Veltiang, 35 mg, comprimate cu eliberare prelungită

Substanță activa
Diclorhidrat de trimetazidină
Clasa ATC
C01EB
Format
comprimate cu eliberare prelungită
Afecțiuni
angină pectorală
Producător
Gedeon Richter Plc.
Acțiune terapeutică
anti-anginoase, acţionează prin protejarea celulelor inimii expuse la o aprovizionare redusă cu oxigen sau cu sânge

Ce este Veltiang şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Veltiang comprimate cu eliberare prelungită este diclorhidrat de trimetazidină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente numite anti-anginoase, care acţionează prin protejarea celulelor inimii expuse la o aprovizionare redusă cu oxigen sau cu sânge.

Acest medicament este destinat utilizării la adulţi, în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere în piept cauzată de boala coronariană).

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Veltiang

Nu utilizaţi Veltiang

  • dacă sunteţi alergic la trimetazidină, lecitină din soia sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • dacă aveţi boală Parkinson: boală a creierului care afectează mişcările (tremurături, poziţie rigidă, mişcări încetinite şi mers târşâit şi dezechilibrat).
  • dacă aveţi probleme severe ale rinichilor.

Atenţionări şi precauţii

înainte să utilizaţi Veltiang, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

  • dacă aveţi o boală severă a ficatului

Acest medicament nu este recomandat pentru tratamentul iniţial al crizelor de angină pectorală stabilă sau instabilă (durere intensă în piept care apare în repaus). De asemenea, nu este recomandat pentru tratamentul infarctului miocardic (atacului de cord). în cazul crizelor de angină pectorală (durere intensă în piept), informaţi-l pe medicul dumneavoastră, care vă poate efectua teste suplimentare şi vă poate modifica tratamentul, dacă este necesar.

Acest medicament poate provoca sau înrăutăţi simptome cum sunt: tremurături, poziţie rigidă, mişcări încetinite, mers târşâit şi dezechilibrat, în special la pacienţii vârstnici; aceste simptome trebuie investigate şi raportate medicului dumneavoastră, care poate să reevalueze tratamentul.

Copii şi adolescenţi

Veltiang nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani. Veltiang împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu a fost observată apariţia de interacţiuni cu alte medicamente. Nu se ştie ca trimetazidina să interacţioneze cu alte medicamente obişnuite; cu toate acestea, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza acest medicament.

Veltiang împreună cu alimente şi băuturi

Absorbţia şi efectul acestui medicament nu sunt influenţate semnificativ de consumul de alimente sau băuturi.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi sau dacă credeţi că sunteţi gravidă sau doriţi să aveţi un copil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Evitaţi să luaţi acest medicament în cursul sarcinii. Dacă vă daţi seama că sunteţi gravidă în timp ce luaţi deja acest medicament, cereţi sfatul medicului dumneavoastră. Numai medicul dumneavoastră trebuie să decidă dacă trebuie să continuaţi utilizarea Veltiang.

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă trimetazidina este eliminată în laptele matern. Ca urmare, trebuie să evitaţi utilizarea ei în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament vă poate face să vă simţiţi ameţit şi somnolent, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Veltiang conţine lecitină din soia.

Acest medicament conţine lecitină din soia 0,26 mg. Nu utilizaţi acest medicament dacă sunteţi alergic la arahide sau soia.

Cum să utilizaţi Veltiang

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi

Doza recomandată de Veltiang 35 mg este un comprimat de două ori pe zi, în timpul meselor, dimineaţa şi seara.

Comprimatele trebuie luate în timpul meselor, cu un pahar cu apă.

Copii şi adolescenţi

Nu se recomandă utilizarea Veltiang la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani din cauza datelor insuficiente privind siguranţa şi eficacitatea.

Dacă aveţi probleme cu rinichii sau dacă aveţi vârsta peste 75 de ani, medicul dumneavoastră vă poate modifica doza recomandată.

Dacă utilizaţi mai mult Veltiang decât trebuie

Dacă aţi luat prea multe comprimate, luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital, pentru a vi se acorda tratament corespunzător.

Dacă uitaţi să utilizaţi Veltiang

Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi una sau mai multe doze, luaţi o altă doză imediat ce vă amintiţi, apoi continuaţi conform reţetei. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Veltiang

Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră privind stabilirea dozei şi a duratei tratamentului. Dacă, totuşi, vă hotărâţi să întrerupeţi utilizarea Veltiang mai devreme, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după cum urmează:

foarte frecvente:                                                 pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

frecvente:                                                           pot afecta până la 1 din 10 persoane

mai puţin frecvente:                                           pot afecta până la 1 din 100 persoane

rare:                                                                  pot afecta până la 1 din 1.000 persoane

foarte rare:                                                        pot afecta până la 1 din 10.000 persoane

cu frecvenţă necunoscută:                                   frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cazul utilizării comprimatelor de trimetazidină:

Frecvente

Ameţeli, durere de cap, dureri abdominale, diaree, indigestie, greaţă, vărsături, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, urticarie şi senzaţie de slăbiciune.

Rare

Bătăi rapide sau neregulate ale inimii (numite şi palpitaţii), bătăi suplimentare ale inimii, bătăi accelerate ale inimii, scădere bruscă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare care poate produce ameţeli, senzaţie de confuzie sau leşin, stare generală de rău, ameţeli, căderi, înroşire trecătoare la nivelul feţei şi gâtului.

Cu frecvenţă necunoscută

Simptome extrapiramidale (mişcări neobişnuite, inclusiv tremurături şi scuturare a mâinilor şi degetelor, mişcări de răsucire a corpului, mers târşâit, înţepenire a mâinilor şi picioarelor), de obicei reversibile după întreruperea tratamentului.

Tulburări ale somnului (dificultăţi de adormire, somnolenţă), constipaţie, erupţii generalizate grave pe piele (pielea devine roşie şi apar vezicule), umflare a feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului care poate provoca dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie.

Scădere severă a numărului de celule albe din sânge, care face mai posibile infecţiile, reducere a trombocitelor din sânge, fapt care determină creşterea riscului de sângerare sau învineţire. O boală a ficatului (greaţă, vărsături, pierdere a poftei de mâncare, senzaţie generală de rău, febră, mâncărimi, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor, materii fecale deschise la culoare, urină închisă la culoare).

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Veltiang

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 30°C.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Veltiang

Substanţa activă este diclorhidratul de trimetazidină 35 mg în fiecare comprimat cu eliberare prelungită.

Celelalte componente sunt: Nucleu

Celuloză microcristalină (tip 102)

Amidon pregelatinizat (amidon de porumb parţial pregelatinizat)

Hipromeloză (tip 2208)

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Stearat de magneziu

Film:

Alcool polivinilic parţial hidrolizat Talc

Dioxid de titan (E171) Macrogol 3350 Lecitină din soia Oxid roşu de fer (E172) Oxid galben de fer (E172) Oxid negru de fer (E172)

Cum arată Veltiang şi conţinutul ambalajului

Veltiang se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz, cu diametrul de aproximativ 8 mm, negravate.

Cutie cu blister din PVC/Al a 60 sau 100 comprimate cu eliberare prelungită. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Ivowen Limited

3 Anglesea St., Clonmel, Co. Tipperary Irlanda

Fabricanţii

Gedeon Richter Plc. Gyomroi ut 19-21 H-1103 Budapesta, Ungaria

Gedeon Richter România S.A. Str. Cuza-Vodă Nr. 99-105 540306 Târgu-Mureş, România

Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.

ul. ks. J. Poniatowskiego 5

05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polonia

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

România                       Veltiang 35 mg comprimate cu eliberare prelungită

Franţa                          Veltiang

Estonia                         Veltiang

Portugalia                     Veltiang

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal