Dr. Liviu Ojoga, SANADOR: protezarea șoldului

Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică în ce constă aplicarea unei proteze de șold și când se recomandă.

Protezarea șoldului este o intervenție chirurgicală care presupun înlocuirea articulației afectate a șoldului cu o proteză. Această intervenție chirurgicală este una dintre cele mai frecvente în serviciile de chirurgie ortopedică. Procedura de înlocuire a șoldului se face mai ales la persoanele cu vârsta între 60 și 80 de ani. Însă există afecțiuni care pot afecta articulația șoldului și la vârste mai tinere și care necesită la un moment dat protezare.

La ora actuală, protezele moderne sunt concepute să dureze cel puțin 15 ani. Dr. Liviu Ojoga, medic primar ortopedie și traumatologie, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în interviul video pe care ni l-a acordat cauzele deteriorării articulațiilor.

„Una dintre situațiile în care are loc deteriorarea articulației șoldului este coxartroza primitivă care este de fapt rezultatul îmbătrânirii cartilajului. Aceasta este consecința evoluției firești a vieții fiecăruia. În funcție de ADN-ul fiecăruia, ajungem să facem artroză la nivelul șoldului mai devreme sau mai târziu, în funcție de cum suntem programați genetic. Aceasta este evoluția normală.

Există și coxartroze secundare altor afecțiuni care au afectat șoldul. Vorbim aici de fracturile de cotil, necroza aseptică de cap femural și vorbim de afecțiuni în cazul unor boli reumatologice de tip spondilita anchilopoietică sau poliartrita reumatoidă. Secundar, acestea generează artroză, iar vârsta pacienților diferă. Dacă o coxartroză primitivă este apanajul pacienților aflați la vârsta 65+, toate celelalte coxartroze secundare pot să apară mult mai repede, la pacienți de 25, 30, 35 de ani.

Este foarte importantă o consultație precoce pentru stadializarea acestei afecțiuni. Stadiile inițiale permit un tratament nechirurgical. Acesta constă în primul rând în monitorizarea activităților zilnice. Pacientul trebuie să evite ortostatismul prelungit, ridicarea greutăților, urcatul și coborâtul scărilor.

În al doilea rând, este important controlul greutății. Acesta este extrem de important atât în fazele inițiale ale bolii, dar și în fazele chirurgicale. Avem pacienți cu obezitate morbidă care vin cu coxartroză și care sunt îndrumați să se adreseze mai întâi chirurgiei bariatrice în vederea normalizării a greutății pacientului. Rezultatul postoperator în protezarea de șold este influențat de greutatea pacientului”ne-a declarat în materialul video dr. Liviu Ojoga.

Cum decurge o intervenție de înlocuire a articulației șoldului și ce tipuri de proteze sunt disponibile la ora actuală puteți afla din interviul video realizat cu Șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Liviu Ojoga - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Liviu Ojoga este Medic primar Ortopedie și traumatologie, Doctor în Științe Medicale și Șef Secție Ortopedie-Traumatologie, Spitalul Clinic SANADOR. EDUCAȚIE Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, 1990 - 1996 Asistent de Cercetare ...
citește mai mult
Recomandări: