Dr. Adrian Dijmărescu: imagistica modernă în cancerul rectal

Dr. Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Clinica SANADOR Floreasca, trece în revistă investigațiile imagistice moderne recomandate în cancerul rectal.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Adrian Dijmărescu, asistent universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a atras atenția în primul rând asupra simptomelor care pot anunța un cancer rectal.

„În cazul cancerului rectal, simptomele comune sunt relativ specifice. Aș menționa sângerările rectale, alternanța între constipație și diaree, constipația cronică, dar și durerile la defecație. Există și alte simptome nespecifice cum ar fi de exemplu balonarea, flatulența sau alte simptome de ordin digestiv.

În momentul în care există o suspiciune de cancer rectal, pacientul trebuie să meargă fie la un medic chirurg, fie la un medic gastroenterolog. În momentul în care medicul specialist suspectează prezența unui cancer rectal, pacientul este îndrumat către investigații imagistice pentru a face examinări dedicate. În cazul în care avem de-a face cu un cancer de rect descoperit rectoscopic sau colonoscopic, pacientul i se va face o examinare de tip RMN la nivel pelvin, cu protocol dedicat pentru patologia rectului.

Aceste protocol este țintit pe leziunea rectală, pe grăsimea perirectală și pe fascia mezorectală care înconjoară rectul. De asemenea, pentru o stadializare completă a unui pacient căruia i s-a descoperit acest tip de tumoare, se va efectua o examinare tomografică la torace, abdomen și pelvis.

Aceasta pentru a vedea dacă există determinări secundare sau metastaze la distanță și pentru a face un bilanț oncologic complet al pacientului înainte de radioterapie, chimioterapie sau operație” ne-a declarat dr. Adrian Dijmărescu.

Mai multe informații despre importanța investigațiilor imagistice în cancerul rectal puteți afla din interviul video realizat cu medicul Adrian Dijmărescu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Adrian Dijmărescu - Medic primar radiologie-imagistică medicală
Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București. Dr. Dijmărescu are ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar radiologie-imagistică medicală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum putem preveni apariția cancerului?
Cum putem preveni apariția cancerului?