Vitamina A forte, capsule moi, 50000 U.I.

Producător: S.C Biofarm S.A.
Substanță activa
Palmitat de retinol
Clasa ATC
A11CA
Format
capsule moi
Afecțiuni
stări de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare, tulburări de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A
Producător
S.C Biofarm S.A.
Acțiune terapeutică
vitamină esenţială pentru funcţionarea normală a retinei, are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale

Ce este Vitamina A forte şi pentru ce se utilizează

Sub numele de vitamina A sunt cunoscute o serie de substanţe asemănătoare chimic: retinol, 3-dehidroretinol şi esteri ai acestora (în principal palmitat de retinol), retinal şi acid transretinoic. O capsulă moale de Vitamina A forte conţine Vitamina A (palmitat de retinol) 50000 U.I. Vitamina A este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei. Sub formă de retinal, vitamina A se combină cu opsina (pigmentul roşu din retină), formând rodopsina, care este necesară pentru adaptarea vizuală la întuneric.

Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, funcţia ovariană şi testiculară, dezvoltarea embrională, şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteliale.

Acest medicament este indicat în tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceraţii corneene, keratomalacie, xeroză cu hipercheratoză foliculară.

Înainte să utilizaţi Vitamina A forte

Nu utilizaţi Vitamina A forte dacă:

  • sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale produsului;
  • suferiţi de tulburări de absorbţie a lipidelor, insuficienţă renală, hipervitaminoză A sau malabsorbţie cronică;
  • luaţi concomitent alte medicamente care interferează cu absorbţia vitaminei A;
  • aveţi vârsta sub 8 ani (datorită formei farmaceutice şi a concentraţiei).

Aveţi grijă deosebită când luaţi Vitamina A forte:

  • dacă utilizaţi mai multe produse medicamentoase conţinând această vitamină, pentru a evita supradozajul, trebuie să ţineţi cont de doza totală de vitamină A;
  • dacă suferiţi de ciroză şi alte afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită virală, insuficienţă renală cronică şi alcoolism cronic;
  • dacă suferiţi de obstrucţie biliară sau insuficienţă a pancreasului exocrin, preparatele orale de vitamina A nu se absorb şi în consecinţă nu sunt eficace;
  • dacă alăptaţi sau sunteţi gravidă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea concomitentă de neomicină, ulei mineral, colestipol sau colestiramină reduce absorbţia vitaminei A, scăzând concentraţia plasmatică a acesteia.

Administrarea contraceptivelor orale concomitent cu vitamina A poate creşte concentraţia plasmatică a acesteia.

Tratamentul concomitent cu etretinat sau isotretinoin poate fi însoţit de adiţia efectelor toxice.

Tetraciclina administrată concomitent cu vitamina A în doze zilnice de 50000 U.I. (1 capsulă moale

Vitamina A forte) sau mai mari, poate produce hipertensiune intracraniană benignă.

Vitamina E facilitează absorbţia, depozitarea hepatică şi utilizarea vitaminei A, reducând toxicitatea acesteia.

Doze zilnice mari de vitamina A (250000 U.I.-5 capsule moi Vitamina A forte) pot contracara efectele la nivelul osului ale tratamentului cu produse conţinând calciu, fiind posibilă apariţia hipercalcemiei.

Utilizarea Vitamina A forte cu alimente şi băuturi

Nu există recomandări speciale.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere. Riscul potenţial pentru om este necunoscut. La om au fost raportate malformaţii în cazul administrării în timpul sarcinii de doze mari de vitamina A. În concluzie, vitamina A nu va fi administrată în timpul sarcinii decât în caz de carenţă gravă şi nu se va depăşi doza zilnică de 100000 U.I. pe zi (2 capsule moi Vitamina A forte). Vitamina A nu se administrează în timpul alăptării datorită riscului de supradozaj la nou-născut.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vitamina A forte nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Vitamina A forte

Vitamina A forte poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate) datorită conţinutului în p-hidroxibenzoat de metil şi colorant roşu Amaranth (E 123).

Cum să utilizaţi Vitamina A forte

Copii 8-15 ani: doza zilnică recomandată în hipovitaminoză este de 1 capsulă moale Vitamina A forte (50000 U.I. vitamina A); curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale. Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi inutil tratamentul. In hipovitaminoza severă, la copii, se recomandă administrarea preparatelor injectabile. Adulţi şi adolescenţi: doza recomandată este de 1 capsulă moale de 2 ori pe zi (100000 U.I. vitamina A), timp de 3 zile, apoi 1 capsulă moale (50000 U.I. vitamina A) pe zi timp de 15 zile; curele se repetă la fiecare 15 zile, până la refacerea rezervei hepatice normale. Pentru a evita apariţia intoxicaţiei cronice nu se va prelungi tratamentul mai mult de 2 luni.

În sindromul de malabsorbţie se administrează o capsulă moale Vitamina A forte (50000 U.I. vitamina A) pe zi.

În condiţii de carenţă alimentară a vitaminei A asociată cu malabsorbţie se administrează 4 capsule (200000 U.I. vitamina A) la fiecare 3-5 luni.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Vitamina A forte

Efectele acute ale hipervitaminozei A constau în: sângerarea gingiilor, stări de confuzie sau excitaţie, vomă, diaree, ameţeală, somnolenţă, vedere dublă, dureri de cap severe, descuamarea pielii, mai ales la nivelul buzelor şi palmelor.

Efectele supradozajului apar în aproximativ 6 ore după ingestia unor doze foarte mari de vitamina A. Se opreşte administrarea vitaminei A şi, dacă este necesar, se instituie tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Dacă uitaţi să luaţi Vitamina A forte

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Urmatoarea doză se va administra conform schemei stabilite, fără a se suplimenta numarul de doze zilnice.

Dacă încetaţi să luaţi Vitamina A forte

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioadă lungă de timp poate determina apariţia hipervitaminozei A. Efectele cronice ale hipervitaminozei A sunt: oboseală, iritabilitate, anorexie şi pierdere în greutate, vomă, stare subfebrilă, hepatosplenomegalie, modificări la nivelul pielii (îngălbenirea şi uscarea acesteia, fotosensibilitate), alopecie, uscarea părului, anemie, durere de cap, hipercalcemie, dureri la nivelul oaselor şi articulaţiilor, hipertensiune intracraniană, tinitus, tulburări vizuale.

Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrării vitaminei A şi pot persista câteva săptămâni. Dacă observaţi oricare alt efect advers nemenţionat în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră.

Cum se păstrează Vitamina A forte

A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Vitamina A forte după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor

ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vitamina A forte

Substanţa activă este Vitamina A (palmitat de retinol).

Excipienţi

Conţinutul capsulei: butilhidroxianisol, ulei de floarea soarelui rafinat.

Capsulă: gelatină, glicerol, p-hidroxibenzoat de metil, roşu Amaranth (E 123), apă purificată.

Cum arată Vitamina A forte şi conţinutul ambalajului

Vitamina A forte, capsule moi, 50000 U.I. Capsule moi, ovale, de culoare roşie.

Ambalaje

Vitamina A forte, capsule moi, 50000 U.I.

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 15 capsule moi.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C Biofarm S.A.,

Str. Logofătul Tăutu nr.99, sector 3, Bucureşti, România

Producător

S.C Biofarm S.A.,

Str. Logofătul Tăutu nr.99, sector 3, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2007

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica