Venuroton, 1000 mg, comprimate efervescente

Substanță activa
Troxerutin
Clasa ATC
C05CA
Format
comprimate efervescente
Afecțiuni
insuficienţă venoasă cronică, hemoroizi, limfedeme, retinopatie diabetică
Producător
Novartis Consumer Health GmbH
Acțiune terapeutică
vasoprotectoare, medicaţia capilarelor (capilarotonice), stabilizează peretele vascular, ceea ce duce la scăderea permeabilităţii vaselor şi, în consecinţă, la diminuarea tumefacţiilor (edemelor)

Ce este Venuroton 1000 mg şi pentru ce se utilizează

Venuroton 1000 mg face parte din grupa: vasoprotectoare, medicaţia capilarelor (capilarotonice)

Venoruton 1000 mg stabilizează peretele vascular, ceea ce duce la scăderea permeabilităţii vaselor şi, în consecinţă, la diminuarea tumefacţiilor (edemelor).

Cum acţionează Venoruton 1000 mg ?

Venoruton 1000 mg acţionează asupra celor mai mici vase de sânge (capilare) prin reducerea pierderii de apă şi de alte substanţe prin pereţii vaselor. La pacienţii cu varice şi cu alte boli ale venelor de la picioare, aceste vase mici au pierderi excesive, ceea ce duce la umflarea gleznelor. Venoruton 1000 mg reduce umflarea gleznelor şi atenuează manifestările asociate, cum sunt durere, senzaţie de greutate, oboseală, agitaţie, crampe, furnicături. Se recomandă ca aceşti pacienţi să poarte şi un suport elastic (în mod obişnuit ciorapi cu compresie gradată); s-a dovedit că aceste măsuri aduc beneficii suplimentare.

În cazul hemoroizilor, Venoruton 1000 mg reduce tumefacţia din jurul anusului şi calmează manifestările cum sunt mâncărimea, sângerarea şi scurgerile lente.

La pacienţii cu limfedeme Venoruton 1000 mg reduce tumefacţia, iar la cei cu retinopatie diabetică scade permeabilitatea vasculară la nivelul retinei.

Pentru ce se utilizează Venoruton 1000 mg

Atenuarea umflării gleznelor (edemelor) datorată insuficienţei venoase cronice (IVC) şi a manifestărilor asociate cum sunt durere, senzaţie de greutate, oboseală, agitaţie, crampe, furnicături; se utilizează împreună cu alte măsuri terapeutice (de exemplu, ciorapi cu compresie gradată). Atenuarea manifestărilor provocate de hemoroizi.

Reducerea permeabilităţii capilarelor retiniene la pacienţii cu diabet zaharat (retinopatie diabetică). Reducerea edemelor la pacienţii cu limfedeme.

Înainte să utilizaţi Venuroton 1000 mg

Nu utilizaţi Venuroton 1000 mg

-dacă ştiţi că sunteţi hipersensibil (alergic) la troxerutin sau la oricare dintre componentele medicamentului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venuroton 1000 mg

Dacă prezentaţi tumefacţii (edeme) la nivelul picioarelor provocate de boli ale inimii, rinichilor sau ficatului nu trebuie să utilizaţi Venoruton 1000 mg, deoarece acest medicament nu are efect în aceste boli.

Dacă aveţi hemoroizi, tratamentul trebuie să fie cât mai scurt posibil. În cazul în care manifestările nu dispar rapid, trebuie să vă prezentaţi cât mai curând la medic.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Se presupune că troxerutinul administrat oral nu va determina efecte inhibitorii enzimatice şi nici nu va interfera în alt mod cu metabolizarea altor medicamente.

Utilizarea Venuroton 1000 mg cu alimente şi băuturi

Comprimatele efervescente se dizolvă într-un pahar cu apă.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ca măsură de precauţie, troxerutinul nu trebuie utilizat în primul trimestru de sarcină. În restul sarcinii, troxerutinul se va utiliza numai la recomandarea medicului.

Ca măsură de precauţie, nu se recomandă utilizarea medicamentului în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În general, Venoruton 1000 mg nu are efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, totuşi, la unii pacienţi pot să apară ameţeli.

Cum să utilizaţi Venuroton 1000 mg

Insuficienţă venoasă cronică (IVC)

Doza iniţială recomandată este de 1000 mg troxerutin (un comprimat efervescent Venoruton 1000 mg) pe zi.

Această doză trebuie menţinută până la atenuarea totală a simptomelor şi edemelor. De regulă, atenuarea simptomatică se produce în decurs de 2 săptămâni.

În tratamentul de întreţinere, se poate administra aceeaşi doză zilnică sau o doză minimă de 500-600 mg troxerutin pe zi.

Tratamentul trebuie întrerupt după combaterea totală a simptomelor şi edemelor. Dacă simptomele reapar, tratamentul se poate relua cu aceeaşi doză sau cu o doză de întreţinere minimă, de 500-600 mg troxerutin pe zi.

Hemoroizi

Doza recomandată este cuprinsă între 600 – 1800 mg troxerutin pe zi.

Limfedeme

Doza recomandată este de 3000 mg troxerutin (3 comprimate efervescente Venoruton 1000 mg) pe zi.

Retinopatie diabetică

Doza recomandată este cuprinsă între 1800-3000 mg troxerutin pe zi.

Pentru dozele care nu sunt compatibile cu comprimatele de 1000 mg troxerutin, sunt disponibile alte forme farmaceutice

Dacă în decurs de 2 săptămâni nu se resimte nici o îmbunătăţire sau dacă simptomele se agravează, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Venuroton 1000 mg

În general, Venoruton 1000 mg este bine tolerat, chiar dacă aţi depăşit doza recomandată. Cu toate acestea, în acest caz adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Venuroton 1000 mg

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Pentru informatii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomanda ca pacientul sa se adreseze medicului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Venoruton 1000 mg poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Este posibil ca Venoruton 1000 mg să determine tulburări gastro-intestinale (flatulenţă, diaree, durere epigastrică, iritaţii gastrice), dureri de cap, ameţeli, oboseală, erupţii cutanate, înroşirea feţei şi mâncărimi. Aceste efecte nedorite sunt de obicei uşoare şi dispar rapid la întreruperea tratamentului.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau persistă mai mult de 2-3 zile sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să întrerupeţi tratamentul şi să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Venuroton 1000 mg

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Venuroton 1000 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Venuroton 1000 mg

-Substanţa activă este troxerutin.

-Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, carbonat de potasiu, hidrogenocarbonat de potasiu, hidrogenocarbonat de sodiu, macrogol 6000, acesulfam potasic, povidonă K 29-32, aromă de portocale 77909-71, stearat de magneziu.

Cum arată Venuroton 1000 mg şi conţinutul ambalajului

Venuroton 1000 mg se prezinta sub forma de comprimate efervescente

Cutie cu 2 tuburi din polipropilenă a 15 comprimate efervescente

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorii

Novartis Consumer Health GmbH, Zielstattstrasse 40, 81379 München, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2006

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being