Malformațiile vasculare cerebrale: cauze și tratament

Dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul SANADOR, explică în interviul video ce sunt malformațiile vasculare cerebrale, cum se manifestă și ce e de făcut.

Ce sunt malformațiile vasculare cerebrale?

Dr. Valentin Munteanu: Malformațiile arteriovenoase cerebrale sunt o categorie specială a patologiei neurochirurgicale care reprezintă o comunicare patologică între sistemul arterial și sistemul venos, în interiorul parenchimului cerebral. În mod normal, circulația în întregul organism și la nivelul creierului se realizează între capilare arteriale și capilare venoase.

În momentul în care se instalează o patologie de tip malfomativ arteriovenos, aceste intermediar reprezentat de capilare dispare și se produce un șunt intracerebral sau o comunicare directă între o arteră și o venă. Comunicarea se realizează în cadrul unui nidus care înseamnă centrul malformației care poate asocia câteodată și un anevrism al malformației arteriovenoase.

Cea mai mare problemă a acestor malformații arteriovenoase este hemoragia care se instalează brusc pentru că este o ruptură bruscă a peretelui malformat vascular și care poate conduce la situații dramatice în funcție de volumul de sânge care se extravazează în cadrul acestei hemoragii cerebrale. Astfel, se pot produce crize epileptice, deficite motorii sau comă instalată per primam pentru un pacient care aparent era într-o stare de sănătate perfectă înainte de eveniment.

De ce apar malformațiile vasculare cerebrale și cum se manifestă?

Dr. Valentin Munteanu: Au existat mai multe terorii și neputându-se explica foarte clar de ce apar malformațiile arteriovenoase, inițial, s-a crezut că sunt moștenite. Ulterior, s-a dovedit că nu sunt moștenite. Și chiar la cazurile unde mai există în familie asemenea malformații, se pare că este doar o preferință a dezvoltării celulare intracerebrale în anumite situații și care face ca aceste malformații să se dezvolte după naștere. Deci nu este ceva moștenit, este un determinism genetic în esență care le produce după naștere. Și pot ajunge la dimensiuni câteodată monstruoase, alteori sunt doar fistule arteriovenoase, adică o comunicare între o singură arteră și o singură venă. Totul este individualizat, pacienții au o simptomatologie și o imagistică absolut diferite.

Ce semne ar trebui să aducă pacienții la medic?

Dr. Valentin Munteanu: Malformațiile arteriovenoase se întâlnesc la o persoană din zece mii în populația generală. Aceasta face ca niciun pacient până în momentul debutului simptomelor neurologice să nu știe despre existența lor și să trăiască o viață absolut normală, un timp mai mult sau mai puțin îndelungat în funcție de momentul manifestării. Câteodată, ele apar evidente cu ocazia altor investigații sau a unor alte simptome sau dintr-un traumatism banal care a dus la o investigare cerebrală. Astfel, apare că fondul problemei este altul. Deci iată că aceste malformații rămân ascunse într-o viață normală până la manifestarea lor care poate fi o criză epileptică, o sângerare, o cefalee brusc instalată care nu mai trece și care conduc pacientul către examenul clinic și imagistic.

Ce soluții terapeutice există pentru malformațiile vasculare cerebrale puteți afla din materialul video realizat cu dr. Valentin Munteanu, medic primar neurochirurgie în cadrul SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult