Cum se urmărește o sarcină obținută prin fertilizare in vitro?

Dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologiă în cadrul SANADOR, explică pașii monitorizării unei sarcini obținute prin fertilizare in vitro.

Dacă ați obținut o sarcină prin fertilizare in vitro, urmează perioada de monitorizare a sarcinii. După confirmarea acesteia, medicul va recomanda o serie de teste și analize.

Cum se confirmă o sarcină obținută prin fertilizare in vitro?

“O sarcină obținută prin fertilizare in vitro se confirmă la fel ca o sarcină obținută spontan, prin dozarea de Beta HCG. Se recomandă a nu fi făcută mai devreme de ziua 8, conform embriotransferului. La fel ca la o sarcină normală, dublarea valorii acestuia reprezintă dovada evoluției sarcinii. A doua metodă este cea ecografică prin care se evidențiază sacul gestațional, poziția lui, localizarea, implantarea și embrionul cu activitate cardiacă ritmică.

Există diferențe între monitorizarea sarcinii obținute prin FIV și a unei sarcini obținute natural?

Încă de la debut, sarcina obținută prin FIV se diferențiază prin faptul că există necesitatea menținerii unui tratament de susținere hormonală care, conform recomandării medicului, va fi oprit mai devreme sau mai târziu sau poate fi menținut până la 12 săptămâni. Pentru că prima parte a procesului a fost stimularea ovariană, va trebui identificat riscul pacientei în cazul în care a suferit un sindrom de hiperstimulare ovariană. Riscul se poate păstra până la câteva săptămâni, chiar și în momentul în care a fost confirmată sarcina. Alte particularități în monitorizarea incipientă a sarcinii nu sunt.

Sarcina obținută prin FIV nu diferă de o sarcină obținută normal astfel că deja de la 7, 8 săptămâni, gravida poate fi îndrumată către un obstetrician pentru urmărire și monitorizare” ne-a declarat dr. Alice Barbu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul SANADOR, într-un interviu realizat în cadrul Centrului FIV SANADOR.

Mai multe informații despre monitorizarea sarcinii cu FIV puteți afla din materialul video!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult