ELEVIT PRONATAL, Comprimate filmate

Substanță activa
palmitat de retinol
Clasa ATC
A11JB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Preventia si tratarea deficientelor de vitamine, minerale si oligoelemente din perioada de sarcina si alaptare la femeile cu un regim alimentar carentat sau dezechilibrat. Profilaxia defectelor tubului neural embrionar. Profilaxia anemiei datorate deficientelor de fer sau acid folic.
Producător
Roche Product Limited
Acțiune terapeutică
Vitamine

Ce este Elevit Pronatal si pentru ce se utilizeaza

Elevit Pronatal, comprimate filmate

Substantele active sunt: palmitat de retinol (vitamina A), clorhidrat de tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), nicotinamida (vitamina PP), pantotenat de calciu (vitamina B5), clorhidrat de piridoxina (vitamina B6), biotina, acid folic, ciancobalamina (vitamina B12), acid ascorbic (vitamina C), colecalciferol (vitamina D3), acetat de DL-a-tocoferil (vitamina E), calciu, fer, magneziu, mangan, cupru, fosfor, zinc.

Excipienti:

Nucleu: lactoza monohidrat, manitol, dispersie apoasa de etilceluloza (parte solida), macrogol 6000, macrogol 400, distearat de glicerol (precirol Ato 5), gelatina, celuloza microcristalina, etilceluloza, amidonglicolat de sodiu, stearat de magneziu, povidona K 90, povidona K 30.

Film: hipromeloza, dispersie apoasa de etilceluloza (parte solida),macrogol 6000, talc, dioxid de titan (E171), oxid galben de fer (E172).

Un comprimat filmat contine palmitat de retinol (vitamina A) 1,0800 mg (3600 UI), clorhidrat de tiamina (vitamina B1) 1,6 mg, riboflavina (vitamina B2) 1,8 mg, nicotinamida (vitamina PP) 19 mg, pantotenat de calciu (vitamina B5) 10 mg, clorhidrat de piridoxina (vitamina B6) 2,6 mg, biotina 0,2 mg, acid folic 0,8 mg, ciancobalamina (vitamina B12) 4 p,g, acid ascorbic (vitamina C) 100 mg, colecalciferol (vitamina D3) 0,0125 mg (500 UI), acetat de DL-a-tocoferil (vitamina E)15 mg, calciu 125 mg, fer 60 mg, magneziu 100 mg, mangan 1 mg, cupru 1 mg, fosfor 125 mg, zinc 7,5 mg.

Vitaminele, si mineralele sunt nutrienti esentiali. Acestia nu pot fi produsi de organismul uman si ca urmare aportul lor se face prin dieta. Aceste substante sunt vitale pentru existenta organismului (respiratie, digestie, generarea de energie necesara organismului, reproducere, crestere etc). Mineralele sunt parte integranta a numeroase organe si tesuturi.

Metabolismul femeilor gravide sau care alapteaza este crescut deoarece trebuie sa hraneasca atat propriul organism cat si pe cel al fatului. Din aceasta cauza necesitatile de vitamine si minerale sunt mai mari decat in cazul femeilor care nu sunt insarcinate.

Elevit Pronatal se prezinta sub forma de comprimate filmate

Ambalaj: Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate.

Grupa farmacoterapeutica: Vitamine, multivitamine, combinaţii, multivitamine cu substanţe minerale, multivitamine si alte minerale, inclusiv combinatii

Indicaţii terapeutice:

Preventia si tratarea deficientelor de vitamine, minerale si oligoelemente din perioada de sarcina si alaptare la femeile cu un regim alimentar carentat sau dezechilibrat. Profilaxia defectelor tubului neural embrionar. Profilaxia anemiei datorate deficientelor de fer sau acid folic.

Inainte sa utilizati Elevit Pronatal

Nu utilizati Elevit Pronatal daca aveţi:

-Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.

-Hipervitaminoze cu vitaminele din compozitia produsului sau prezenta unor conditii favorizante pentru producerea acestor hipervitaminoze.

-Hipercalcemie, hipercalciurie, litiaza calcica, calcificari tisulare, tulburari insotite de cresterea in organism a cantitatii unora dintre oligoelementele si mineralele care se regasesc in acest produs.

-Hiperparatitoidism primar.

-Insuficienta renala severa (clearance-ul creatininei > 30 ml/min).

-O afectiune pentru care primiti un tratament cu levodopa (vezi Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni).

Aveti grija deosebita cu Elevit Pronatal

Informati medicul dumneavoastra in legatura cu orice fel de probleme medicale pe care le aveti sau pe care le-ati avut inclusiv despre orice alergie, despre tratamentele efectuate si despre conditiile de viata si de munca.

A nu se administra odata cu alte preparate care contin vitaminele, mineralele sau oligoelementele din compozitia produsului decat dupa stabilirea dozelor recomandate, pentru fiecare din acestea.

Se recomanda prudenta in cazul afectarii functiei renale.

In caz de aport de calciu este necesar un control regulat al calciuriei.

Datorita unui efect usor stimulant al vitaminei C este preferabil ca produsul sa nu fie administrat la sfarsitul zilei.

Datorita continutului in vitamina C se recomanda prudenta in cazul administrarii produsului la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.

Deoarece produsul contine lactoza, administrarea nu este recomandata la pacientii cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de lactaza.

Puteti sa utilizati Elevit Pronatal impreuna cu alte medicamente?

Piridoxina poate creste metabolismul periferic al levodopa si ii poate reduce eficacitatea la pacientii cu boala Parkinson.

Administrarea concomitenta de antiacide si preparate orale pe baza de fer poate duce la scaderea absorbtiei de fer. Antiacidele si preparatele orale pe baza de fer trebuie administrate separat. Administrarea preparatelor orale pe baza de fer inhiba absorbtia tetraciclinelor din tractul gastrointestinal si vice-versa, aceasta ducand la scaderea concentratiilor serice atat ale antibioticelor cat si ale ferului. Daca este necesara administrarea concomitenta a acestor doua tipuri de medicamente, atunci tetraciclina trebuie administrata dupa doua ore sau cu doua ore inainte de administrarea de fer.

Va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul daca luati sau ati luat de curand alte medicamente chiar si medicamente fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Produsul poate fi utilizat in timpul sarcinii si a alaptarii daca doza recomandata nu este depasita.

In timpul sarcinii si alaptarii depasirea dozei recomandate, poate produce reactii adverse la fat si respectiv la nou nascut.

Puteti sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje in timp ce utilizati Elevit Pronatal?

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum se utilizeaza Elevit Pronatal

Doza recomandata este de un comprimat Elevit Pronatal pe zi, administrat cu un pahar de apa. In caz de dispepsie matinala se recomanda administrarea comprimatului la pranz. Se recomandă administrarea în timpul sarcinii şi alăptării.

Daca aveti impresia ca efectul Elevit Pronatal este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati utilizat mai multe comprimate efervescente Elevit Pronatal decat ar trebui

Majoritatea vitaminelor din complexul B si vitamina C (vitamine hidrosolubile), nu raman in organism; se excreta. De obicei ele nu sunt toxice in cantitati relativ mari.

Vitaminele A, D si E (vitamine liposolubile), se pot acumula in organism si pot produce efecte toxice la ingerarea unor cantitati mari in decursul unor perioade mai indelungate. In caz de supradozaj, se va intrerupe administrarea produsului.

Daca ati uitat sa utilizati Elevit Pronatal

Daca ati uitat sa luati o doza de Elevit Pronatal asteptati momentul la care trebuie sa luati urmatoarea doza.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.

Reactii adverse posibile

Nu sunt cunoscute in cazul administrarii conform recomandarilor.

In cazuri rare pot sa apara tulburari gastrointestinale (de exemplu constipatie), dar acestea nu necesita de obicei intreruperea tratamentului.

In cazuri izolate au fost raportate reactii de hipersensibilitate inclusiv exantem, astm, angioedem sau urticarie.

Elevit Pronatal contine fier, ceea ce poate duce la o colorare in negru a fecalelor. Aceasta nu are implicatii clinice.

Orice reactie adversa aparuta in timpul tratamentului, trebuie sa ridice suspiciunea unui supradozaj si este necesara intreruperea administraţii acestuia.

Cum se pastreaza Elevit Pronatal

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Alte informatii

Producatorul:

Roche Product Limited , Marea Britanie

Rottendorf Pharma GmbH, Germania

Detinatorul APP:

F. Hoffman-La Roche Ltd., Grenzacherstrasse 124 CH-4070 Basel, Elveţia

Data ultimei verificari a prospectului

Octombrie, 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being