Dr. Alin Țârlea, Sanador: radioterapia în tumorile rectale

Dr. Alin Țârlea, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador, explică rolul radioterapiei în protocolul de tratament pentru tumorile rectale.
  • Publicat:

Tumorile maligne rectale apar la nivelul rectului. Rectul reprezintă ultima parte a tubului digestiv, porțiunea dintre colon și orificiul anal. Tumorile apar în urma înmulțirii necontrolate a unor celule de la nivelul țesutului rectal. Printre semnele apariției cancerului rectal se numără dificultățile în eliminarea bolului fecal sau prezența sângelui în fecale.

Factori de risc pentru tumorile rectale

Există mai mulți factori de risc care contribuie la formarea tumorilor rectale. Printre acestea se numără alimentația bogată în carne roșie, consumul de alcool, fumatul și obezitatea. În plus, persoanele care au avut rude cu tumori rectale sunt mai predispuse să facă acest tip de cancer. De asemenea, mai afectați de tumorile rectale pot fi bărbații cu vârsta peste 50 de ani.

Cum se tratează tumorile din zona rectului

Pentru a pune în evidență tumorile rectale în stadii incipiente, medicii recomandă o evaluare anuală a stării de sănătate. În funcție de vârstă și de istoricul familial, specialiștii gastroenterologi pot recomanda efectuarea de colonoscopii, în cadrul unui departament de imagistică.

Odată depistate tumorile maligne rectale, acestea se abordează în cadrul echipelor multidisciplinare de medici. În funcție de situația medicală a fiecărui pacient, protocolul de terapie poate include chimioterapia, chirurgia și radioterapia.

În funcție de stadiu, tumorile rectale se pot trata chirurgical sau pacienții pot primi chimioterapie și radioterapie, înainte sau după operație.

Ca parte componentă a tratamentului oncologic, radioterapia este aplicată pentru a distruge prin iradiere țesuturile maligne din zona rectală, cu protecția optimă a țesuturilor sănătoase din jur.

În cadrul Centrului Oncologic Sanador, medicii aplică radioterapia și chimioterapia înainte de intervenția chirurgicală, printre motive fiind evitarea afectării sfincterului anal și a operațiilor mai ample de tip „anus contra natură.”

Mai multe informații despre rolul radioterapiei în tratarea tumorilor rectale oferă  în interviul video dr. Alin Țârlea, medic primar radioterapie în cadrul Centrului Oncologic Sanador.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult