lux

Dr. Teodor Buliga: Minim invazivitatea evită agresarea pacientului, presupune să nu ataci organismul. Concret, presupune să eviți să folosești sonde, tuburi de dren (dacă se poate, bineînțeles). Să nu sari cu cantități mari de medicamente asupra pacientului.

Chirurgia robotică este ultima etapă, cea mai nouă, cea mai modernă latură a chirurgiei laparoscopice. Diferențele dintre laparoscopie și chirurgia robotică sunt ca între o mașină de nivel mediu și una de lux. Ai la dispoziție o vizibilitate mult mai bună, un instrumentar mai flexibil. Sunt instrumente care se pot învârti la 540 de grade. Un chirurg nu ar putea face asta, dar un robot – da. Poți opera lucruri pe care nu le-ai fi putut opera laparoscopic, o tehnică mult prea rigidă. Realmente folosește 2 camere de luat vederi, fasciculul de lumină poate fi rotit, îți permite să te uiți… după colț, la propriu. Chirurgia robotică aduce o vizualizare „după colț”, care creează o vedere tridimensională Există procedee laparoscopice tradiționale, dar prespun niște riscuri.

Cum se operează cu robotul?

Robotul nu va opera singur, nu e o soluție independentă. Chirurgul operează folosind acest instrument. Niciodată nu va fi operat de un robot, ci chirurgul operează prin intermediul robotului. Brațele robotului pot fi controlate cu anumite manșe. Pentru a opera un pacient e nevoie să îți creezi un spațiu de lucru. Burta se umflă cu gaz. Prin peretele abdominal se introduc anumite țevi care împiedică rănirea țesutului. Ce vede chirurgul în interior e mult mai mult decât ar face-o în mod normal, cu propriii ochi. Instrumentele anulează complet tremurul fiziologic al pacientului, operația e mult mai sigură.

 

La începutul laparoscopiei se folosea o mână, iar pe cea de-a doua o foloseai pentru a introduce instrumentarul. În tehnologia clasică sau cea laparoscopică, anumite operații ar fi fost mutilante.

De ce robotic și nu laparoscopic?

În primul rând, pentru că durerea ar fi mai mică. Nici eu nu am crezut asta. Primul pacient m-a întrebat dacă l-am operat cu adevărat, pentru că nu simțea nimic, nu avea disconfort. În al doilea rând, pentru că ați dori să ajungeți mai repede acasă, să nu stați prea mult timp în spital. Pacienții operați astfel pot ajunge acasă după câteva zile, 3-5. Altădată ar fi stat în spital 10 zile, chiar și două săptămâni. Ajunși acasă, se simt bine, se deplasează, au tranzit și așa mai departe.

În ce afecțiuni este indicată chirurgia robotică?

Robotul se adresează intervențiilor mai complexe. Am scos și colecistul robotic, bineînțeles, dar în momentul actual tehnologia se adresează acelor intervenții care aduc beneficii nete comparativ cu chirurgia laparoscopică. Cancere de rect avansate și jos situate, cancere gastrice, hernii gastrice transhiatale de mari dimensiuni. Afecțiunile oncologice ginecologice: cancere de col, de endometru. Cu condiția să fie  într-un stadiu operabil. Aici este problema: Să ajungi destul de devreme la medic, în așa fel încât acele leziuni să se preteze intervențiilor chirurgicale. Altfel, robotul nu mai prezintă nici un avantaj.

Dacă ne raportăm la țări civilizate, chirurgia robotică depășește cu mult tehnicile tradiționale laparoscopice. Avantajele sunt certe. Problema este logistico- financiară, pentru că instrumentarul costă. În țările civilizate, normale, aceste costuri sunt preluate normal de societate, sunt doar costuri aparente. Pacienții operați robotic ajung mai repede în societate, se reintegrează mai repede în familie, sunt mai veseli, mai fericiți, vor cheltui mai mult, se întorc la serviciu, vor munci, vor aduce societății beneficii, comparativ cu pacienții care ar sta, de exemplu, trei săptămâni în spital. Ei au înțeles că această investiție în chirurgie inovativă, robotică se întoarce mult mai repede. M-aș bucura ca și noi să ajungem la această concluzie și, cumva, partea asta financiară să fie rezolvată de asiguratori, fie ei de stat sau privați.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult