Dr. Liviu Ojoga, SANADOR: totul despre artroscopia de umăr

Dr. Liviu Ojoga, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă indicațiile și beneficiile artroscopiei de umăr.

La ora actuală, medicii chirurgi ortopezi consultă și diagnostichează diverse catergorii de pacienți cu patologii ale umărului. Astfel, la pacienții tineri, medicii diagnostichează instabilități posttraumatice, iar la pacienții în vârstă, cele mai frecvente probleme sunt artroza umărului și leziunile tendoanelor coafei rotatorii.

„Sunt două lucruri complet diferite. La tineri, există patologie posttraumatică, adică luxațiile de umăr care apar în urma evenimentelor posttraumatice precum căzăturile de la schi, de la sporturile de contact. Spre desebire de acestea, a doua patologie de tip degenerativ, fie artroza, fie leziunile tendoanelor coafei rotatorilor, apar odată cu înaintarea în vârstă.

Durerea este cea care aduce pacientul la consultație. În cazul instabilităților, există senzația de instabilitate a umărului, senzația că umărul iese de la locul lui. Uneori, revine, deci nu vorbim de luxații pure, ci de episoade de subluxație. Pacientul are senzația că umărul nu mai este la locul lui. Dacă se întâmplă de mai multe ori, pacientul își creează o obișnuință de a-și reduce subluxația.

Pe lângă acestea, apare și reducerea mobilității. Vorbim de leziunile tendoanele coafei rotatorilor și de artroză. Reducerea mobilității împiedică activitatea de zi cu zi a pacientului ” ne-a declarat în interviul video dr. Liviu Ojoga, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

În cazul anumitor patologiilor ale umărului, medicii ortopezi recurg la artroscopie, o intervenție minim invaziv. „Folosim un artroscop, un telescop optic conectat la o cameră video și la o sursă de lumină. Artroscopia ne permite explorarea unei articulații sau a unui spațiu periarticular. Are limite pentru că se poate efectua doar în articulații. De aceea, există patologie a umărului care nu poate fi tratată artroscopic, așa cum sunt fracturile de diafiză umerală sau de extremitate proximală.

De asemenea, protezele nu se pot pune artroscopic pentru că trebuie să implantăm o proteză care are dimensiunile mult mai mari decât abordul nostru, minim invaziv.

Restul operațiilor se fac predominnat artroscopic în ziua de azi. Și aici vorbim despre tratamentul instabilităților articulare, operația de tip Bankart sau reverse Bankart, și suturile tendoanelor coafei rotatorii ” adaugă dr. Liviu Ojoga.

Mai multe informații despre artroscopie și beneficiile acesteia puteți afla din materialul video realizat cu dr. Liviu Ojoga, Șef Secție Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Liviu Ojoga - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Liviu Ojoga este Medic primar Ortopedie și traumatologie, Doctor în Științe Medicale și Șef Secție Ortopedie-Traumatologie, Spitalul Clinic SANADOR. EDUCAȚIE Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București, 1990 - 1996 Asistent de Cercetare ...
citește mai mult
Recomandări: