Vincamină, drajeuri, 10 mg

Substanță activa
vincamină
Clasa ATC
C04AX
Format
drajeuri
Afecțiuni
tratament simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacienţilor vârstnici (cu excepţia bolii Alzheimer şi a altor tipuri de demenţe)
Producător
S C. BIOFARM S.A.
Acțiune terapeutică
vasodilatatoare periferice

Compoziţie

Compoziţie

Un drajeu conţine vincamină 10 mg şi excipienţi: nucleu – lactoză, gelatină, carboximetilceluloză sodică, talc, stearat de magneziu; strat de drajefiere – polividonă K25, zahăr, talc, gelatină, ceară galbenă, ceară Carnauba.

Grupa farmacoterapeutică: vasodilatatoare periferice.

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Tratament simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacienţilor vârstnici (cu excepţia bolii Alzheimer şi a altor tipuri de demenţe).

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la vincamină sau la oricare dintre excipienţii produsului. Tumori cerebrale cu hipertensiune intracraniană.

Precauţii

Administrarea vincaminei poate provoca torsada vârfurilor. Ca urmare, trebuie avute în vedere condiţiile care predispun la apariţia torsadei vârfurilor:

  • hipokaliemie – în caz de antecedente de hipokaliemie, inclusiv cea indusă de medicamente administrate concomitent, este necesară corectarea kaliemiei înainte de începerea administrării vincaminei;
  • bradicardie, indiferent de etiologie;
  • tulburări de conducere atrio-ventriculare;
  • alte aritmii, îndeosebi bradiaritmii – se recomandă utilizarea cu prudenţă a vincaminei, sub supraveghere atentă.

Torsada vârfurilor este o tulburare de ritm care poate fi provocată de anumite antiaritmice sau alte medicamente. Hipokaliemia (indusă de diuretice hipokaliemiante, laxative stimulante, amfotericină B i.v., gluco- şi mineralocorticoizi, tetracosactid) este un factor favorizant al torsadei vârfurilor, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent, congenital sau dobândit. Medicamentele care pot provoca torsada vârfurilor sunt:

  • antiaritmice – amiodaronă, bretiliu, disopiramidă, chinidină, sotalol;
  • alte medicamente – astemizol, bepridil, eritromicină i.v., halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, sultopridă, terfenadină, vincamină.

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Asocieri contraindicate:

  • medicamente care induc torsada vârfurilor (antiaritmice – amiodaronă, bretiliu, disopiramidă, chinidină, sotalol – şi alte medicamente – bepridil, eritromicină i.v., sultopridă) – risc marcat de tulburări ventriculare, îndeosebi torsada vârfurilor.

Asocieri nerecomandate:

  • hipokaliemiante – amfotericină B i.v., gluco- şi mineralocorticoizi pe cale sistemică, laxative stimulante, tetracosactid, diuretice hipokaliemiante (în monoterapie sau în asociere) -torsada vârfurilor (hipokaliemia este un factor favorizant, ca şi bradicardia şi intervalul QT prelungit preexistent); se recomandă prevenirea hipokaliemiei şi, dacă este necesar, corectarea acesteia, precum şi monitorizarea intervalului QT;
  • laxative stimulante – se recomandă utilizarea altor laxative;
  • medicamente care produc torsada vârfurilor (astemizol, halofantrină, pentamidină, sparfloxacină, terfenadină) – risc marcat de tulburări ventriculare, îndeosebi torsada vârfurilor; în cazul în care asocierea nu poate fi evitată se recomandă supraveghere clinică şi electrocardiografică atentă.

Atenţionări speciale

Sarcina şi alăptarea

Acest medicament este utilizat îndeosebi la pacienţii vârstnici, la care nu mai este posibilă instalarea sarcinii.

În absenţa datelor clinice concludente, administrarea vincaminei nu este recomandată în timpul sarcinii şi alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vincamina nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Doza uzuală este de 2 drajeuri Vincamină (20 mg vincamină) administrate oral de 2 – 3 ori pe zi, fără a depăşi 6 drajeuri Vincamină pe zi (60 mg vincamină). Drajeurile trebuie înghiţite întregi, fără a fi sfărâmate, cu puţină apă, în timpul meselor.

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

În timpul tratamentului cu vincamină se poate produce alungirea intervalului QT, cu risc de apariţie a torsadei vârfurilor.

Supradozaj

Până în prezent nu se cunosc cazuri de supradozaj cu vincamină. În caz de supradozaj se recomandă monitorizare clinică şi electrocardiografică atentă, tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi între 15 – 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un blister Al/PVC cu 20 drajeuri.

Producător

S C. BIOFARM S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

SC. BIOFARM S.A.

Str. Logofăt Tăutu Nr. 99, sector 3, Bucureşti, România

Data ultimei verificări a prospectului Decembrie, 2004

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă