Risedronat Arena 30 mg comprimate filmate

Producător: S.C. Arena Group SA
Substanță activa
risedronat de sodiu
Clasa ATC
M05BA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
boala Paget osoasă
Producător
S.C. Arena Group SA
Acțiune terapeutică
acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, prin urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Ce este Risedronat Arena 30 mg şi pentru ce se utilizează

 Ce este Risedronat Arena 30 mg

Risedronat Arena 30 mg aparţine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonaţi, folosite pentru tratamentul afecţiunilor osoase. Risedronat Arena 30 mg acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, prin urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Osul este un ţesut viu. Ţesutul osos îmbătrânit este îndepărtat continuu din schelet şi înlocuit cu ţesut osos nou.

Boala Paget osoasă apare când acest proces, numit remodelare osoasă, se produce prea repede şi intr- un mod dezordonat. Osul nou format este mai slab, mai fragil, dureros şi mai susceptibil de a se fractura. Risedronat Arena intervine în procesul de remodelare osoasă, redând rezistenţă structurii osoase.

Pentru ce este utilizat Risedronat Arena 30 mg

Risedronat Arena 30 mg se utilizeză în tratamentul bolii Paget osoase (o boală care apare preponderent la persoanele în vârstă, a căror oase sunt mai slabe şi mai fragile, cel mai adesea conducând la fracturi sau deformare).

Înainte să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Nu luaţi Risedronat Arena 30 mg

 Dacă sunteţi alergică la risedronat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Risedronat Arena 30 mg (vezi pct. 6, „Ce conţine Risedronat Arena 30 mg”) A Dacă medicul v-a spus că aveţi o afecţiune numită hipocalcemie (valori scăzute ale calciului în sânge)

 Dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă

 Dacă alăptaţi

 Dacă aveţi afecţiuni renale severe.

Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră

ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 30 mg

 Dacă nu puteţi să staţi în poziţie verticală (şezând sau în picioare) timp de cel puţin 30 minute.

 Dacă aveţi un metabolism osos sau al mineralelor anormal (de exemplu deficit de vitamină D, anomalii ale hormonului paratiroidian, ambele ducând la scăderea valorilor calciului în sânge).

 Dacă aţi avut probleme în trecut cu esofagul (tubul care conectează gura cu stomacul); de exemplu dacă aţi avut dureri sau dificultăţi la înghiţirea alimentelor. A Dacă aţi avut sau aveţi dureri, umflături sau amorţeli la nivelul maxilarului sau o senzaţie de „maxilar greu” sau dacă aţi pierdut un dinte. A Dacă urmaţi un tratament dentar sau veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale dentare, spuneţi medicului dumneavoastră stomatolog că urmaţi tratament cu Risedronat Arena 30 mg

Dacă vă încadraţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, medicul dumneavoastră vă va sfătui ce trebuie să faceţi când luaţi Risedronat Arena 30 mg.

Copii şi adolescenţi

Risedronatul de sodiu nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranţa şi eficacitatea.

Folosirea altor medicamente

Medicamentele care conţin unul dintre următoarele elemente scad efectul comprimatului de Risedronat Arena 30 mg, dacă sunt luate concomitent:  calciu, magneziu, aluminiu (de exemplu anumite suspensii utilizate pentru indigestie), fier.

Trebuie să luaţi aceste medicamente la cel puţin 30 minute după ce aţi luat Risedronat Arena 30 mg

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Risedronat Arena 30 mg cu alimente şi băuturi

Este foarte important să NU luaţi comprimatul dumneavoastră de Risedronat Arena 30 mg cu alimente şi băuturi (altele decât apa plată), pentru ca acesta să acţioneze cum trebuie. In special nu luaţi acest medicament cu produse lactate (cum ar fi laptele), deoarece acestea conţin calciu (vezi pct 2, „Folosirea altor medicamente”).

Consumaţi alimentele şi băuturile (altele decât apa plată) la cel puţin 30 minute după ce aţi luat comprimatul de Risedronat Arena 30 mg.

Sarcina şi alăptarea

NU luaţi Risedronat Arena 30 mg dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. 2, „Nu luaţi Risedronat Arena 30 mg”). Riscul potenţial asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanţa activă din Risedronat Arena 30 mg) la femeile gravide nu este cunoscut.

NU utilizaţi Risedronat Arena 30 mg dacă alăptaţi (vezi pct. 2, „Nu luaţi Risedronat Arena 30 mg„).

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte ca Risedronat Arena 30 mg să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unii excipienţi ai comprimatelor Risedronat Arena 30 mg

Risedronat Arena 30 mg conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Doze

Luaţi întotdeauna Risedronat Arena 30 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală:

Luaţi UN comprimat de Risedronat Arena 30 mg (30 mg risedronat de sodiu) în fiecare zi, timp de 2 luni. Dacă se consideră necesar ca tratamentul să se repete (la cel puţin 2 luni post-tratament), tratamentul se poate relua cu aceeaşi doză pentru aceeaşi perioadă de timp.

Când trebuie să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Este cel mai bine să luaţi comprimatul de Risedronat Arena 30 mg cu cel puţin 30 de minute înainte de ingestia primului aliment, băutură (exceptând apa plată) sau altui medicament din ziua respectivă.

Dacă nu puteţi lua medicamentul înaintea micului dejun, acesta poate fi luat pe stomacul gol, la aceeaşi oră intr-unul din următoarele moduri:

Între mese: la cel puţin 2 ore inainte si cel puţin 2 ore după orice aliment, băutură (exceptând apa plată) sau medicament. x Seara: la cel puţin 2 ore după ultimul aliment, băutură (exceptând apa plată) sau medicament din ziua respectivă. Risedronat Arena 30 mg trebuie să fie luat cu cel puţin 30 minute înainte de culcare.

Cum trebuie să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Luaţi comprimatul stând în poziţie verticală (puteţi sta în poziţie şezând sau în picioare), pentru a evita senzaţia de arsură în capul pieptului.

Înghiţiţi comprimatul cu cel puţin un pahar cu apă plată (120 ml). Înghiţiţi comprimatul întreg. Nu îl sugeţi sau mestecaţi.

Nu vă întindeţi la orizontală cel puţin 30 de minute după ce v-aţi luat comprimatul.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveţi nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, în cazul în care aportul din alimente nu este suficient.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Risedronat Arena 30 mg

Dacă dumneavoastră aţi luat sau altcineva a luat din greşeală mai multe comprimate Risedronat Arena 30 mg decât era recomandat, beţi un pahar plin cu lapte şi solicitaţi imediat consult medical.

Dacă uitaţi să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul în ziua aleasă, luaţi-l în ziua în care vă amintiţi. Reveniţi la administrarea unui comprimat o dată pe săptămână în ziua în care luaţi de obicei comprimatul.

NU luaţi două comprimate într-o zi pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Risedronat Arena 30 mg

Dacă întrerupeţi tratamentul puteţi începe să pierdeţi masă osoasă. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Risedronat Arena 30 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar toate persoanele.

Opriţi administrarea Risedronat Arena 30 şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă prezentaţi oricare dintre următoarele manifestări:

•  Simptome ale unei reacţii alergice severe cum sunt:

Umflarea feţei, a limbii sau a gâtului 

Dificultăţi la înghiţire

Urticarie şi dificultăţi la respiraţie

•  Reacţii severe la nivelul pielii care pot include apariţia de vezicule pe piele.

Spuneţi fără întârziere medicului dumneavoastră dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse: A Inflamaţie la nivelul ochiului, însoţite de obicei de durere, roşeaţă şi sensibilitate la lumină. A Necroză osoasă (osteonecroză) la nivelul maxilarului, asociată cu întârzierea vindecării şi infecţie, adesea după o extracţie dentară (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 30″). A Simptome cu punct de plecare esofagian, cum ar fi durere atunci când înghiţiţi, dificultăţi la înghiţire, dureri în piept, apariţia pentru prima dată sau agravarea senzaţiei de arsură în capul pieptului.

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, după cum urmează:

Foarte frecvente:

care afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

care afectează 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:

care afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000

Rare:

care afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

care nu poate fi estimată din datele disponibile

 
 

Totuşi, în cursul studiilor clinice celelalte reacţii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate uşoară şi nu au necesitat întreruperea tratamentului.

Reacţii adverse frecvente

 Indigestie, greaţă, dureri de stomac, crampe sau disconfort abdominal, constipaţie, senzaţie de plenitudine abdominală, balonare, diaree.

 Dureri la nivelul oaselor, muşchilor sau articulaţiilor.

 Dureri de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente

 Inflamaţie sau ulcer al esofagului (tubul care conectează gura cu stomacul) determinând dificultăţi şi dureri la înghiţire (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Risedronat Arena 30″), inflamaţie a stomacului şi duodenului (partea iniţială a intestinului, în care se deschide stomacul).

 Inflamaţie a părţii colorate a ochiului (iris) (ochi roşii, dureroşi, cu posibilă modificare a vederii).

Reacţii adverse rare

 Inflamaţie a limbii (care devine roşie, umflată şi posibil dureroasă), îngustarea esofagului (tubul care conectează gura cu stomacul).

 Valori anormale ale testelor hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiză a sângelui.

În perioada ce a urmat după punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele (cu frecvenţă necunoscută):

 Căderea părului

 Tulburări hepatice, unele cazuri fiind severe

Rareori, la începutul tratamentului, pot să scadă valorile calciului şi fosfaţilor din sânge. Aceste modificări sunt de obicei uşoare şi nu determină niciun fel de simptome.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Într-un studiu clinic incluzând pacienţi cu boala Paget, au fost raportate următoarele efecte adverse: dureri de articulaţii sau de oase, capacitate redusă de a vedea, pauza respiratorie, bronşite (dificultăţi in respitaţie), colite (inflamaţia intestinului gros), leziuni corneene (dificultăţi de vedere), crampe ale picioarelor, ameţeli, ochi uscat, sindrom pseudogripal, hipocalcemie (scăderea nivelului de calciu), miastenie (slăbiciune muculară), neoplasm (dezvoltarea tumorilor), nicturie (senzaţie frecventă de a urina în timpul nopţii), edem, dureri osoase, dureri de piept, rash, sinuzite, tinitus (ţiuituri în urechi), scădere ponderală.

Cum se păstrează Risedronat Arena 30 mg

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Risedronat Arena 30 mg, după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu sunt necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Risedronat Arena 30 mg

–          Substanţa activă este risedronatul de sodiu. Un comprimat conţine risedronat de sodiu 30 mg sub formă de risedronat de sodiu hemipentahidrat.

–          Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, crospovidonă, stearat de magneziu; film: hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), lactoză monohidrat, macrogol 4000.

Cum arată Risedronat Arena 30 mg şi conţinutul ambalajului

Risedronat Arena 30 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, cu diametrul de 11,2 mm marcat cu „30” pe una din feţe. Este disponibil în cutii cu 15, 30 sau 60 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate formele de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Arena Group SA

Str. Ştefan Mihăileanu nr. 31, sector 2, Bucureşti România

Fabricantul

S.C. Arena Group SA

B-dul Dunării nr. 54, Voluntari, Jud. Ilfov

România

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2012AUTORIZAŢIEDE PUNERE PE PIAŢĂ NR. 4932/2012/01-02-03

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica