Dr. Ciprian Pașcu, ortoped: cum să reluăm corect programul de mișcare după o pauză

Dr. Ciprian Pașcu, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalului Clinic SANADOR, explică modul cum inactivitatea ne afectează organismul și cum trebuie reluată treptat mișcarea.

Sedentarismul este un factor de risc important pentru numeroase boli, printre care cele cardiovasculare sau cancerul. De aceea, este important să facem mișcare. Însă există situații precum anumite afecțiuni sau recuperarea după anumite operații care pot perturba programul de mișcare. Iar organismul este afectat suplimentar.

„Sistemul musculo-scheletal are două părți importante. Este scheletul, adică osatura noastră, oasele care sunt articulate între ele prin articulații. Acestea sunt mișcate de pârghiile reprezentate de sistemul muscular. Inactivitatea produce modificări în fiecare dintre aceste structuri. La nivelul osului, se produce osteoporoza de inactivitate, cumva diferită de osteoporoza post menopauză a femeilor. Această osteoporoză presupune o înmuiere a oaselor, acest fenomen crescând riscul unor fracturi.

La nivel articular, inactivitatea prelungită produce o strângere, o rigidizare a tuturor componentelor articulațiilor, plecând de la capsula articulară, învelișul articulațiilor, până la ligamente și meniscuri. Până și cartilajul articular intră într-un proces de rigizare, predispunându-l la diverse leziuni.

Iar la nivel muscular, inactivitatea poate produce de la atrofie până la o hipotrofie marcantă. În sistemul muscular, este cea mai evidentă modificare întrucât persoana respectivă vede și spune: parcă s-a topit musculatura pe mine. Dacă vedem că s-au lăsat mușchii, trebuie să ne îngrijorăm pentru că înseamnă că ceva trebuie schimbat” ne-a declarat dr. Ciprian Pașcu, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalului Clinic SANADOR.

În aceste situații, programul de mișcare trebuie reluat treptat, la recomandarea specialiștilor. Mai multe informații despre situațiile care duc la inactivitate prelugită și soluțiile pentru aceste situații puteți afla din interviul realizat cu medicul primar ortoped din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ciprian Pașcu - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Ciprian Costel Pașcu este Medic primar Ortopedie și traumatologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Educație Competență în chirurgie artroscopică, 2016 Rezidențiat Ortopedie și Traumatologie, Spitalului Universitar de Urgență București, 2010-2015 Universitatea de Medicină ...
citește mai mult
Recomandări: