Dr. Ștefan Voiculescu, despre cancerul de sân: fiecare caz aduce ceva nou, fiecare caz e o nouă bătălie

Dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR, explică situația din România în privința cancerului de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer pe care îl operez. Aceasta și pentru că este frecvent. 10-12 la sută dintre femei vor face un cancer mamar, iar 80 la sută dintre acestea se vindecă. Există o multitudine de cancere de sân. Cel mai frecvent este cancerul ductal, cu 70 la sută din totalul cancerelor mamare. Ceea ce rămâne, adică procentul de 30 la sută, reprezintă o mare diversitate.

Și cancerul ductal are foarte multe variante, fiecare caz aduce ceva nou, fiecare caz e o nouă bătălie la care folosim strategia generală, dar trebuie aplicate anumite particularități.

E un impact interesant al mediei care făcut ca problema cancerului de sân să fie conștientizată. Avem două situații în România: prima o reprezintă prezentarea tinerelor la medic, tinere la care riscul este foarte scăzut, dar care sunt absolut disperate că ar putea face un cancer de sân. Riscul lor este minim, aproape nul.

Și avem cea de-a doua situație, a doamnelor mai în vârstă, care nu vin la medic. Acesta este și motivul pentru care, pe de o parte, suntem asaltați de patologie mamară benignă minoră. Și pe de altă parte, vedem paciente cu cancere, exact ca înainte, cu stadii avansate, în care posibilitățile de tratament sunt mai limitate.

Cancerul de sân merge foarte bine cu tratament în sensul că 4 din 5 femei vor scăpa. Dar la cazurile avansate, trebuie să facem sacrificii mult mai mari, trebuie să folosim tot arsenalul terapeutic.

Aceasta înseamnă mai scump, mai îndelungat, nesiguranță mai mare, mai greu de suportat pentru paciente” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Ștefan Voiculescu, medic primar chirurgie generală, doctor în științe medicale, Coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ștefan Voiculescu - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Voiculescu este medic primar Chirurgie generală, doctor în Științe Medicale și în prezent coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. Experiența sa în depistarea și tratarea bolilor sânului a primit recunoașterea europeană, fiind singurul medic român ...
citește mai mult
Cele mai bune ceaiuri pentru ficat
Cele mai bune ceaiuri pentru ficat