Rutinoscorbin 25 mg/100 mg comprimate filmate

Producător: GLAXOSMITHKLINE PHARMACEUTICALS SA
Substanță activa
rutozid
Clasa ATC
C05CA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
insuficienţa veno-limfatică: senzaţie de greutate ('picioare grele'), durere, furnicături şi agitaţie la nivelul membrelor inferioare, criza hemoroidală.
Producător
GLAXOSMITHKLINE PHARMACEUTICALS SA
Acțiune terapeutică
Întărirea imunităţii organismului, în special în infecţii respiratorii (răceala comună şi gripa), pentru reducerea severităţii şi duratei acestora.

Ce este Rutinoscorbin şi pentru ce se utilizează

Rutinoscorbin este o combinaţie având ca substanţe active rutozid şi vitamina C-substanţele responsabile pentru efectele sale terapeutice. Rutozidul este utilizat ca adjuvant în tulburările funcţionale legate de fragilitatea capilară (ajută la creşterea rezistenţei capilare), previne hemoragiile, extravazarea şi tromboza venoasă. De asemenea, rutozidul este un antioxidant care protejează vitamina C împotriva oxidării, potenţând efectele acesteia. Vitamina C este un cofactor cheie în diferite procese metabolice, creşte imunitatea şi este implicată în neutralizarea radicalilor liberi cu efect nociv în organismul uman.

Indicaţii terapeutice :

Ameliorarea simptomelor legate de insuficienţa veno-limfatică: senzaţie de greutate (‘picioare grele’), durere, furnicături şi agitaţie la nivelul membrelor inferioare. Tratamentul adjuvant al tulburărilor funcţionale legate de fragilitatea capilară. Tratamentul simptomatic în criza hemoroidală.

Întărirea imunităţii organismului, în special în infecţii respiratorii (răceala comună şi gripa), pentru reducerea severităţii şi duratei acestora.

Înainte să utilizaţi Rutinoscorbin

 Nu utilizaţi

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rutozid sau la oricare dintre componentele Rutinoscorbin.

–                tulburări ale metabolismului fierului (hemosideroză, hemocromatoză).

–                litiază renală oxalică (la doze mai mari de 1 g acid ascorbic pe zi).

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Rutinoscorbin

–                   nu trebuie să luaţi Rutinoscorbin cu sulfonamide.

–                   dacă aveţi hiperoxalurie, gută, nefrolitiază urică, cistinurie, deficit de glucozo-6- fosfatdehidrogenază, hipokaliemie şi hipercalcemie, nu trebuie să luaţi vitamina C în doze mari;

Rutinoscorbin poate să scadă eficacitatea unor antibiotice (sulfonamide şi aminoglicozide). Dacă vi s-a prescris Rutinoscorbin pentru o durată mai mare de 4 săptămâni, nu trebuie să îl luaţi concomitent cu glicozide tonicardiace, medicamente antihipertensive sau cu antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), deoarece rutozidul poate creşte efectul acestora. Vitamina C potenţează efectele anticoagulantelor orale, creşte absorbţia fierului din tubul digestiv şi prelungeşte timpul de înjumătăţire plasmatică al paracetamolului.

Sarcina şi alăptarea

În timpul sarcinii Rutinoscorbin trebuie folosit numai la recomandarea medicului.

Nu s-au efectuat studii clinice cu Rutinoscorbin privind siguranţa folosirii acestuia la gravide.

În timpul alăptării Rutinoscorbin trebuie folosit numai la recomandarea medicului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Rutinoscorbin nu afectează performanţele psihomotorii şi abilitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Rutinoscorbin

Medicamentul conţine zahăr şi lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Rutinoscorbin

Rutinoscorbin se administrează pe cale orală. Comprimatele trebuie administrate nemestecate, cu suficient lichid.

Adulţi, inclusiv vârstnici

Doza recomandată de Rutinoscorbin este de 1 – 2 comprimate pe zi. La nevoie, doza poate fi crescută la 1 – 2 comprimate de 2 – 4 ori pe zi.

Dacă vi se pare că efectul Rutinoscorbin este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Insuficienţă venoasă: doza recomandată este de 1 – 2 comprimate pe zi. Dacă este necesar, doza poate fi crescută la 1 – 2 comprimate de 2 – 4 ori pe zi.

Criza hemoroidală: doza recomandată este de 2 – 3 comprimate Rutinoscorbin de 2 – 4 ori pe zi.

Copii şi adolescenţi

Nu există nici o indicaţie relevantă pentru utilizarea Rutinoscorbin la copii şi adolescenţi. Nu depăşiţi dozele recomandate.

Nu utilizaţi mai mult decât trebuie din Rutinoscorbin

Dacă aţi luat mai mult Rutinoscorbin decât doza recomandată, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul cât mai curând posibil. Pentru simptome vedeţi pct. 4.

Dacă uitaţi să utilizaţi Rutinoscorbin

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Rutinoscorbin, luaţi o altă doză imediat ce vă amintiţi şi continuaţi după schema obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Rutinoscorbin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

În cazul administrării vitaminei C în doze ce depăşesc 600 mg/zi pot apărea greaţă şi vărsături, dureri de cap, bufeuri de căldură şi poliurie (urinare excesivă).

Vitamina C scade pH-ul urinar, iar la doze de peste 1 g/zi poate produce simptome gastro-intestinale (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături, diaree) şi poate favoriza formarea calculilor urinari (calculi de acid uric, cistină sau oxalaţi). La pacienţii cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază, acidul ascorbic poate favoriza apariţia crizelor de hemoliză.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Rutinoscorbin

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest prospect nu conţine toate informaţiile legate de acest medicament. Dacă aveţi întrebări sau nu sunteţi sigur asupra anumitor aspecte întrebaţi medicul sau farmacistul.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a rezidurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Rutinoscorbin

–   Substanţe active: rutozid (rutin) şi acid ascorbic. Un comprimat filmat conţine rutozid trihidrat 25 mg şi acid ascorbic 100 mg.

–   Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, amidon de cartof, zahăr, alcool polivinilic, talc, stearat de magneziu; film- alcool polivinilic, macrogol 4000, dioxid de titan (E171), talc, galben de chinolină (E 104).

Cum arată Rutinoscorbin şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 1 blister din Al/PVC cu 30 comprimate filmate

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

GLAXOSMITHKLINE PHARMACEUTICALS SA. Ul. Grunwaldzka 189 60-322 Poznan, Polonia

Producătorul

GLAXOSMITHKLINE PHARMACEUTICALS S.A. Ul. Grunwaldzka 189 60-322 Poznan, Polonia

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Medicamente cu aceeași substanță activă