Dr. Raluca Mititelu: medicina nucleară și afecțiunile oncologice

Dr. Raluca Mititelu, medic primar medicină nucleară, explică importanța medicinei nucleare în diagnosticarea și tratarea cancerului.

Dr. Raluca Mititelu este Președinta Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Raluca Mititelu a trecut în revistă principalele beneficii ale metodelor din medicina nucleară. Aceasta este o ramură importantă din medicină, folosită atât în diagnostic, cât și în tratament.

Și în România, la ora actuală, medicina nucleară și specialiștii care o practică la nivel de top oferă pacienților soluții în tratarea, diagnosticarea și monitorizarea tumorilor primare, dar și metastazelor.

Conform estimărilor OMS, până în 2040, numărul persoanelor care se vor îmbolnăvi de cancer va depăși 30 de milioane la nivel global. În 2020, numărul celor diagnosticați a fost de 19, 3 milioane. Astăzi, șansele de a ține cancerul sub control sunt din ce în ce mai mari datorită medicației performante, tehnologiei și abordării multidisciplinare a cazurilor.

Aceste condiții care cresc șansele de vindecare se respectă și în România în centrele oncologice de top. Iar performanțele medicinei nucleare sunt comparabile cu cele din clinicile de top din lume.

„În medicina nucleară, utilizăm izotopi radioactivi pentru a face diagnostic și tratament, în funcție de energia izotopului. Putem utiliza un izotop cu energie mică, care emite un fascicul gamma, pentru un diagnostic al unui proces metabolic. Și putem utiliza un izotop cu energie mai mare pentru a trata diverse patologii. Acești izotopi sunt legați de anumite substanțe care se încorporează în circuitul metabolic. De exemplu, un bifosfonat intră în mteabolismul osos. O altă moleculă poate indica funcția renală, un coloid îți poate arăta anumiți ganglioni. Sau o glucoză radiomarcată îți poate arăta în ce celule este mai mare consumul de glucoză” descrie câteva dintre principiile medicinei nucleare dr. Raluca Mititelu.

Mai multe informații despre beneficiile medicinei nucleare în diagnosticul și tratarea cancerului puteți afla din interviul video realizat cu dr. Raluca Mititelu, Președinta Societății Române de Medicină Nucleară și Imagistică Moleculară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Raluca Mititelu - Medic primar Medicină nucleară
Dr. Raluca Mititelu, Medic primar Medicină nucleară, este unul dintre medicii valoroși care asigură acuratețea maximă a investigației PET-CT la Centrul Oncologic SANADOR. A urmat numeroase stagii de pregătire și perfecționare, în țară și în străînătate. Dr. Raluca Mititelu este ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Medicină nucleară
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult