Vitamina A, 50000 UI, capsule moi

Producător: PHARCO IMPEX 93 SRL
Substanță activa
Vitamina A
Clasa ATC
A11CA
Format
capsule moi
Afecțiuni
stări de hipovitaminoză (cantitate prea mică de vitamine în sânge) asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, afecţiuni cronice însoţite de modificări ale structurii şi funcţiei epiteliului nasului, bronhiilor, gurii, limbii, stomacului
Producător
PHARCO IMPEX 93 SRL
Acțiune terapeutică
vitamină esenţială pentru funcţionarea normală a retinei, are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale

Ce este Vitamina A şi pentru ce se utilizează

Sub numele de vitamina A sunt cunoscute o serie de substanţe asemănătoare chimic: retinol, 3- dehidroretinol şi esteri ai acestora (în principal palmitat de retinol), retinal şi acid transretinoic. O capsulă moale Vitamina A conţine vitamina A (palmitat de retinol) 50000 U.I.

Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei (membrana ochiului pe care se formează imaginea vizuală). Sub formă de retinal, vitamina A se combină cu opsina (pigmentul roşu din retină), formând rodopsina, care este necesară pentru adaptarea vizuală la întuneric.

Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale.

Acest medicament este indicat în tratamentul stărilor de hipovitaminoză (cantitate prea mică de vitamine în sânge) asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, nictalopie, xeroftalmie (afecţiune oculară constând într-o uscare a mucoaselor ochiului – conjunctiva şi corneea), ulceraţii corneene, keratomalacie (moarte treptată a corneei provocată de o uscare extremă a conjunctivei şi a cornei), xeroză cu hipercheratoză foliculară. De asemenea, se utilizează în afecţiuni cronice însoţite de modificări ale structurii şi funcţiei epiteliului nasului, bronhiilor, gurii, limbii, stomacului: (ozenă, bronşită cronică, stomatită, glosită, gastrită atrofică).

Acest medicament este un medicament destinat adulţilor, adolescenţilor şi copiilor cu vârsta peste 8 ani.

Înainte să utilizaţi Vitamina A

Nu utilizaţi Vitamina A

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vitamina A sau la oricare dintre celelalte componente ale Vitamina A;
 • dacă suferiţi de insuficienţă renală;
 • dacă suferiţi de tulburări de absorbţie a lipidelor (grăsimilor), insuficienţă renală, hipervitaminoză A (prezenţa în exces a vitaminei A) sau malabsorbţie cronică (tulburare de digestie);
 • dacă luaţi concomitent alte medicamente care interferează cu absorbţia vitaminei A;
 • la copii vârsta sub 8 ani (datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vitamina A

înainte să începeţi tratamentul cu Vitamina A, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului:

 • dacă utilizaţi mai multe medicamente conţinând această vitamină, pentru a evita supradozajul, trebuie să ţineţi cont de doza totală de vitamină A;
 • dacă suferiţi de ciroză şi alte afecţiuni ale ficatului, inclusiv hepatită virală (inflamaţia ficatului determinată de un virus), afecţiuni grave ale rinichilor (insuficienţă renală cronică) şi alcoolism cronic;
 • dacă suferiţi de afecţiuni ale veziculei biliare sau pancreasului (obstrucţie biliară sau insuficienţă a pancreasului exocrin), preparatele orale cu vitamina A nu se absorb şi în consecinţă nu sunt eficace;
 • dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă, caz în care trebuie evitată administrarea acestui medicament.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă de neomicină, ulei mineral, colestipol sau colestiramină reduce absorbţia vitaminei A, scăzând valorile vitaminei A din sânge.

Administrarea contraceptivelor orale (medicamente care previn apariţia sarcinii) concomitent cu vitamina A poate creşte concentraţia acesteia în sânge.

Administrarea concomitentă de vitamina A şi etretinat sau isotretinoin creşte riscul apariţiei efectelor adverse.

Tetraciclina administrată concomitent cu vitamina A în doze zilnice de 50000 U.I. (o capsulă moale) sau mai mari, poate produce tensiune crescută în interiorul craniului benignă.

Vitamina E facilitează absorbţia, depozitarea în ficat şi utilizarea vitaminei A, reducând toxicitatea acesteia.

Doze zilnice mari de vitamina A (5 capsule moi) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu produse conţinând calciu, fiind posibilă apariţia hipercalcemiei (creşterea valorilor calciului în sânge).

Utilizarea Vitamina A cu alimente şi băuturi

Nu există recomandări speciale în acest caz.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă nu luaţi vitamina A decât în caz de carenţă gravă şi nu depăşiţi doza zilnică de 2 capsule moi.

Vitamina A nu se administrează în timpul alăptării datorită riscului de supradozaj la nou-născut.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vitamina A nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Vitamina A

Acest medicament conţine para-hidroxibenzoat de etil sare sodică şi para-hidroxibenzoat de propil sare sodică, care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Vitamina A conţine ulei de soia. Dacă aveţi alergie la arahide sau soia nu utilizaţi acest medicament.

Vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă vă îngrijorează vreunul din componentele acestui medicament.

Cum să utilizaţi Vitamina A

Utilizaţi întotdeauna Vitamina A exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Capsulele moi Vitamina A se înghit cu puţină apă.

Adulţi şi adolescenţi:

Doza recomandată este de o capsulă moale de 2 ori pe zi, timp de 3 zile, apoi o capsulă moale pe zi timp de 15 zile; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale.

Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul.

în sindromul de malabsorbţie (tulburare de digestie) se administrează o capsulă moale pe zi.

în condiţii de carenţă alimentară a vitaminei A asociată cu malabsorbţie se administrează 4 capsule moi la fiecare 3-5 luni.

Copii cu vârsta între 8-15 ani:

Doza zilnică recomandată în hipovitaminoză este de o capsulă moale; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei normale din ficat.

Copii cu vârsta sub 8 ani:

Nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 8 ani datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei neadecvate.

Dacă aţi utilizat mai mult Vitamina A decât trebuie

Dacă aţi luat din greşeală mai mult din Vitamina A decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Simptomele ce pot apare în acest caz al hipervitaminozei A constau în: sângerarea gingiilor, stări de confuzie sau excitaţie, vărsături, diaree, ameţeli, somnolenţă, vedere dublă, tensiune crescută în interiorul craniului cu dureri de cap şi afectarea ochilor (edem papilar, exoftalmie), mâncărimi (prurit) şi descuamarea pielii, mai ales la nivelul buzelor şi palmelor, căderea părului, conjunctivită, cheilită, stomatită, tumefacţii dureroase la nivelul extremităţilor şi în regiunea occipitală (prin hiperostoze), creşterea volumului ficatului şi splinei (hepatosplenomegalie).

Efectele supradozajului apar în aproximativ 6 ore după ingestia unor doze foarte mari de vitamina A.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Vitamina A

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi urmatoarea doză conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numărul de doze zilnice.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vitamina A poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt prezentate conform frecvenţei de apariţie folosind următoarea convenţie:

Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi oricare dintre următoarele:

Administrarea unor doze mari de vitamina A pe o perioadă lungă de timp poate determina apariţia hipervitaminozei A. Reacţiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: stare de oboseală, iritabilitate, lipsa poftei de mâncare (anorexie) şi pierdere în greutate, greaţă, vărsături, stare subfebrilă, creşterea simultană în volum a splinei şi ficatului, uscarea şi descuamarea pielii şi a mucoaselor (cheilită, dermatită, descuamare palmo-plantară, stomatită), mâncărimi, căderea părului, uscarea părului, anemie, dureri de cap, prea mult calciu in organism, dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor, creşterea tensiunii în interiorul craniului, ţiuit în ureche, tulburări de vedere.

Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrării vitaminei A şi pot persista câteva săptămâni.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vitamina A

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Vitamina A după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vitamina A

 • Substanţa activă este vitamina A. Fiecare capsulă moale conţine vitamina A 15 mg (50000 UI) corespunzător la vitamina A palmitat 27,75 mg.
 • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei – ulei de soia; învelişul capsulei – gelatină, anhidrisorb 85%, glicerol 85%, para-hidroxibenzoat de etil sare sodică (E215), para-hidroxibenzoat de propil sare sodică (E217).

Cum arată Vitamina A şi conţinutul ambalajului

Vitamina A se prezintă sub formă de capsule gelatinoase moi, ovale, de culoare galbenă. Medicamentul este disponibil în cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 12 capsule moi

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

PHARCO IMPEX 93 SRL

Str. Coriolan Marcius nr. 23, Sector 5,

Bucureşti, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Tel.: + 4 021 311 32 19 Fax: + 4 021 311 32 58 office @pharco .ro

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2012.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă