Stilnox 10 mg comprimate filmate

Producător: sanofi-aventis România S.R.L.
Substanță activa
Zolpidem tartrat
Clasa ATC
N05CF
Format
comprimat
Afecțiuni
insomnie
Producător
Sanofi Winthrop Industrie, Chinoin Private Co. Ltd.
Acțiune terapeutică
hipnotic

Ce este Stilnox şi pentru ce se utilizează

Stilnox este un medicament pentru somn (hipnotic) care acţionează asupra creierului, pentru a produce somnolenţă.
El poate fi utilizat pentru tratamentul de scurtă durată al insomniei, atunci când aceasta este severă, invalidantă sau determină un disconfort major.

Înainte să luaţi Stilnox

Nu luaţi Stilnox dacă
. sunteţi alergic (hipersensibil) la zolpidem sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatului (vezi pct. 6).
O reacţie alergică poate include o erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi, dificultăţi la respiraţie sau umflarea feţei, buzelor, gâtului sau limbii.
. aveţi boli severe ale ficatului
. suferiţi de probleme de respiraţie în timpul somnului, reprezentate de întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului (sindrom de apnee în somn)
. suferiţi de o afecţiune caracterizată prin slăbiciune musculară severă (miastenia gravis)
. aveţi tulburări respiratorii severe
. aveţi vârsta sub 18 ani.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Stilnox
 dacă sunteţi vârstnic sau slăbit. Dacă în timpul nopţii vă ridicaţi din pat, aveţi grijă, deoarece există un risc crescut de cădere şi, ca urmare, de fractură de şold, datorită efectului de relaxare musculară al comprimatelor.
 dacă aveţi probleme ale ficatului sau rinichilor
 dacă aţi avut în trecut probleme respiratorii. În timp ce luaţi Stilnox respiraţia dumneavoastră poate deveni mai slabă.
 dacă aţi avut în trecut boli mintale, anxietate sau afecţiuni psihiceaveţi sau aţi avut în trecut depresie. Stilnox poate demasca sau agrava simptomele acestei afecţiuni şi pot apărea gânduri de suicid.
 dacă aveţi sau aţi avut vreodată în trecut tendinţă la abuz de alcool etilic sau medicamente. Riscul de apariţie a dependenţei la Stilnox (efectele fizice sau psihice produse de constrângerea de a continua tratamentul cu acest medicament) creşte în această situaţie, în funcţie de doza administrată şi de durata tratamentului.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile menţionate mai sus.
Alte situaţii
 Obişnuinţa – dacă după câteva săptămâni de administrare constataţi faptul că medicamentul nu mai are efect asemănător cu cel de la începutul tratamentului, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, deoarece poate fi necesară o modificare a dozei pe care o luaţi.
 Dependenţa – atunci când luaţi medicamente de acest tip, există un risc de apariţie a dependenţei, care creşte odată cu doza şi durata tratamentului. La pacienţii cu istoric de abuz de alcool etilic sau medicamente există un risc mai mare.
 Întreruperea tratamentului – tratamentul trebuie întrerupt treptat. La întreruperea tratamentului, poate să apară un sindrom trecător în cadrul căruia simptomele care au determinat necesitatea tratamentului cu Stilnox reapar într-o formă accentuată. Acest sindrom poate fi însoţit şi de alte reacţii adverse incluzând modificări ale dispoziţiei, anxietate şi nelinişte.
 Amnezia – Stilnox poate determina pierderea memoriei. Pentru a reduce acest risc, trebuie să vă asiguraţi că puteţi să dormiţi fără întrerupere, timp de 7 – 8 ore.
 Reacţii psihice şi “paradoxale” – Stilnox poate determina reacţii adverse comportamentale cum sunt nelinişte, agitaţie, iritabilitate, agresivitate, iluzii (convingeri false), furie, coşmaruri, halucinaţii, psihoze, somnambulism, comportament inadecvat, insomnie accentuată şi alte reacţii adverse de acest tip.
Somnambulism (desfăşurarea de activităţi în timpul somnului) – la pacienţii care au luat Stilnox şi nu erau perfect vigili, s-au raportat mers în somn şi alte tipuri de comportament asociat somnambulismului, cum sunt: şofat în timpul somnului, pregătirea şi consumarea hranei, efectuarea de apeluri telefonice sau întreţinerea de relaţii sexuale, cu amnezia (uitarea) evenimentelor. Riscul apariţiei unor astfel de manifestări creşte în cazul consumului concomitent de alcool, al asocierii cu alte medicamente deprimante ale sistemului nervos sau în cazul utilizării de doze mai mari decât doza maximă recomandată.
Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru a vă sfătui cum să întrerupeţi tratamentul.
Copii şi adolescenţi
Stilnox nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost stabilite la aceste grupe de vârstă.

Folosirea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Stilnox poate influenţa efectul şi/sau reacţiile adverse ale altor medicamente. Dacă sunteţi consultat de către alt medic sau mergeţi într-un spital, în special dacă sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezie, spuneţi medicului ce fel de medicamente utilizaţi.
Următoarele medicamente pot creşte efectul sedativ al Stilnox:
 medicamente utilizate pentru a trata boli mintale (antipsihotice)
 medicamente utilizate pentru a trata depresia
 relaxante musculare
 alte medicamente pentru somn
 medicamente utilizate pentru a trata anxietatea şi alte tranchilizante
 opioide (medicamente puternice împotriva durerii) cum sunt codeina, morfina. Senzaţia de bine (euforia) poate creşte, ceea ce determină creşterea riscului de apariţie a dependenţei fizice sau psihice.
 medicamente utilizate pentru a trata epilepsia
 anestezice (utilizate în timpul intervenţiilor chirurgicale)
 medicamente antihistaminice (utilizate pentru tratamentul alergiilor) care determină somnolenţă
 medicamente care inhibă enzimele hepatice, cum sunt ketaconazolul sau itraconazolul (medicamente pentru tratamentul infecţiilor cu ciuperci). Întrebaţi-l pe medicul dumneavoatră sau pe farmacist care dintre medicamente prezintă această acţiune.
Efectul următoarelor medicamente poate fi crescut de către Stilnox:
 relaxante musculare
Efectul Stilnox poate fi scăzut de către următoarele medicamente:
 medicamente care cresc activitatea enzimelor hepatice, cum sunt medicamentele utilizate pentru tratamentul tuberculozei (rifampicină).
Folosirea Stilnox împreună cu alimente şi băuturi
În timpul tratamentului cu Stilnox nu trebuie să consumaţi alcool etilic, deoarece efectul sedativ al medicamentului poate fi accentuat.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Stilnox nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, în special în primele trei luni de sarcină.
Dacă, din motive medicale de urgenţă, este utilizat Stilnox în ultima perioadă a sarcinii sau în timpul travaliului, nou-născutul poate prezenta simptomedatorate acţiunii medicamentului, cum sunt scăderea temperaturii corpului, slăbiciunea musculară şi deprimarea respiratorie moderată. Dacă la sfârşitul perioadei de sarcină aţi luat Stilnox în asociere cu alte medicamente deprimante ale sistemului nervos central, poate să apară deprimare respiratorie severă la nou-născut.
De asemenea, dacă aţi luat timp îndelungat, înainte de naştere, medicamente pentru somn, nou-născutul poate prezenta simptome de sevraj, datorită dependenţei fizice.
Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă cât mai curând posibil medicului dumneavoastră, pentru recomandări în ceea ce priveşte întreruperea tratamentului. Dacă luaţi Stilnox şi constataţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă cât mai curând posibil medicului dumneavoastră pentru recomandări.
Zolpidem se regăseşte în cantităţi mici în laptele matern. De aceea, femeile care alăptează nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Stilnox vă poate face să vă simţiţi somnoros. Stilnox produce pierderea capacităţii de concentrare, a memoriei sau slăbiciune musculară. Această senzaţie poate fi accentuată atunci când aţi dormit mai puţin de 7 – 8 ore, după ce aţi luat medicamentul. Dacă vă simţiţi afectat nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Stilnox
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Stilnox

Luaţi întotdeauna Stilnox exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Comprimatul trebuie luat cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu, un pahar cu apă), imediat înainte de culcare sau atunci când sunteţi în pat.
Doza uzuală este:
Adulţi
Doza zilnică recomandată pentru adulţi este de un comprimat Stilnox 10 mg pe zi (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Pacienţi vârstnici şi cu stare generală alterată
La pacienţii vârstnici sau cu stare generală alterată este recomandată o doză de 5 mg zolpidem tartrat pe zi (½ comprimat Stilnox 10 mg). Dacă efectul sedativ este insuficient şi suportaţi bine medicamentul, medicul dumneavoastră poate decide să vă crească doza la un comprimat Stilnox 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Pacienţi cu insuficienţă hepatică
La pacienţii cu insuficienţă hepatică este recomandată o doză de 5 mg zolpidem tartrat pe zi
(½ comprimat Stilnox 10 mg). Dacă efectul sedativ este insuficient şi suportaţi bine medicamentul, medicul dumneavoastră poate decide să vă crească doza la un comprimat Stilnox 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).

Utilizarea la copii
Stilnox nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Doza maximă
Nu trebuie depăşită o doză zilnică de un comprimat Stilnox 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Cât timp trebuie să luaţi Stilnox
Durata administrării medicamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil. În general, tratamentul poate dura de la câteva zile până la 2 săptămâni şi nu trebuie să depăşească 4 săptămâni, incluzând şi perioada de scădere gradată a dozelor. Medicul dumneavoastră vă va stabili o schemă de întrerupere a tratamentului, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.
În anumite cazuri, poate fi necesară prelungirea tratamentului peste perioada maximă. Medicul dumneavoastră va decide durata tratamentului, după reevaluarea stării dumneavoastră generale.
 

Dacă luaţi mai mult Stilnox decât trebuie
Dacă dumneavoastră (sau altcineva) înghiţiţi mai multe comprimate odată sau dacă credeţi că un copil a înghiţit vreun comprimat, adresaţi-vă imediat departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital sau medicului dumneavoastră (nu mergeţi neînsoţit), pentru a primi ajutor medical. Dacă aţi luat o doză prea mare, puteţi deveni rapid din ce în ce mai somnolent, dozele mari conducând, probabil, la comă, inclusiv deces.

Dacă uitaţi să luaţi Stilnox
Dacă uitaţi să luaţi o doză imediat înainte de culcare, dar vă reamintiţi în timpul nopţii, luaţi doza omisă, doar dacă aveţi posibilitatea să dormiţi fără întrerupere timp de 7 – 8 ore. Dacă acest lucru nu este posibil, luaţi doza care urmează în seara următoare, înainte de culcare.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.
Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.

Dacă încetaţi să luaţi Stilnox
 Tratamentul trebuie întrerupt treptat, deoarece simptomele pentru care sunteţi tratat pot să reapară cu o intensitate mai mare decât înainte (insomnie de rebound) şi, de asemenea, pot să apară anxietate, nelinişte şi modificări ale dispoziţiei. Aceste efecte vor dispărea în timp.
 Dacă aţi devenit dependent fizic la Stilnox, întreruperea bruscă a tratamentului va determina apariţia reacţiilor adverse cum sunt durere de cap, dureri musculare, anxietate, tensiune psihică, nelinişte, confuzie, iritabilitate şi insomnie. În cazuri severe, pot să apară şi alte reacţii adverse cum sunt hipersensibilitate la lumină, zgomot şi contact fizic, tulburări acute ale auzului şi sensibilitate dureroasă la sunete, halucinaţii, amorţeli şi furnicături la nivelul extremităţilor, tulburări de percepţie a realităţii (senzaţia că lumea din jurul tău nu este reală), tulburări de personalitate (senzaţia că mintea ta este separată de corp) sau convulsii (contracţii sau tremurături violente). De asemenea, aceste simptome pot să apară în intervalul dintre administrarea dozelor, în special dacă doza administrată este mare.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Stilnox poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi o reacţie alergică precum erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii sau gâtului sau dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire, aceasta fiind o reacţie adversă rară, dar foarte gravă, opriţi utilizarea Stilnox şi spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră sau contactaţi departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.
Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 persoane) – somnolenţă apărută în cursul zilei următoare, durere de cap, ameţeli, accentuarea insomniei, atenuarea emoţiilor, scăderea vigilenţei, pierderea memoriei: tulburările de memorie putând fi asociate cu comportament inadecvat, halucinaţii, agitaţie, coşmaruri, senzaţie de învârtire a obiectelor din jur sau a corpului în spaţiu, dificultate de coordonare a anumitor mişcări, diaree, greaţă şi vărsături, dureri în zona stomacului.
Mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 persoane) – stare de confuzie, iritabilitate, oboseală, vedere dublă.
Frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile) – scăderea gradului de conştienţă, slăbiciune musculară, erupţii cutanate, mâncărime, urticarie, transpiraţie în exces, edem angioneurotic (umflarea bruscă a feţei şi a limbii), creşterea valorilor concentraţiilor enzimelor hepatice în sânge. Pot să apară nelinişte, agresivitate, iluzii (gânduri false), furie, depresie, psihoze, somnambulism, tulburări de comportament şi alte reacţii adverse comportamentale. Atunci când apar aceste reacţii, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră şi să întrerupeţi tratamentul cu Stilnox. Poate să apară dependenţa psihică, ceea ce înseamnă că vă gândiţi că nu mai puteţi adormi fără să luaţi Stilnox şi modificări ale libidoului. Predominant la persoanele vârstnice sau dacă nu aţi luat medicamentul cum v-a recomandat medicul, pot să apară tulburări ale mersului, scăderea efectului medicamentului şi cădere.
Utilizarea (chiar la doze terapeutice) poate conduce la dezvoltarea dependenţei fizice iar întreruperea bruscă a tratamentului poate determina simptome de sevraj şi reapariţia problemelor.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Stilnox

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi Stilnox după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Stilnox comprimate
– Substanţa activă este zolpidemul tartrat. Fiecare comprimat conţine zolpidem tartrat 10 mg.
– Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), hipromeloză, stearat de magneziu.
Film: hipromeloză, dioxid de titan (E 171), macrogol 400.

Cum arată Stilnox şi conţinutul ambalajului
Stilnox 10 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare albă, marcate cu „STILNOX” pe o faţă şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă.
Comprimatele sunt ambalate în cutii cu blistere care conţin 10 sau 20 de comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica