Vitamina A Biofarm, 20 mg/ml, picături orale, soluţie

Producător: S.C. Biofarm S.A.
Substanță activa
Acetat de retinol
Clasa ATC
A11CA
Format
picături orale, soluţie
Afecțiuni
prevenţia şi tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare şi tulburărilor de depozitare a vitaminei A
Producător
S.C. Biofarm S.A.
Acțiune terapeutică
vitamină esenţială pentru funcţionarea normală a retinei, are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale

Ce este Vitamina A Biofarm şi pentru ce se utilizează

Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei. Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale.

Vitamina A Biofarm este indicată pentru:

  • prevenţia şi tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare şi tulburărilor de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceraţii corneene, keratomalacie, xeroză cu hipercheratoză foliculară.

Înainte să utilizaţi Vitamina A Biofarm

Nu utilizaţi Vitamina A Biofarm

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acetat de retinol sau la oricare dintre celelalte componente ale Vitamina A Biofarm;
  • dacă aveţi tulburări de absorbţie a lipidelor;
  • dacă aveţi hipervitaminoză A;
  • dacă aveţi malabsorbţie cronică;
  • în administrarea concomitentă de medicamente care interferă cu absorbţia vitaminei A.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vitamina A Biofarm

În cazul asocierii mai multor tratamente conţinând această vitamină, pentru a evita supradozajul, trebuie să se ţină cont de doza totală de vitamină A.

Este necesară prudenţă la pacienţii care prezintă ciroză şi alte afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită virală, insuficienţă renală cronică şi alcoolism cronic.

La pacienţii cu obstrucţie biliară sau cu insuficienţă a pancreasului exocrin, preparatele orale de vitamina A nu se absorb şi în consecinţă nu sunt eficace.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă de neomicină, ulei mineral, colestipol sau colestiramină reduce absorbţia vitaminei A, scăzând concentraţia plasmatică a acesteia.

Administrarea contraceptivelor orale concomitent cu vitamina A poate creşte concentraţia plasmatică a acesteia.

Administrarea concomitentă de vitamina A şi etretinat sau isotretinoin creşte riscul apariţiei reacţiilor adverse.

Tetraciclina administrată concomitent cu vitamina A în doze zilnice de 50000 U.I. sau mai mari, poate determina hipertensiune intracraniană benignă.

Vitamina E facilitează absorbţia, depozitarea hepatică şi utilizarea vitaminei A, reducând toxicitatea acesteia.

Doze zilnice mari de vitamina A (25000 U.I.) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu medicamente care conţin calciu, fiind posibilă apariţia hipercalcemiei.

Utilizarea Vitamina A Biofarm cu alimente şi băuturi

Se recomandă administrarea în timpul mesei sau după masă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. Riscul potenţial la om este necunoscut. La om au fost raportate malformaţii în cazul administrării în timpul sarcinii de doze mari de vitamina A. In concluzie, vitamina A nu va fi administrată în timpul sarcinii decât în caz de carenţă gravă şi nu se va depăşi doza zilnică de 10000 U.I. pe zi (10 picături). Vitamina A nu se administrează în timpul alăptării datorită riscului de supradozaj la nou-născut.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vitamina A nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum să utilizaţi Vitamina A Biofarm

Utilizaţi întotdeauna Vitamina A Biofarm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Prevenţie

Se recomandă individualizarea tratamentului în funcţie de vârstă. Copii cu vârsta sub 2 ani: doza recomandată este de o picătură orală, soluţie pe zi. Copii cu vârsta între 2-8 ani: doza recomandată este de 2 picături orale, soluţie pe zi. Copii cu vârsta peste 8 ani şi adulţi: doza recomandată este de 3 picături orale, soluţie pe zi.

Tratament

Copii 8-15 ani: doza recomandată este de 50 picături orale, soluţie, divizată în două prize; curele se repetă la fiecare 15 zile până la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomandă administrarea în timpul mesei sau după masă. In hipovitaminoza severă, la copii, se recomandă administrarea preparatelor injectabile.

Adulţi şi adolescenţi: doza recomandată este de 100 picături orale, soluţie, divizat în două prize, timp de 3 zile, apoi 50 picături orale, soluţie, timp de 15 zile; curele se repetă la fiecare 15 zile până la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomandă administrarea în timpul mesei sau după masă.

Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi tratamentul mai mult de 2 luni. O picătură orală, soluţie conţine aproximativ 1000 UI vitamina A.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vitamina A Biofarm

Nu depăşiţi dozele recomandate de medic. Dacă aţi luat o doză mai mare din vitamina A este indicat să scădeţi doza următoare cu o cantitate echivalentă celei administrate în plus. Tratamentul cu doze mari pe perioade îndelungate conduce la supradozaj. În caz de supradozaj, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Vitamina A Biofarm

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vitamina A Biofarm poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioadă lungă de timp poate determina apariţia hipervitaminozei A. Reacţiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: oboseală, iritabilitate, pierderea apetitului alimentar (anorexie) şi pierdere în greutate, greaţă, vărsături, stare subfebrilă, mărirea ficatului şi splinei (hepatosplenomegalie), uscarea şi descuamare pielii şi mucoaselor (cheilită, dermatită, descuamare palmo-plantară, stomatită), mâncărime, căderea părului (alopecie), uscarea părului, anemie, dureri de cap, valori crescute de calciu în sânge (hipercalcemie), dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor, tensiune intracraniană crescută, senzaţie de zgomote în urechi (tinitus), tulburări vizuale.

Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrării vitaminei A şi pot persista câteva săptămâni.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vitamina A Biofarm

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Vitamina A Biofarm după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A se utiliza în maxim 4 luni după prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vitamina A Biofarm

  • Substanţa activă este acetat de retinol.

Un ml picături orale, soluţie conţine acetat de retinol 20,054 mg corespunzător la 30000 UI. Un ml picături orale, soluţie conţine 30 picături.

  • Celelalte componente sunt: acetat de a tocoferil, ulei de floarea soarelui rafinat.

Cum arată Vitamina A Biofarm şi conţinutul ambalajului

Soluţie limpede, uleioasă, de culoare galbenă.

Cutie cu un flacon din sticlă brună, prevăzut cu picurător, a 10 ml picături orale, soluţie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofătul Tăutu nr. 99, sector 3, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Mai 2008

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă