Prof. dr. Victor Costache: ce beneficii are chirurgia cardiovasculară minim invazivă

Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, director Clinica CCV, Spitalul Clinic SANADOR, explică în interviul video performanțele actuale ale chirurgiei cardiace minim invazive.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare fac anual aproape 18 milioane de victime. Hipertensiunea, glicemia mare, valorile crescute ale colesterolului și obezitatea pot fi semnale ale suferinței cardiovasculare. Și în România, incidența bolilor cardiovasculare este crescută.

„Bolile cardiovasculare sunt complexe, iar lista de diagnostice este multiplă. Dar există două mari categorii: pacienții cu boli coronariene și pacienții cu patologie valvulară sau a vaselor mari. În general, într-un centru de chirurgie cardiovasculară, la 50-60 la sută dintre pacienți  sunt tratate bolile coronariene, iar la restul, este tratată patologia valvulară și a vaselor mari” ne-a declarat în interviul video prof. dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, Directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Odată depistate, multe dintre boli pot fi tratate prin chirurgia cardiovasculara minim invazivă. „Practic, chirurgia minim invazivă a fost printre ultimele subspecialități apărute, la sfârșitul anilor 2000. Personal, am început în 2008 să fac primele intervenții minim invazive, în anul pe care l-am petrecut în Canada, la profesorul Dagenais.

Primele intervenții s-au adresat valvei mitrale. Atunci a fost o revoluție tehnologică în chirurgia cardiovasculară, prin îmbunătățirea sistemelor circulației extracorporeale și printr-o schimbare a designului instrumentelor chirurgicale. La vremea respectivă, reușeam să reparăm sau să schimbăm valva mitrală fără să deschidem toracele. Reușeam acest lucru printr-o incizie mică în spațiul intercostal, ajutați de sistemul endoscopic.

Progresiv, de la un la altul, aceste tehnici s-au ameliorat și după câțiva ani, a apărut posibilitatea de a schimba sau repara valva aortică prin aceleași tehnici, dar și celelalte patologii valvulare. Și, în momentul de față, în Centrul SANADOR, echipele sunt pregătite să abordeze această chirurgie valvulară exclusiv prin tehnici minim invazive” a adăugat prof. Dr. Victor Costache.

Mai multe informații despre chirurgia cardiovasculară minim invazivă puteți afla din materialul video realizat în cea mai nouă secție de anestezie și terapie intensivă pentru chirurgie cardiovasculara a Spitalului Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
De ce facem cancer de pancreas?
De ce facem cancer de pancreas?