Vi-Sol Calcium, sirop

Producător: SC. FELSIN FARM S.R.L.
Substanță activa
vitamina A palmilat, colecalciferol, acetat de alfa-tocoferol, clorhidrat de tiamină, clorhidrat de piridoxină, fosfat sodic de riboflavină, acid ascorbic, nicotinamidă, dexpantenol, gluconat de calciu, fosfolactat de calciu
Clasa ATC
A11JB
Format
sirop
Afecțiuni
prevenirea şi corectarea deficitului de vitamine în condiţii de aport insuficient sau necesar crescut
Producător
SC. FELSIN FARM S.R.L.
Acțiune terapeutică
vitamine

Ce este Vi-Sol Calcium şi pentru ce se utilizează

Vi-Sol Calcium este recomandat în prevenirea şi corectarea deficitului de vitamine în condiţii de aport insuficient sau necesar crescut.

În mod specific, administrarea suplimentelor de vitamine poate fi indicată în următoarele cazuri:

  • perioadă de creştere, sarcină, alăptare, stări febrile, convalescenţă, vârstnici, tratamente cu antibiotice, chimioterapice, după intervenţii chirurgicale;
  • dietă alimentară restrictivă, eforturi fizice intense, etilism, tabagism.

Înainte să utilizaţi Vi-Sol Calcium

Nu utilizaţi Vi-Sol Calcium

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Vi-Sol Calcium,
  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la arahide sau soia,
  • dacă aveţi hipervitaminoză A sau D existentă,
  • dacă aveţi hipercalcemie, hipercalciurie, litiază calcică,
  • dacă aveţi hiperfosfatemie,
  • dacă urmaţi tratament concomitent cu levodopa în absenţa asocierii unui inhibitor al decarboxilazei.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vi-Sol Calcium

Tratamentul concomitent cu medicamente conţinând vitamine sau minerale poate duce la supradozaj.

În cazul în care deficitul de vitamine se datorează tulburărilor de absorbţie, sunt necesare suplimente de vitamine cu administrare parenterală.

Colorarea în galben a urinei, după administrarea de Vi-Sol Calcium, se datorează prezenţei în compoziţie a vitaminei B2 (riboflavina).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Datorită acţiunii sale de activare a dopa-decarboxilazei în periferie, piridoxina reduce sau inhibă acţiunea antiparkinsoniană a levodopa. Acest antagonism nu se observă însă în cazul în care levodopa este administrată în asociere cu un inhibitor al decarboxilazei.

Piridoxina scade activitatea altretaminei. De asemenea, s-a raportat o scădere a concentraţiilor serice de fenobarbital şi fenitoină. Multe medicamente pot creşte necesităţile de piridoxină; aceste substanţe includ hidralazina, isoniazida, penicilamina şi contraceptivele orale. Unele medicamente antimicrobiene (cicloserina, neomicina, eritromicina, tetraciclinele, cloramfenicolul, sulfamidele) produc inactivarea piridoxinei.

Acidul ascorbic poate influenţa punerea în evidenţă a glucozei în urină. De aceea, administrarea de acid ascorbic trebuie întreruptă cu câteva zile înainte de efectuarea unor astfel de teste. Acidul acetilsalicilic reduce absorbţia acidului ascorbic la o treime.

Antagoniştii vitaminei B1, tiosemicarbazona şi 5-fluorouracilul neutralizează efectul vitaminei B1. Calciul descreşte absorbţia magneziului şi a tetraciclinei. Dieta bogată în fibre descreşte absorbţia calciului datorită încetinirii tranzitului gastro-intestinal şi formării de complexe cu calciul. Uleiurile minerale pot interfera absorbţia intestinală a vitaminelor A şi D.

Contraceptivele orale cresc semnificativ valorile plasmatice de vitamina A dar pot reduce concentraţiile de piridoxină sau acid ascorbic.

Colestiramina poate reduce absorbţia vitaminei A datorită reducerii disponibilităţii sărurilor biliare de a solubiliza grăsimile.

Utilizarea Vi-Sol Calcium cu alimente şi băuturi

Vi-Sol Calcium se administrează după mese, ca atare sau amestecat cu ceai sau suc de fructe.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Nu exista date care să ateste un risc pentru făt/nou-născut atunci când Vi-Sol Calcium este administrat la gravide în doza recomandată. Se recomandă în sarcină numai la indicaţia medicului.

Nu există date care să ateste un risc pentru sugar în timpul alăptării, dacă se administrează în doza recomandată.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vi-Sol Calcium nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Vi-Sol Calcium

5 ml de sirop conţin 3,25 g zahăr. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii cu diabet zaharat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Medicamentul conţine ulei de arahide. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia nu trebuie să utilizaţi acest medicament.

Cum să utilizaţi Vi-Sol Calcium

Utilizaţi întotdeauna Vi-Sol Calcium exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Copii cu vârsta între 1-3 ani: doza recomandată este de 5 ml (o măsură dozatoare) sirop de 2 ori pe zi. Copii cu vârsta între 4-12 ani: doza recomandată este de 5 ml (o măsură dozatoare) sirop de 3 ori pe zi. Adolescenţi, adulţi, vârstnici: doza recomandată este de 5 ml (o măsură dozatoare) sirop de 3-4 ori pe zi.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Vi-Sol Calcium

Nu luaţi mai mult decât doza recomandată. Dacă accidental luaţi mai mult decât trebuie din Vi-Sol Calcium, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Vi-Sol Calcium

Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vi-Sol Calcium poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Nu se cunosc reacţii adverse în cazul administrării conform recomandarilor.

În caz de supradozaj excesiv pot apărea: dureri de cap, diaree, vărsături, pierderea apetitului alimentar, ameţeli.

Orice reacţie adversă apărută în timpul tratamentului trebuie să ridice suspiciunea unui supradozaj şi este necesară întreruperea administrării acestuia.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Vi-Sol Calcium

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Vi-Sol Calcium după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A se utiliza în cel mult 21 de zile de la prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Vi-Sol Calcium

–  Substanţele active sunt vitamina A palmilat, colecalciferol, acetat de alfa-tocoferol, clorhidrat de tiamină, clorhidrat de piridoxină, fosfat sodic de riboflavină, acid ascorbic, nicotinamidă, dexpantenol, gluconat de calciu, fosfolactat de calciu.

5 ml sirop conţin:

Vitamina A palmitat sub formă de concentrat de Vitamina A sintetică, forma uleioasa 1200 UI
Colecalciferol sub formă de concentrat de Colecalciferol, formă uleioasă 100 UI
Acetat de alfa-tocoferol 1,0 mg
Clorhidrat de tiamină 1,0 mg
Clorhidrat de piridoxină 0,5 mg
Riboflavină sub forma de Fosfat sodic de riboflavină 1,0 mg
Acid ascorbic 50,0 mg
Nicotinamidă 5,0 mg
Dexpantenol 2,0 mg
Gluconat de calciu 25,0 mg
Fosfolactat de calciu 25,0 mg

–  Celelalte componente sunt zahăr, polisorbat 80, agar, tragacant, acid citric monohidrat, benzoat de sodiu, zaharat de calciu, hidrogenocarbonat de sodiu, ulei de arahide, concentrat din suc de grepfrut, concentrat din suc de portocale, ulei de portocale dulci, eritrozină (E 127), apă purificată.

Cum arată Vi-Sol Calcium şi conţinutul ambalajului

Lichid vâscos de culoare portocalie, cu gust şi miros de portocale.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 120 ml sirop şi măsură dozatoare gradată.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SC. FELSIN FARM S.R.L.

Str. Drumul Piscul Cerbului, Nr. 20-28, Etaj P

Camerele 1-9 şi Etaj, Sector 1, Bucureşti, România

Responsabil cu eliberarea seriei

SC. FELSIN FARM S.R.L.

Str. Drumul Piscul Cerbului, Nr. 20-28, Etaj P

Camerele 1-9 şi Etaj, Sector 1, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2012

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă