Cum putem preveni apariția cancerului?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum putem preveni apariția cancerului?
Sursa foto: SANADOR

Cancerul a devenit, pentru noi toți, o realitate cu care noi, cei apropiați nouă sau cunoscuți de-ai noștri ne confruntăm. Este o problemă globală de sănătate publică, căreia anual îi cad victime peste 10 milioane de persoane. În prezent însă, datorită progresului științei și al tehnologiilor medicale, o persoană din două diagnosticate cu cancer câștigă lupta cu boala și trăiesc mai bine de 10 ani de la diagnostic, depășind uneori chiar și așteptările medicilor privind prognosticul cel mai optimist.

Progresul accelerat al științei și al tehnologiilor medicale sunt în prezent prioritatea principală pentru lupta împotriva cancerului. Apariția cancerului este în principal urmarea expunerii la o serie de factori de risc și cauzali și este foarte important de reținut faptul că majoritatea factorilor care pot predispune o persoană la un risc crescut de apariție a cancerului pot fi înlăturați și modificați astfel încât să prevenim transformarea malignă a țesuturilor.

Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin diminuarea expunerii la factori de risc precum fumatul, obezitatea, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, poluarea din mediu, infecțiile și radiațiile. De exemplu, studiile au arătat că obezitatea predispune individul la un risc crescut de apariție a peste 12 tipuri de cancer, printre care cancerul colorectal sau cel de pancreas.

Schimbarea stilului de viață cu care suntem obișnuiți nu este simplă, fiind nevoie ca oamenii să înțeleagă și să urmeze cu rigoare, pe termen lung, sfaturile medicilor cu privire la modalitățile prin care ne putem menține corpul sănătos.

Astfel, efectuarea de exerciții fizice cu regularitate, minimum 30 de minute pe zi, pierderea în greutate, evitarea tutunului și adoptarea unei diete alimentare echilibrată, bogată în fibre și nutrienți (fructe, legume proaspete, cereale integrale, nuci, semințe de orice fel etc.) pot scădea semnificativ riscul de apariție a cancerului.

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului și anul acesta, mai mult decât oricând, trebuie să subliniem că managementul optim al cancerului nu poate suferi întârzieri.

Pandemia cu noul coronavirus a afectat toate etapele adresării la medic a pacienților: prevenție, screening, diagnostic, tratament sau monitorizare pe termen lung, ceea ce a rezultat, în întreaga lume, într-o creștere semnificativă a mortalității evitabile. Principalul mesaj al acestei zile este că, oricine am fi și oriunde am trăi, cu toții avem dreptul de a fi informați corect despre cancer și de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenție, diagnostic și tratament.

Centrul Oncologic SANADOR este cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale și asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii integrate de diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică.

Centrul Oncologic SANADOR

Întregul proces diagnostic și terapeutic se realizează sub îndrumarea unei echipe medicale extrem de competente, cu numeroase stagii de pregătire în țară și în centre internaționale de prestigiu, cu experiență vastă și rezultate remarcabile.

Cazurile oncologice complexe de la Centrul Oncologic SANADOR sunt analizate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), alcătuită din șefii de secție din domeniile implicate în managementul pacientului cu cancer: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală.

Comisia multidisciplinară solicită investigații suplimentare, acolo unde este cazul, și stabilește, pe baza celor mai recente ghiduri și protocoale terapeutice, strategii diagnostice și terapeutice personalizate și optimizate, precum și ordinea intervențiilor medicale în cadrul tratamentului multimodal.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități:

  • Oncologie medicală
  • Radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie)
  • Medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică)
  • Chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR)

O mare parte din serviciile oferite de Centrul Oncologic SANADOR pot fi accesate în contract cu CNAS.

La SANADOR, întreaga lună februarie este dedicată luptei împotriva cancerului! Astfel, pe parcursul întregii luni, pacienții oncologici beneficiază de o reducere de 10% la orice consultație medicală de specialitate în ambulatoriul Centrului Oncologic SANADOR și în Clinica SANADOR Floreasca.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân