Dr. Roxana Boanță: tratamentele pentru cancerul de tiroidă

Cancerul de tiroidă afectează anual sute de mii de oameni la nivel global. Am stat de vorbă cu medicul chirurg Roxana Boanță despre soluțiile moderne pentru tumorile maligne.

Conform cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 580 de mii de oameni sufereau de cancer de tiroidă în 2020. Cancerul de tiroidă ocupă locul 5 în clasamentul cancerelor care afectează femeile. Însă și bărbații pot dezvolta tumori maligne la nivelul glandei tiroide.

Glanda tiroidă este situată la baza gâtului și este responsabilă în organism pentru secreția hormonilor tiroidieni. La acest nivel, pot apărea tumori maligne care pot fi asimptomatice.

Simptome pentru cancerul de tiroidă

„Din păcate, sunt foarte multe situații în care cancerul de tiroidă este complet asimptomatic. Pacientul nu are niciun fel de indiciu că are un cancer de tiroidă. Atunci când încep să se manifeste simptomele, de obicei, cancerul este mai avansat.

Ca simptom, se poate observa apariția unui nodul la nivelul glandei tiroide, la nivelul părții anterioare a gâtului. Pacientul îl vede în oglindă, îl simte, îl deranjează când înghite. Poate să simtă jenă la înghițirea lichidelor, chiar se poate îneca, poate simți o jenă la respirație, poate răguși. De asemenea, mai pot apărea dureri în zona anterioară cervicală.

De foarte multe ori, pacientul poate veni la noi, acuzând apariția unor adenopatii, adică se umflă ganglionii din partea laterală a gâtului. În ceea ce privește modificările de funcție tiroidiană, cancerele se asociază rar cu o hiperfuncție tiroidiană. În general, cancerul de tiroidă se asociază cu o funcție mai scăzută”spune dr. Roxana Boanță, medic specialist chirurgie generală, cu supraspecializare în chirurgia endocrină cervicală, Sanador.

Pentru diagnosticul cancerului de tiroidă, pacienții trebuie să ajungă la medicul endocrinolog. Acesta va analiza istoricul medical al pacientului. De exemplu, tratamentele cu radiații în antecedent pot crește riscul de cancer tiroidian. De asemenea, prezența unui cancer tiroidian în familie este de luat în calcul. În plus, medicul va recomanda analize de sânge pentru a evalua funcția tiroidiană (TSH și hormonii tiroidieni), dar și calcitonina. De asemenea, trebuie făcută și o ecografie. Însă diagnosticul de precizie se pune doar după efectuarea unui biopsii.

Mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian puteți accesa în interviul video realiat cu medicul Roxana Boanță care tratează tumorile maligne de tiroidă în cadrul Spitalului Clinic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Roxana Boanță - Medic specialist Chirurgie endocrină
Dr. Dana Roxana Boanță este medic specialist Chirurgie generală, supraspecializată în chirurgia endocrină cervicală, cu competență în ultrasonografie generală. Parcurs profesional Dr. Boanță a început rezidențiatul în chirurgie în 2011, iar din 2017 profesează ca medic specialist. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Chirurgie endocrină
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandări: