Scintigrafia și SPECT/CT, explicate de dr. Ruxandra Vlădescu

Scintigrafia și SPECT/CT sunt două investigații care au multiple utilizări atât în diagnosticul unor boli, dar și în monitorizarea multor tratamente.
05.12.2020 | Beatrice Osanu

La ora actuală, tehnologia contribuie semnificativ la depistarea unor afecțiuni grave, dar și la monitorizarea efectelor multor tratamente. Două dintre investigațiile care se fac la ora actuală în cadrul Centrului Oncologic Sanador sunt scintigrafia și SPECT/CT.

Ce sunt scintigrafia și SPECT/CT?

Scintigrafia este o investigație din medicina nucleară cu ajutorul căreia medicii experți în medicină nucleară reușesc să diagnosticheze mai multe afecțiuni. Cu ajutorul scintigrafiei, se pot obține informații funcționale despre diverse tipuri de țesuturi. Acestea nu se pot obține prin investigații imagistice clasice.

SPECT/CT este o variantă avansată a scintigrafiei, care adaugă informațiilor funcționale date morfologice, structurale, realizând imagini tridimensionale. Astfel, scintigrafia și SPECT/CT devin extrem de importante în evaluarea multor categorii de pacienți cu cancer, boli cardiace, renale, endocrine sau din domeniul ortopediei.

Cum decurge procedura?

Aceste investigații sunt sigure, neinvazive și nedureroase. Pacientului i se administrează intravenos o substanță radiofarmaceutică, un izotop radioactiv. Fiecărui organ de investigat îi este destinat un izotop specific.

Apoi, corpul pacientului este scanat și astfel, cu ajutorul izotopului radioactiv, se pot obține informații prețioase despre diverse organe din corp. Evaluarea pacienților se face cu doze mici de radiații, iar cantitatea de izotop radioactiv administrată are o durată scurtă de radioactivitate.

Unde se pot face investigațiile?

În București, scintigrafia și SPECT/CT se pot face în cadrul Centrului Oncologic Sanador. Centrul Oncologic Sanador dispune de echipamente de ultimă generație pentru scintigrafie și SPECT/CT. Aceste două investigații se fac fără internare, iar pacienții își pot relua activitățile normale după scintigrafie și SPECT/CT.

Unul dintre specialiștii români care efectuează aceste investigații, alături de echipele de fizicieni și asistenți medicali, este și Ruxandra Vlădescu, Șef Departament Medicină Nucleară din cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Dr. Ruxandra Vlădescu explică pe larg în interviul video modul cum decurg scintigrafia și SPECT/CT și care sunt categoriile de pacienți care pot beneficia de performanțele acestor investigații.