Risedronat Arena 35 mg comprimate filmate

Producător: S.C. Arena Group SA
Substanță activa
risedronat de sodiu
Clasa ATC
M05BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Osteoporoza
Producător
S.C. Arena Group SA
Acțiune terapeutică
acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, prin urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Ce este Risedronat Arena 35 mg şi pentru ce se utilizează

Ce este Risedronat Arena 35 mg

Risedronat Arena 35 mg aparţine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonaţi, folosite pentru tratamentul afecţiunilor osoase. Risedronat Arena 35 mg acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, prin urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Osul este un ţesut viu. Ţesutul osos îmbătrânit este îndepărtat continuu din schelet şi înlocuit cu ţesut osos nou.

Osteoporoza de postmenopauză este o afecţiune care apare la femei după menopauză, în care osul devine mai slab, mai fragil şi mai predispus la fracturi după o cădere sau o solicitare. Este mult mai probabil ca osteoporoza să apară la femeile care au intrat la menopauză mai devreme şi, de asemenea, la pacientele tratate timp îndelungat cu steroizi.

Coloana vertebrală, şoldul şi încheietura pumnului reprezintă oasele cele mai predispuse la fracturi, deşi acest lucru se poate întâmpla cu orice os al corpului dumneavoastră. Fracturile determinate de osteoporoză pot să determine la rândul lor dureri de spate, scăderea în înălţime şi curbarea spatelui. Multe paciente cu osteoporoză nu prezintă niciun fel de simptome şi este posibil ca dumneavoastră să nu fi ştiut niciodată că aveţi osteoporoză.

Pentru ce este utilizat Risedronat Arena 35 mg

Risedronat Arena 35 mg este recomandat pentru tratamentul osteoporozei la femei în postmenopauză chiar în cazurile în care osteoporoza este severă. Risedronat Arena 35 mg reduce riscul de fracturi vertebrale şi de şold la bărbaţi.

Înainte să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Nu luaţi Risedronat Arena 35 mg

 Dacă sunteţi alergică la risedronat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Risedronat Arena 35 mg (vezi pct. 6, „Ce conţine Risedronat Arena 35 mg”) A Dacă medicul v-a spus că aveţi o afecţiune numită hipocalcemie (valori scăzute ale calciului în sânge)

 Dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă A Dacă alăptaţi

 Dacă aveţi afecţiuni renale severe.

Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 35 mg

 Dacă nu puteţi să staţi în poziţie verticală (şezând sau în picioare) timp de cel puţin 30 minute.

 Dacă aveţi un metabolism osos sau al mineralelor anormal (de exemplu deficit de vitamină D, anomalii ale hormonului paratiroidian, ambele ducând la scăderea valorilor calciului în sânge).

 Dacă aţi avut probleme în trecut cu esofagul (tubul care conectează gura cu stomacul); de exemplu dacă aţi avut dureri sau dificultăţi la înghiţirea alimentelor.

 Dacă aţi avut sau aveţi dureri, umflături sau amorţeli la nivelul maxilarului sau o senzaţie de „maxilar greu” sau dacă aţi pierdut un dinte.

 Dacă urmaţi un tratament dentar sau veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale dentare, spuneţi medicului dumneavoastră stomatolog că urmaţi tratament cu Risedronat Arena 35 mg

Dacă vă încadraţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, medicul dumneavoastră vă va sfătui ce trebuie să faceţi când luaţi Risedronat Arena 35 mg.

Copii şi adolescenţi

Risedronatul de sodiu nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranţa şi eficacitatea.

Folosirea altor medicamente

Medicamentele care conţin unul dintre următoarele elemente scad efectul comprimatului de Risedronat Arena 35 mg, dacă sunt luate concomitent:

  •  calciu
  •  magneziu
  •  aluminiu (de exemplu anumite suspensii utilizate pentru indigestie)
  •  fier.

Trebuie să luaţi aceste medicamente la cel puţin 30 minute după ce aţi luat Risedronat Arena 35 mg

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Risedronat Arena 35 mg cu alimente şi băuturi

Este foarte important să NU luaţi comprimatul dumneavoastră de Risedronat Arena 35 mg cu alimente şi băuturi (altele decât apa plată), pentru ca acesta să acţioneze cum trebuie. In special nu luaţi acest medicament cu produse lactate (cum ar fi laptele), deoarece acestea conţin calciu (vezi pct 2, „Folosirea altor medicamente”).

Consumaţi alimentele şi băuturile (altele decât apa plată) la cel puţin 30 minute după ce aţi luat comprimatul de Risedronat Arena 35 mg.

Sarcina şi alăptarea

NU luaţi Risedronat Arena 35 mg dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. 2, „Nu luaţi Risedronat Arena 35 mg”). Riscul potenţial asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanţa activă din Risedronat Arena 35 mg) la femeile gravide nu este cunoscut.

NU utilizaţi Risedronat Arena 35 mg dacă alăptaţi (vezi pct. 2, „Nu luaţi Risedronat Arena 35 mg„).

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte ca Risedronat Arena 35 mg să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unii excipienţi ai comprimatelor Risedronat Arena 35 mg

Risedronat Arena 35 mg conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Doze

Luaţi întotdeauna Risedronat Arena 35 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală:

Luaţi UN comprimat filmat de Risedronat Arena 35 mg (35 mg risedronat de sodiu) o dată pe săptămână.Alegeţi o zi din săptămână care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră. în fiecare săptămână, luaţi comprimatul de Risedronat Arena 35 mg în ziua pe care aţi ales-o.

Când trebuie să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Este cel mai bine să luaţi comprimatul de Risedronat Arena 35 mg cu cel puţin 30 de minute înainte de ingestia primului aliment, băutură (exceptând apa plată) sau altui medicament din ziua respectivă.

Cum trebuie să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Luaţi comprimatul stând în poziţie verticală (puteţi sta în poziţie şezând sau în picioare), pentru a evita senzaţia de arsură în capul pieptului.

Înghiţiţi comprimatul cu cel puţin un pahar cu apă plată (120 ml). Înghiţiţi comprimatul întreg. Nu îl sugeţi sau mestecaţi.

Nu vă întindeţi la orizontală cel puţin 30 de minute după ce v-aţi luat comprimatul.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveţi nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, în cazul în care aportul din alimente nu este suficient.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Risedronat Arena 35 mg

Dacă dumneavoastră aţi luat sau altcineva a luat din greşeală mai multe comprimate Risedronat Arena 35 mg decât era recomandat, beţi un pahar plin cu lapte şi solicitaţi imediat consult medical.

Dacă uitaţi să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul în ziua aleasă, luaţi-l în ziua în care vă amintiţi. Reveniţi la administrarea unui comprimat o dată pe săptămână în ziua în care luaţi de obicei comprimatul.

NU luaţi două comprimate într-o zi pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Risedronat Arena 35 mg

Dacă întrerupeţi tratamentul puteţi începe să pierdeţi masă osoasă. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Risedronat Arena 35 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar toate persoanele.

Opriţi administrarea Risedronat Arena 35 şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă prezentaţi oricare dintre următoarele manifestări:

•  Simptome ale unei reacţii alergice severe cum sunt:

 Umflarea feţei, a limbii sau a gâtului

 Dificultăţi la înghiţire

 Urticarie şi dificultăţi la respiraţie

•  Reacţii severe la nivelul pielii care pot include apariţia de vezicule pe piele.

Spuneţi fără întârziere medicului dumneavoastră dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse: A Inflamaţie la nivelul ochiului, însoţite de obicei de durere, roşeaţă şi sensibilitate la lumină. A Necroză osoasă (osteonecroză) la nivelul maxilarului, asociată cu întârzierea vindecării şi infecţie, adesea după o extracţie dentară (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 35″). A Simptome cu punct de plecare esofagian, cum ar fi durere atunci când înghiţiţi, dificultăţi la înghiţire, dureri în piept, apariţia pentru prima dată sau agravarea senzaţiei de arsură în capul pieptului.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:care afectează 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:care afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000

Rare: care afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000

Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Totuşi, în cursul studiilor clinice celelalte reacţii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate uşoară şi nu au necesitat întreruperea tratamentului.

Reacţii adverse frecvente

 Indigestie, greaţă, dureri de stomac, crampe sau disconfort abdominal, constipaţie, senzaţie de plenitudine abdominală, balonare, diaree.

 Dureri la nivelul oaselor, muşchilor sau articulaţiilor.

 Dureri de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

 Inflamaţie sau ulcer al esofagului (tubul care conectează gura cu stomacul) determinând dificultăţi şi dureri la înghiţire (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 35″), inflamaţie a stomacului şi duodenului (partea iniţială a intestinului, în care se deschide stomacul).

 Inflamaţie a părţii colorate a ochiului (iris) (ochi roşii, dureroşi, cu posibilă modificare a vederii).

Reacţii adverse rare

 Inflamaţie a limbii (care devine roşie, umflată şi posibil dureroasă), îngustarea esofagului (tubul care conectează gura cu stomacul).

 Valori anormale ale testelor hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiză a sângelui.

In perioada ce a urmat după punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele (cu frecvenţă necunoscută):

 Căderea părului

 Tulburări hepatice, unele cazuri fiind severe

Rareori, la începutul tratamentului, pot să scadă valorile calciului şi fosfaţilor din sânge. Aceste modificări sunt de obicei uşoare şi nu determină niciun fel de simptome.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Risedronat Arena 35 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Risedronat Arena 35 mg, după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu sunt necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Risedronat Arena 35 mg

–          Substanţa activă este risedronatul de sodiu. Un comprimat filmat conţine risedronat de sodiu 35 mg sub formă de risedronat de sodiu hemipentahidrat.

–          Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, crospovidonă, stearat de magneziu; film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), lactoză monohidrat, macrogol 4000.

Cum arată Risedronat Arena 35 mg şi conţinutul ambalajului

Risedronat Arena 35 mg se prezintă sub formă de comprimate comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 11,2 mm marcate cu „35” pe una din feţe. Este disponibil în cutii cu 2, 4 sau 12 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate formele de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group SA

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti România

Fabricantul

S.C. Arena Group SA

B-dul Dunării nr. 54, Voluntari, Jud. Ilfov

România

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012.AUTORIZAŢIEDE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4930/2012/01-02-03

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica