Dr. Valentina Boantă, Sanador: consultații și analize medicale periodice pentru prevenirea bolilor grave

Dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie la Clinica SANADOR Floreasca, explică importanța examenului clinic și analizelor anuale în prevenția bolilor grave.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Valentina Boantă ne-a vorbit în primul rând despre rolul vizitei la medicul de familie în menținerea unei bune stări de sănătate.

„Medicul de familie este cel mai apropiat de pacienții săi. Are înscriși pe listă pacienți de toate vârstele, de la nou-născuți până la vârstnici. Controalele la medicul de familie încep aproape imediat după naștere.

Medicul de familie trebuie să vadă nou-născutul la ieșirea din maternitate și la o lună după naștere la domiciliul bebelușului, unde urmărește bebelușul și mama.

Apoi, sunt o serie de controale preventive în primul an de viață. Urmează cele anuale între 3 și 18 ani. De obicei, între 18 și 39 de ani, pacienții vin cam odată la trei ani, fiind sănătoși și asimptomatici, fără factori de risc. După vârsta de 40 de ani, orice persoană este așteptată anual la medicul de familie.

Consultul clinic la medicul de familie se bazează pe examenul clinic general, pe aparate și sisteme. Pacientul este consultat și diagnosticat de sus până jos. Măsurăm tensiunea arterială, pulsul, ascultăm inima, ascultăm plămânii, facem un control al abdomenului. Controlul se bazează pe observație, o bună comunicare și un fler al doctorului.

Pe lângă consultul medical, există și un set de analize de screening. Atunci când pacienții vin anual la medic, li se recomandă și un set complet de analize, relevante pentru starea de sănătate a pacientului la acel moment. Este bine ca sângele să fie recoltat dimineața, a jeun, după un post de 24 de ore. Eu recomand o hemoleucogramă, evaluarea glicemiei, a transaminazelor, profilul lipidic, sideremia, feritina, sodiul, potasiu, calciu. La copii, se evaluează și vitamina D. Există și câteva analize mai speciale: PSA pentru bărbați, hormonii tiroidieni pentru femei” ne-a declarat dr. Valentina Boantă, medic specialist medicină de familie la Clinica SANADOR Floreasca.

Mai multe informații despre importanța analizelor de rutină în depistarea precoce a unor afecțiuni grave puteți afla din materialul video realizat cu dr. Valentina Boantă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Valentina Boantă - Medic specialist medicină de familie
Dr. Valentina Boantă este Medic specialist Medicină de familie, medic cu o importantă experiență în specialitate, care consultă atât adulți, cât și copii, astfel că întreaga familie poate beneficia de servicii medicale profesioniste.
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist medicină de familie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult