CSID.RO Live, 2 martie: Cancerul colorectal la români. Dr. Bogdan Marțian: La tineri e mai agresiv

Vorbim în CSID.RO Live din 2 martie, orele 15.00, despre diagnostic și tratament în cancerul colorectal.
Invitații emisiunii au fost Dr. Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală, Șef Secție Chirurgie Generală la Spitalul Clinic SANADOR, Director Medical al Spitalului Clinic SANADOR, Președinte al Consiliului Medical SANADOR, cu Competențe în chirurgie robotică, chirurgie laparoscopică și managementul serviciilor medicale și Dr. Denisa Munteanu, medic specialist gastroenterologie, SANADOR.
Împreună, am lămurit câteva teme despre unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer din România. Experții ne-au explicat cum ajung românii să se îmbolnăvească de cancer colorectal, ce analize trebuie să facă o persoană suspectă și ce variante de tratament modern există în țara noastră.

Dr. Bogdan Marțian: Cu cât celula canceroasă este mai tânără, cu atât cancerul este mai agresiv

Dr. Bogdan Marțian: Cancerul colorectal este printre cele mai întâlnite în țara noastră. El este cel mai bine tratabil, dacă se îndeplinesc anumite condiții. Procentele de cancere colorectale vindecabile este cel mai mare.
Este o vorbă care spune Dacă toți am trăi destul de mult, toți am face un cancer.
În ceea ce privește vârsta pacienților, cu cât celula este mai tânără, cu atât cancerul este mai agresiv pentru ca are o capacitate de înmulțire rapidă. Asta explică de ce tinerii ajung în formele avansate de boală, în caz de metastaze.
Stadiul avansat într-un cancer poate să însemne tumoră locală care produce complicații sau tumore metastatice. Cele non metastatice sunt mai bine tratabile decât cele metastatice.
Lucrurile acestea se întâmplă pentru că pacienții nu iau în seamă simptomele. Tulburările de tranzit apar când tumora este destul de mare, sângerare apare deja într-un stadiu avansat. Există situații în care un anumit simptom poate să apară devreme: tumori care pot sângera în stadii incipiente. Asta alertează pacientul și vine mai repede la medic.

Cancerul colorectal se diagnostichează cu ajutorul colonoscopiei

Screeningul este cea mai bună metodă de diagnosticare a cancerului colorectal în stadii incipiente. Aceasta constă în colonoscopie.
Tumora poate duce la perforare, sângerare sau  ocluzie intestinală. Acestea sunt complicațiile locale care trebuie tratate rapid, altfel viața pacientului este pusă în pericol.
Colonoscopia are rolul de a diagnostica tumora, se pot depista polipii colonici, majoritatea cancerelor au la bază un polip. Astfel polipul va fi înlăturat, iar pacientul previne apariția cancerului.
Colonoscopia se face începând de la 45 de ani și se repetă la o 5-10 ani la o persoană sănătoasă sau mai des – la fiecare 3 ani – în cazul unei persoane cu polipi la colon.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Marțian - Medic primar chirurgie generală
Dr. Bogdan Marțian este Medic Primar Chirurgie Generală, Doctor în Științe Medicale și Șeful Secției de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador. Dl. Dr. Marțian s-a alăturat și echipei de chirurgie robotică unde abordează prin intermediul robotului de ultima generatie DaVinciXi, ...
citește mai mult
Dr. Denisa Munteanu - Medic specialist gastroenterologie
Dr. Denisa Munteanu este medic specialist Gastroenterologie cu competențe în: ecografie abdominală, endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică. D-na Dr. si-a efectuat rezidențiatul la Spitalul Floreasca din București, iar in prezent efectueza endoscopii digestive superioare, colonoscopii ...
citește mai mult