Trimetazidina Atb, 35 mg, comprimate cu eliberare prelungită

Producător: Antibiotice SA
Substanță activa
Diclorhidrat de trimetazidină
Clasa ATC
C01EB
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
durere în piept cauzată de boala coronariană
Producător
Antibiotice SA
Acțiune terapeutică
optimizează procesele energetice la nivelul celulelor şi protejează celulele inimii împotriva efectelor aportului de oxigen

Ce este Trimetazidină Atb şi pentru ce se utilizează

Trimetazidina optimizează procesele energetice la nivelul celulelor şi protejează celulele inimii împotriva efectelor aportului de oxigen.

Acest medicament este destinat utilizării la adulţi, în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere în piept cauzată de boala coronariană).

Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Trimetazidină Atb

Nu luaţi Trimetazidină Atb:

-dacă sunteţi alergic la trimetazidină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

-dacă aveţi boală Parkinson: boală a creierului care afectează mişcările (tremurături, poziţie rigidă, mişcări încetinite şi mers târşâit şi dezechilibrat). -dacă aveţi probleme severe ale rinichilor.

Atenţionări şi precauţii

înainte să utilizaţi Trimetazidină Atb, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă aveţi probleme cu rinichii sau cu ficatul, medicul dumneavoastră va putea dori să vă ajusteze doza. Acest medicament poate provoca sau înrăutăţi simptome cum sunt: tremurături, poziţie rigidă, mişcări încetinite, mers târşâit şi dezechilibrat, în special la pacienţii vârstnici ; aceste simptome trebuie investigate şi raportate medicului dumneavoastră, care poate să reevalueze tratamentul.

Trimetazidina nu constituie un tratament curativ, ci are rolul de a preveni crizele anginoase. Dacă observaţi apariţia crizelor de angină pectorală, adresaţi-vă medicului pentru reconsiderarea tratamentului. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă nu sunteţi sigur.

Copii şi adolescenţi

Trimetazidină Atb nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.

Utilizarea altor medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu a fost observată apariţia de interacţiuni cu alte medicamente.

Utilizarea Trimetazidină Atb împreună cu alimente şi băuturi

Trimetazidină Atb poate fi administrată independent de alimente şi băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi sau dacă credeţi că sunteţi gravidă sau doriţi să aveţi un copil, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament vă poate face să vă simţiţi ameţit şi somnolent, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Trimetazidină Atb conţine 2,37 mmol (54,5 mg) sodiu pe doză. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Cum să luaţi Trimetazidină Atb

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată de Trimetazidină Atb 35 mg este un comprimat de două ori pe zi, în timpul meselor, dimineaţa şi seara.

Dacă aveţi probleme cu rinichii sau dacă aveţi vârsta peste 75 de ani, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza recomandată.

Modul de administrare

Comprimat pentru administrare orală.

Înghiţiţi comprimatul întreg cu o cantitate suficientă de lichid ca de exemplu un pahar cu apă.

După 3 luni de tratament mergeţi la medicul dumneavoastră pentru a vi se evalua beneficiile tratamentului.

Dacă nu s-a observat nici un beneficiu, întrerupeţi tratamentul cu Trimetazidină Atb.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Trimetazidină Atb nu este recomandat pentru administrarea la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 18 ani datorită datelor insuficiente asupra siguranţei şi eficacităţii.

Dacă luaţi mai mult Trimetazidină Atb decât trebuie

Nu au fost raportate cazuri de apariţie a intoxicaţiei cu Trimetazidină Atb datorită supradozajului. Poate totuşi să apară scăderea tensiunii arteriale, precum şi bufeuri.

Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, sau departamentului de primire urgenţe.

Dacă uitaţi să luaţi Trimetazidină Atb

Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-vă doza următoare la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Trimetazidină Atb

Nu întrerupeţi administrarea medicamentului dumneavoastră fără să vă consultaţi medicul sau farmacistul. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvente:

Ameţeli, durere de cap, dureri abdominale, diaree, indigestie, greaţă, vărsături, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie şi senzaţie de slăbiciune.

Rare:

Bătăi rapide sau neregulate ale inimii (numite şi palpitaţii), bătăi suplimentare ale inimii, bătăi accelerate ale inimii, scădere bruscă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare care poate produce ameţeli, senzaţie de confuzie sau leşin, stare generală de rău, ameţeli, căderi, înroşire trecătoare la nivelul feţei şi gâtului.

Cu frecvenţă necunoscută:

Simptome extrapiramidale (mişcări neobişnuite, inclusiv tremurături şi scuturare a mâinilor şi degetelor, mişcări de răsucire a corpului, mers târşâit, înţepenire a mâinilor şi picioarelor), de obicei reversibile după întreruperea tratamentului.

Tulburări ale somnului (dificultăţi de adormire, somnolenţă), constipaţie, erupţii generalizate grave pe piele (pielea devine roşie şi apar vezicule), umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care poate provoca dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie.

Scădere severă a numărului de celule albe din sânge, care face mai posibile infecţiile, reducere a trombocitelor din sânge, fapt care determină creşterea riscului de sângerare sau învineţire. O boală a ficatului (greaţă, vărsături, pierderea poftei de mâncare, senzaţie generală de rău, febră, mâncărimi, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor, materii fecale deschise la culoare, urină închisă la culoare.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aceste includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Exprimarea frecvenţei de apariţie a reacţiilor adverse s-a realizat după următoarea convenţie:

Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane

Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane

Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane

Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane

Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Cum se păstrează Trimetazidină Atb

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi semne vizibile de deteriorare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Trimetazidină Atb

-Substanţa activă este diclorhidrat de trimetazidină. Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine diclorhidrat de trimetazidină 35 mg.

-Celalalte componente sunt: nucleu: clorură de sodiu, povidonă K 30, stearat de magneziu; film: acetat de celuloză (CA-398-10), hipromeloză (HPMC 6 cps).

Cum arată Trimetazidină Atb şi conţinutul ambalajului

Comprimate cu eliberare prelungită rotunde, biconvexe, albe până la aproape albe, prevăzute cu un orificiu pe o singură faţă.

Trimetazidină Atb este disponibilă în cutii cu 3 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungită.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Antibiotice SA

Str. Valea Lupului, nr.1, 707410 Iaşi, România.

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului de punere pe piaţă: Antibiotice SA

Str. Valea Lupului, nr.1, 707410 Iaşi, România.

Acest prospect a fost revizuit în Februarie 2013

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica